sterowanie tranzystora PNP

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 paź 2010, 16:34

tak brałem to pod uwagę tylko proszę zauważcie że mam do dyspozycji mało miejsca to jest jakieś 17x9cm minus małe wycięcia pod 3 potencjometry, dlatego chcialem zrealizować to na jednej płytce z jednym układem sterującym.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 30 paź 2010, 17:49

Tym bardziej bym ci proponował 2 procesory. Mniejszy ATMega 48 lub 88 który ci zapewni 6 kanałów PWM do sterowania diodami RGB, wentylatorem i czym tam trzeba będzie + kanały A/C do pomiarów, oraz ATMegę32 do sterowania LCD, obsługi sterowania, menu itd.
Wszystko ładnie połączysz sobie na I2C lub SPI w konfiguracji MASTER-SLAVE. Oba proce dostępne są w SMD jak trzeba wiec nie ma problemu. Do tego RTC DS1308 bo wyga mniej elementów niż PCF8583, jaki potencjometr na I2C do sterowania przedwzmacniaczem subbofera, a pomiar temperatury zawsze możesz zrobić na DS1802. Oczywiście do tego dojdzie ci sekcja zasilania, i amperomierza, przy czym amperomierz w samochodzie to dla mnie taki na zakres 20A nie mniej, oczywiście i tak zabezpieczony bezpiecznikiem FF.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 paź 2010, 18:16

w sumie co kilka głów to nie jedna. przekonaliście mnie do atmegi128 w TQFP a teraz panie kayron zaczynasz mnie przekonywać do dwóch procków, tylko muszę zapytać i mam nadzieję że nie urżnę durnia.

do czego mi zegar?
nie planuję wyświetlania godziny na tymże lcd.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 30 paź 2010, 18:29

Mając wyświetlacz 196x64 nie chce mi się wierzyć abyś nie pokusił się o wyświetlenie zegara z godziną i datą. Nie że bym cie podpuszczał, ale na takim wielkim LCD to i w 3D cyferki da się zrobić. Nie trzeba do tego procesora z 1MB RAM i 100MHz zegarem, zwykła Mega spokojnie to pociągnie.
Ale masz racje nie trzeba RTC budować na płytkę, wymieniłem go tylko z grzeczności, przedwzmacniacza też, nawet nie było by to mądre, lepiej sobie zrobić port rozszerzeń do którego można zawsze włożyć dodatkowe PCB. A do subwoofera, zminaturyzuj sobie do SMD tylko to i powinno ci wystarczyć.
http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2449.pdf
No chyba że potrzebujesz dodatkowo końcówki mocy.
Na M128 też to zrobisz, tylko kwesta ile czego potrzebujesz, czyli kanały PWM, A/C :?:
Ostatnio zmieniony 30 paź 2010, 18:34 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 30 paź 2010, 18:34

Matrix nie ma się o co obrażać zresztą nie miałem tego na celu.
Niemów mi że siądziesz i bez wyświetlacza i megi128 procka napiszesz na to soft z przewaniami timerami PWM-ami i obsługą 1 wire i RC5 który wstanie od szczała i się nie będzie wywalał i zawieszał.
Bo niema bata ina trawieniu jednej płytki też się nie skończy.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 30 paź 2010, 18:39

Powiem tak Matrix najgorsze przed tobą, bo musisz wypracować kompromis miedzy ilością funkcji, sposobem ich zrealizowania, a skomplikowaniem i kosztami samego układu.
A tak na marginesie oczywiście ze jeden procesor będzie się ci programować łatwiej, bo 2 owszem dają większe możliwości, ale wymagają specyficznego podejścia do programowania.
Oczywiście wybór należy do ciebie, i sam musisz sobie zadecydować, z czym będzie ci łatwiej sobie poradzić.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 30 paź 2010, 19:00

matrix pisze:
c4r0 pisze:A co nie pasuje w tym schemacie do diod ze wspolna anoda? Przeciez masz tam wspolna anode.
ale katody muszą być rozdzielone, bo będą sterowane oddzielnie i to katody są sterowane sygnałem PWM.
Jeśli chcesz sterować od katod i możesz odwrócić stan aktywny programowo, to czemu PNP? Użyj tranzystorów NPN z emiterami na masie i po problemie.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 paź 2010, 19:05

