Dlaczego tak jest
AVT 723 nie działa
AVT 723 nie działa
Witam! Zrobiłem ten kit http://www.argus.lv/pub/datasheets/723PL.pdf . Po podłączeniu zasilania pali się zielona dioda. Gdy zetknę punkt A z B piszczy brzęczyk. Tak powinno robić, ale układ nie liczy "szans" jakie zostały, nie zapala się ani czerwona, ani żółta dioda.
Dlaczego tak jest
Dlaczego tak jest
Proszę http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e51 ... a8492.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6b7 ... a7e5a.html jakość może nie najlepsza
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2011, 19:32 przez arek1996, łącznie zmieniany 1 raz.
No nie bardzo coś na tym widać 
Zapewne jest jakieś zwarcie na układzie 4017, jest on uszkodzony, nie dochodzi do niego napięcie, lub któraś z końcówek jest źle podłączona. Ale zwarcie może powodować połączenie grubości włosa, a na tej fotografii w ogóle ciężko cokolwiek zobaczyć
Hm, patrząc też na to, że brzęczyk piszczy przy każdym złączeniu, zastanawiam się, czy się czasem nie myle... Problem może leżeć w okolicy D1, R2. Sprawdź, czy te elementy są właściwie podłączone i czy R2 ma wartość 10Mohm. Tak na odległość to ciężko mi będzie cokolwiek powiedzieć
Musisz dokładnie wszystko sprawdzić, albo zlutować od nowa 
Zapewne jest jakieś zwarcie na układzie 4017, jest on uszkodzony, nie dochodzi do niego napięcie, lub któraś z końcówek jest źle podłączona. Ale zwarcie może powodować połączenie grubości włosa, a na tej fotografii w ogóle ciężko cokolwiek zobaczyć
Hm, patrząc też na to, że brzęczyk piszczy przy każdym złączeniu, zastanawiam się, czy się czasem nie myle... Problem może leżeć w okolicy D1, R2. Sprawdź, czy te elementy są właściwie podłączone i czy R2 ma wartość 10Mohm. Tak na odległość to ciężko mi będzie cokolwiek powiedzieć
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Z tego co ja mogę poradzić to najlepiej na początek wyjąć scalaka, przejrzeć płytkę pod silnym strumieniem światła (mocna lampa etc.) i sprawdzić czy rzeczywiście nie ma jakichś milimetrowych zwarć, zimnych, rozlanych lutów. Dla pewnosci sprawdź miernikiem
.
Potem posprawdzaj napięcia zasilania (dalej bez scalaka), stan napięcia na wejsciu gdy masz zwarcie pomiędzy A i B oraz gdy go nie ma, powinna tam pojawiać się 1 i 0 logiczne.
Może sprawdź układ resetu, ja zazwyczaj mam z nim problem przy 4017
Może kondensator przy S1 ma zwarcie?? Możliwe że masz S1 typu NC zamiast NO, AVT robi różne kwiatki w swoich kitach
Jak nic nie znajdziesz to sprawdź czy dobrze wlutowałeś LED'y.
Jak dalej będzie jak jest to mozliwe że masz uszkodzonego 4017.
Przepraszam za możliwe błedy rzeczowe ale schematt nie chce sie otworzyć, więc lecę z pamięci.
Potem posprawdzaj napięcia zasilania (dalej bez scalaka), stan napięcia na wejsciu gdy masz zwarcie pomiędzy A i B oraz gdy go nie ma, powinna tam pojawiać się 1 i 0 logiczne.
Może sprawdź układ resetu, ja zazwyczaj mam z nim problem przy 4017
Jak nic nie znajdziesz to sprawdź czy dobrze wlutowałeś LED'y.
Jak dalej będzie jak jest to mozliwe że masz uszkodzonego 4017.
Przepraszam za możliwe błedy rzeczowe ale schematt nie chce sie otworzyć, więc lecę z pamięci.
Sprawdziłem. LEDy mam dobrze. Wylutowałem S1 jeszcze przed tym jak ty lutowniku napisałeś post i działa
Trochę nie raz źle ale może być. Układ robiłem ze swoich części. Jak coś to będę pisał. Na razie wielkie dzięki chłopaki.
Ciekawe co mi i wam Mikołaj jutro przniesie
[ Dodano: 2010-12-05, 15:15 ]
A jaki ma być ten S1 ?
[ Dodano: 2010-12-05, 15:24 ]
Mój przewodzi jak się go naciśnie.
Ciekawe co mi i wam Mikołaj jutro przniesie
[ Dodano: 2010-12-05, 15:15 ]
A jaki ma być ten S1 ?
[ Dodano: 2010-12-05, 15:24 ]
Mój przewodzi jak się go naciśnie.
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
S1 powinien być typu NO (styki normalnie otwarte). Być może miałes jakieś zwarcie przy S1i jak wylutowałeś to się usunęło. Możliwe że też wlutowałeś go nie tak jak trzeba ( obrócony o kąt 90 stopni)
Wierzysz w św. Mikiego??
Z tego co ja odczytałem po włamaniu się na serwery w Laponii
to dla mnie przewidziana jest jakaś dobra czekolada, i talon na zatankowanie pełnej butli LPG do mojej lagunki 
Sory chłopaki ( i ew. Panie
) za offtop. Gdzie by się nie ruszył to widać że zbliżają się Święta 
Wierzysz w św. Mikiego??
Z tego co ja odczytałem po włamaniu się na serwery w Laponii
Sory chłopaki ( i ew. Panie