NE555 Stały okres przebiegu.
NE555 Stały okres przebiegu.
W jaki sposób można "zmusić" ne555 do generowania przebiegu o stałym okresie i regulowanym wypełnieniu? Coś wiem, że trzeba dodać jakąś diodę, ale nie bardzo wiem gdzie i jak :
Był może o tym jakiś artykuł w EdW?
Zobacz tu na stronie 3
http://www.edw.com.pl/pdf/k01/19_11.pdf
http://www.edw.com.pl/pdf/k01/19_11.pdf
Bo dioda tam włączona powoduje szybsze rozładowanie kondensatora dla jednego półokresu (jakiego - decyduje o tym kierunek włączenia), niż gdyby jej nie było. Tak w największym skrócie. Przez co jeden półokres będzie krótszy, niż drugi, co powoduje, że wypełnienie będzie różne od 50%.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2011, 15:46 przez mr_x, łącznie zmieniany 2 razy.
Fajny kalkulator na 555
http://www.electronics-lab.com/download ... index.html
http://www.electronics-lab.com/download ... index.html
Czas trwania stanu wysokiego i niskiego (tym samym częstotliwość) zależy od czasu ładowania i rozładowania kondensatora. W tym układzie kondensator ładuje się poprzez R1, D1 i (P1 - Rx) a rozładowuje się poprzez (P1-Ry), D2, R2. Rx+Ry jest stałe i równe P1, wobec chociaż stałe czasowe ładowania i rozładowania są różne, to stała jest ich suma, a tym samym częstotliwość przebiegu na wyjściu. Regulując wartości Rx i Ry zmienia się czas ładowania i rozładownia, czyli wypełnienie przebiegu.
No to ja jeszcze dołączę schemat który pomoże lepiej to zrozumieć.
I teraz C1 jest ładowany przez D1 i R1 a rozładowywany przez R2 i D2.
Wiec gdy R1=R2 mamy współczynnik wypełniacza równy 50%.
Wiec zmieniając stosunek tych rezystorów zmieniamy współczynnik wypełniania.
A zastępując R1 i R2 potencjometrem mamy płynną regulację.
I teraz C1 jest ładowany przez D1 i R1 a rozładowywany przez R2 i D2.
Wiec gdy R1=R2 mamy współczynnik wypełniacza równy 50%.
Wiec zmieniając stosunek tych rezystorów zmieniamy współczynnik wypełniania.
A zastępując R1 i R2 potencjometrem mamy płynną regulację.
- Załączniki
-
- 12.PNG (3.8 KiB) Przejrzano 11507 razy
Najsłynniejsze aplikacje:
-> TUTAJ <-Jeżeli napięcie na wejściu TRIGGER (pin 2) spadnie poniżej 1/3 napięcia zasilania to przerzutnik zostanie włączony. Z kolei wzrost napięcia na wejściu TRESHOLD (pin 6) owyżej 2/3 napięcia zasilania powoduje natychmiastowe wyłączenie przerzutnika i przejście wyjścia układu w stan niski. W tym stanie włącza się tranzystor T1 powodując rozładowanie kondensatora, zwykle dołączonego do wyjścia DISCHARGE.
No ja nie bardzo 
Rożnica między tym schematem a tym z EdW jest taka, że tam jest jeszcze rezystor 1k podciągający disch do + zasilania.
[ Dodano: 2011-01-29, 15:47 ]
Ta super... Działa akurat odwrotnie niż mi trzeba
Tzn wypełnienie przebiegu nie może być regulowane w zakresie 5...10%, a jedynie 90...95%.
Dlaczego tak?
Mógłbym dać inwerter, ale wtedy to już w ogóle mogę dać uC...
Rożnica między tym schematem a tym z EdW jest taka, że tam jest jeszcze rezystor 1k podciągający disch do + zasilania.
[ Dodano: 2011-01-29, 15:47 ]
Ta super... Działa akurat odwrotnie niż mi trzeba
Dlaczego tak?
Mógłbym dać inwerter, ale wtedy to już w ogóle mogę dać uC...
Normalnie gdy chcemy ustalić stały współczynnik wypełniana stosujemy ten schemat:
I wtedy możemy regulować osobno czas lądowania i rozładowania.
T_H = ln2*(R1*C1) = 0.693*R1*C1
T_L = ln2*(R2*C1) = 0.693*R2*C1
A teraz czemu poprzedni schemat nie działa.
W czasie ładowania wszystko idzie zgodnie z planem i kondensator naładuje się do 2/3Vcc.
Teraz pojawi się stan niski na wyjściu i nóżka 7 (discharge) zostanie zwarta do masy.
I kondensator zacznie się rozładowywać do jakiego napięcie ?
Ano do napięcia jakie ustala dzielnik napięcia na R1 i R2.
A więc gdy R1=R2 to, i kondensator rozładuje się tylko do 1/2Vcc. I dlatego układ zatrzyma się w tym stanie bo napięcie na kondensatorze niema jak spaść poniżej 1/3Vcc.
I dlatego jak damy R2<<R1 to układ działa.
By usunąć tą wadę trzeba dodać jeden rezystor R3 tak jak na schemacie z EDW i po sprawie.
I wtedy możemy regulować osobno czas lądowania i rozładowania.
T_H = ln2*(R1*C1) = 0.693*R1*C1
T_L = ln2*(R2*C1) = 0.693*R2*C1
A teraz czemu poprzedni schemat nie działa.
W czasie ładowania wszystko idzie zgodnie z planem i kondensator naładuje się do 2/3Vcc.
Teraz pojawi się stan niski na wyjściu i nóżka 7 (discharge) zostanie zwarta do masy.
I kondensator zacznie się rozładowywać do jakiego napięcie ?
Ano do napięcia jakie ustala dzielnik napięcia na R1 i R2.
A więc gdy R1=R2 to, i kondensator rozładuje się tylko do 1/2Vcc. I dlatego układ zatrzyma się w tym stanie bo napięcie na kondensatorze niema jak spaść poniżej 1/3Vcc.
I dlatego jak damy R2<<R1 to układ działa.
By usunąć tą wadę trzeba dodać jeden rezystor R3 tak jak na schemacie z EDW i po sprawie.