Witam przerabiam właśnie cykl artykułów z podstaw elektroniki. Natrafiłem na barierę w tym artykule:
http://www.edw.com.pl/pdf/k01/05_06.pdf
Otóż jest napisane, że kondensatory stosowane jako sprzęgające i blokujące. Tylko nigdzie wcześniej nie widziałem przykładu z takim układem. O co chodzi z tym sprzęganiem i blokowaniem w urządzeniach/układach?
Ponadto w artykule napisane jest o samowzbudzaniu układu??Ocb z samowzbudzaniem układu?
Kondesatorów Sprzęganie i samowzbudzanie układu
Kondensatory blokujące są stosowane np. do filtrowania tętnień i zakłóceń w obwodzie zasilania, sprzęgające np. w torze sygnałowym wzmacniacza do oddzielenia składowej stałej, a przepuszczenia tylko składowej zmiennej (czyli sygnału użytecznego). Samowzbudzenie może nastąpić, gdy jest brak kondensatorów blokujących. Wtedy zakłócenia z szyny zasilającej trafiają (załóżmy we wzmacniaczu) do obwodu sygnałowego, na wejście i zostają wzmocnione. To doprowadza do wzbudzenia. By nie dopuścić do tego, stosuje się kondensatory filtrujące (odsprzęgające, blokujące), które zwierają wszelkie zakłócenia (jak wiadomo kondensator w dużym uproszczeniu zwiera sygnały zmienne, dla napięcia stałego stanowią przerwę, mowa oczywiście o stanie ustalonym).
To oczywiście nie rozwiązuje tematu, a jest jedynie wierzchołkiem góry lodowej, ale chciałem choć trochę to wyjaśnić.
To oczywiście nie rozwiązuje tematu, a jest jedynie wierzchołkiem góry lodowej, ale chciałem choć trochę to wyjaśnić.