A jakie są objawy ?Kulpina pisze: Ale jaką wartość ma mieć ten r3? mam r3=1k przy r1+r2=300k i nie działa tak jak powinno...
Zresztą, jutro ja sprawdzę to na płytce stykowej. Bo chyba gdzieś miałem 555
To jest to samo co "12.PNG" tylko niema diody D2. Wiec rezystor R2 68K ma minimalny wpływ na czas stanu wysokiego.Kulpina pisze:I co możecie mi powiedzieć o tym schemacie w załączniku? ;>
Kulpina pisze:OPisałem tego posta w czasie kiedy odpisałeś
No więc dodanie tego rezystora jest minimalnie zauważalne przy ustawieniu potencjometru na granicy działa astabilnie/zacina się, ale raczej na niekorzyść niż na korzyść działania
Może zastosować jakiś prosty wzmacniacz tranzystorowy w układzie OE. Z tego co mi wiadomo odwraca on faze, a jeśli przepuscimy sygnał prostokątny przez odwracacz fazy to zmieni się też jego wypełnienie. Ciekaw jestem tylko czy w praktyce wyjdzie z tego wzmacniacza faktycznie prostokąt czy moze cos o bliżej nie nazwanym kształcieKulpina pisze:No nie do końca ten samw EdW jest schemat z potencjometrem 1M i on działa, ale też tylko dla wysokich wartości wypełnienia. Nie ma tam 1...99%, a jedynie jakieś 60...99% Czyli w sumie nie działa tak jak trzeba.
Ja potrzebuje przebiegu 5...10%
Co prawda to prawdaKulpina pisze:Powinienem był Cie ostrzec, że moje problemy zawsze należą do tych skrajnych przypadków, zwykle niespotykanych...
No dobra to jaka częstotliwość cię interesuje?Kulpina pisze:No nie do końca ten samw EdW jest schemat z potencjometrem 1M i on działa, ale też tylko dla wysokich wartości wypełnienia. Nie ma tam 1...99%, a jedynie jakieś 60...99% Czyli w sumie nie działa tak jak trzeba.
Ja potrzebuje przebiegu 5...10%
Powinienem był Cie ostrzec, że moje problemy zawsze należą do tych skrajnych przypadków, zwykle niespotykanych...
Nie nie, to wrażenieA. czemu kolega Kulpina boi się większych wartości R, bo takie odnoszę wrażenie. To akurat ma więcej plusów, bo mniejsze prądy płyną.
No tak w skrócie:Kulpina pisze:A jeszcze przy okazji. Skąd wynika ten wzór na czas ładowania kondensatora?