kayron pisze:A do subwoofera, zminaturyzuj sobie do SMD tylko to i powinno ci wystarczyć.
http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2449.pdf
No chyba że potrzebujesz dodatkowo końcówki mocy.
nie potrzebuję nic poza potencjometrem cyfrowym sterowanym z przycisku jak i z pilota. końcówka mocy BLAUPUNKT GTA 260 siedzi w bagażniku.
kayron pisze:Na M128 też to zrobisz, tylko kwesta ile czego potrzebujesz, czyli kanały PWM, A/C
potrzebuję do trzech potencjometrów 3 wejścia ADC, jeśli się uprę na touch panel to kolejne 4 ADC potrzebne.
timery potrzebne mi dwa, jeden do odbioru RC5 drugi do sterowania wentylatorem, ale od biedy to z tego drugiego mogę zrezygnować i napisać programowy PWM bo już wiem jak się to robi i wychodzi naprawdę super.
Pikczu pisze:Matrix nie ma się o co obrażać zresztą nie miałem tego na celu.
spoko Paweł, to taka chwilowa niepoczytalność. dziecko mnie wyprowadziło z równowagi i niepotrzebnie przeniosłem emocje na forum.
c4r0 pisze:Jeśli chcesz sterować od katod i możesz odwrócić stan aktywny programowo, to czemu PNP? Użyj tranzystorów NPN z emiterami na masie i po problemie.
i pewnie tak zrobię

reasumując potrzebuję dwa porty na obsługę lcd i to co wymieniłem wyżej. bajery mogę zrobić na innym, mniejszym procku, ale też z ADC.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 30 paź 2010, 19:27

Taki oftop sprawdził byś matrix czy mnie widzisz testuje kamery IP do pracy mam taki mały pokaz w poniedziałek i wszytko musi działać są dwie druga ma audio wpięte z mojego radia
u góry ekranu jest mały boks z ptaszkiem mute wystarczy od kliknąć i słychać.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 paź 2010, 21:36

ja ma w związku z połączeniem dwóch avr'ów pytanie. jeśli by poszło po I2C to jaki adres będzie miał układ slave? jak się łączy ze sobą dwa procki? to takie pytanie z czystej ciekawości.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 30 paź 2010, 21:43

Taki jaki mu zaprogramujesz, sprzętowy TWI ma do tego specjalny rejestr, tylko trzeba pamiętać o tym że w trybie Slave uP musi pracować z zegarem co najmniej 16x większym niż szybkość I2C.np. standardowy I2C ma 100KHz to minimalny zegar CPU to 1.6MHz.
Programowo też jakoś można to robić, ale trzeba by się zagłębić w temat.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 paź 2010, 21:51

ja zwykle wszystko robię na zegarze 8MHz i overclocking w avr'ach jakoś mnie nie pociąga na obecną chwilę.

a co do zaadresowania slave'a wystarczy na przykład wpisać ?

Kod: Zaznacz cały

CONFIG I2CSLAVE = 10  , INT = 0
czy trzeba napisać binarnie ?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 30 paź 2010, 23:03

matrix pisze:a co do zaadresowania slave'a wystarczy na przykład wpisać ?
Tak. I zamówić za parę euro jakąś tam bibliotekę. Bez tego ani rusz.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 31 paź 2010, 3:53

Tzn. adresy urządzeń z tego co się orientuję są znormalizowane. Przynajmniej pamiętam że kiedyś jak szukałem informacji o I2C to w materiałach PHILIPSa znalazłem taka notę w której była całkiem sporych rozmiarów tabelka w której wymienione były właśnie adresy dla poszczególnych grup układowych i tak np. pamięci EEPROM mają zawsze ten sam zakres adresów, podobnie układy RTC, A/C<>C/A. Przy czym rozpisane to było na zasadzie układów scalonych np. rodzina PCF85xx taki podział, TDA taki podział itd.
ja zwykle wszystko robię na zegarze 8MHz i overclocking w avr'ach jakoś mnie nie pociąga na obecną chwilę.
AVRy standardowo pracują na 16 do 20MHz, zależnie od wersji, gdzie ty tu chcesz overclock robić. Jedynie wersje L są 8MHz (ale tylko przy 3.3V). Pewnym wyjątkiem były małe TINY i 90Sxxxx które były w wersjach 4 i 10MHz, ale to dziś historia AVRów bo się ich już nie produkuje.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 31 paź 2010, 7:14

keruseykaryu pisze:
matrix pisze:a co do zaadresowania slave'a wystarczy na przykład wpisać ?
Tak. I zamówić za parę euro jakąś tam bibliotekę. Bez tego ani rusz.
nie wystarczą standardowe biblioteki z bascoma? są tam i2c.lbx i i2c_TWI.LBX
kayron pisze:AVRy standardowo pracują na 16 do 20MHz, zależnie od wersji, gdzie ty tu chcesz overclock robić.
źle sformułowałem wypowiedź. dla mnie wszystko powyżej 8MHz to overclocking. przyzwyczaiłem się do 8MHz.

ODPOWIEDZ