Witam serdecznie!
Niestety po raz kolejny przekonałem się że elektroda przestała być miejscem do rozwiązywania problemów technicznych bo częściej staje się miejscem samowolki moderatorskiej.Dlatego zwracam się do Was o pomoc, bo jak i ostatnim razem była stosowna i rzeczowa.
Problematyka pomiaru prądu w układzie sterowania silnikiem prądu stałego przebiegiem PWM była omawiana jakiś czas temu w tym temacie http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 25#4805625 .
Niestety jest to tak stary wątek ,że nie mozna zapytac się nawet o drobna sprawe, a mianowicie od jakiegos czasu zastanawia mnie jak wylicza sie parametry filtru RC.
Na schemacie to prawdopodobnie elementy C3 i R3.
Zostało również wspomniane ,że układ pomiaru będzie działał z pewnym milisekundowym opóźnieniem-od czego to zależy?
W czym tak znacznie pomaga kondensator C1 w pętli sprzężenia zwrotnego?
To narazie tyle,przepraszam za tak podstawowe pytana ale z tego co zauważyłem ludzi nie interesuje jak to działa i jak modyfikować układ do innych celów,wyczekują tylko gotowców pod dane urządzenie...Co wg mnie jest porażką na starcie.
Dziekuje!
Pozdrawiam Mictronic!
Pomiar obciazenia silnika DC sterowanego PWM-znowu.
Czestotliwosc 3dB filtru RC mozesz wyliczyc prosto obliczajac odwrotnosc stalej czasowej, czyli 1/RC. To jest czestotliwosc, przy jakiej tlumienie filrtu osiaga 3dB. Opadanie charakterystyki wynika ze stopnia filtracji - filtr RC pierwszego stopnia ma charakterystyke opadajaca z "predkoscia" 20dB na dekade.
C1 w petli sprzezenia robi, ze wzmacniacz slabiej reaguje na szybkie zmiany napiecia wejsciowego. W praktyce jest to drugi stopien filtru dolnoprzepustowego. Wszystko mozna ladnie policzyc. Kluczowe znaczenie przy doborze elementow ma oczywiscie czestotliwosc tego PWM-u oraz to, jakie maksymalne tetnienia sygnalu na wyjsciu sa dopuszczalne.
C1 w petli sprzezenia robi, ze wzmacniacz slabiej reaguje na szybkie zmiany napiecia wejsciowego. W praktyce jest to drugi stopien filtru dolnoprzepustowego. Wszystko mozna ladnie policzyc. Kluczowe znaczenie przy doborze elementow ma oczywiscie czestotliwosc tego PWM-u oraz to, jakie maksymalne tetnienia sygnalu na wyjsciu sa dopuszczalne.