nie dawno wpadłem na pomysł, żeby porzucić na chwilę elektronikę cyfrową i zająć się prehistorią, która mimo swojej starości nadal jest fascynująca i bez niej ciężko zbudować cokolwiek. Tak więc, pomyślałem sobie, że zbuduję prosty wzmacniacz słuchawkowy na kilku tranzystorkach bipolarnych. Pomyślałem sobie, że dam radę zbudować coś takiego przy użyciu książek i not katalogowych. Kiedy otwarłem książkę bez problemu rozumiałem o co w tym wszystkich chodzi. Jednak, kiedy na początek chciałem zaprojektować prosty wzmacniacz napięciowy - jak na rysunku w załączniku - to okazało się, że wykresy w notach katalogowych są troszkę inne niż w literaturze i nie bardzo wiedziałem co z tym fantem zrobić.
1. Wyznaczenie punktu pracy tranzystora. Chciałbym, aby punkt pracy tranzystora znajdował się w liniowej części charakterystyki tranzystora.
2. Wzmocnienie napięciowe było 10-krotne.
Nie bardzo wiem, z których wykresów powinienem skorzystać. Na samym początku na pewno muszę wyznaczyć punkt pracy tranzystora, ale z którego wykresu w nocie skorzystać
Jeżeli byłby ktoś wstanie mi wytłumaczyć w jaki sposób mam się za to zabrać to byłbym bardzo wdzięczny. Oczywiście tego typu wzmacniacz nie może sterować przetwornikiem w słuchawce, to wiem. Ale na początek chciałbym zacząć od samych podstaw. Jeżeli zrozumiem na jakiej zasadzie dobrać elementy to wtedy zajmę się wzmacniaczem przeciwsobnym, bądź na początek klasą A.
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam