sterowanie tranzystora PNP

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

sterowanie tranzystora PNP

Post autor: matrix » 29 paź 2010, 7:31

prześledziłem temat EdW odnośnie tranzystorów ale mam takie małe pytanko:
od zawsze tranzystorem jako kluczem załącz/wyłącz sterowałem tak że od plusa zasilania używałem tranzystora PNP a od masy NPN, ale czy mogę wysterować bez problemu tranzystor PNP poziomem niskim z procesora, ale żeby załączał on się od masy?

mam do sterowania kilka diodek RGB ze wspólną anodą a programowy PWM steruje mi diody wystawiając stan niski.
mogę sterować tranzystorem PNP jak na załączonym obrazku?
Załączniki
sterowanie pnp.JPG
sterowanie pnp.JPG (4.01 KiB) Przejrzano 21096 razy

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 29 paź 2010, 10:35

Raczej nie będzie działać, spróbuj tego.
Załączniki
3.JPG

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 paź 2010, 10:37

mariusz256 pisze:spróbuj tego.
ja się nauczyłem że tranzystor PNP podłącza się emiterem do plusa a tu takie rozwiązanie?

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 29 paź 2010, 10:40

Ja się nauczyłem ze jak nie drzwiami to oknem, działać będzie, zasada jest taka ze tranzystory PNP polaryzuje się ujemnym napięcie i NPN dodatnim napięciem.
matrix pisze:ja się nauczyłem że tranzystor PNP podłącza się emiterem do plusa a tu takie rozwiązanie?
Przeoczyłem to ale działać będzie.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2010, 10:54 przez mariusz256, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 paź 2010, 10:53

ja już sprawdziłem. udało mi się znaleźć jakiś tranzystor PNP. mi działa.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 29 paź 2010, 17:09

Oba rozwiazania sa bledne. W tym, co pokazal mariusz256 prad zwarciowy poplynie przez zlacze kolektor-baza, tranzystor w ogole nie dziala. W tym, co pokazal matrix caly prad poplynie pezez zlacze emiter-baza i tez tranzystor nie dziala. W obu przypadkach mozna rownie dobrze podlaczyc LED-y bezposrednio do pinow procesora... Jesli to mialoby dzialac (schemat uzytkownika matrix) to na baze trzebaby podac napiecie ujemne wzgledem masy. Nie bez powodu w takiej kinfiguracji jak na schemacie stosuje sie tranzystory NPN. Jeszcze jedna zasada, musi byc rezystor ograniczajacy prad albo w bazie albo w emiterze tranzystora. Jesli tranzystor ma pracowac jako klucz, to zawsze daje sie rezystor w bazie.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 paź 2010, 17:30

więc jednym słowem co trzeba zrobić by z poziomu zera logicznego na procu sterować kilkoma a konkretnie siedmioma diodami połączonymi równolegle?

jak napisałem, mam kilka diod RGB ale o wspólnej anodzie i będę je chciał wszystkie podpiąć równolegle. sterowanie odbywa się z programowego PWM gdzie aktywnym stanem jest zero logiczne.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 29 paź 2010, 18:55

A takie rozwiazanie? Poza tym, odwrocenie PWM (tak, zeby stanem aktywnym byl wysoki) mozna zrobic programowo stosujac jedno proste odejmowanie.
Załączniki
LED.PNG

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 paź 2010, 19:02

znaczy tak:
Twój obrazek nie pasuje mi bo mam diody GRB ze wspólną anodą, więc to co podałeś odpada, a co do aktywnego stanu wysokiego to nie ma problemu bo w tej chwili programowy PWM u mnie wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

If Licznik < Bled Then Set Bd Else Reset Bd
  If Licznik < Rled Then Set Rd Else Reset Rd
  If Licznik < Gled Then Set Gd Else Reset Gd
a mogę zrobić żeby wyglądał tak:

Kod: Zaznacz cały

If Licznik < Bled Then Reset Bd Else Set Bd
  If Licznik < Rled Then Reset Rd Else Set Rd
  If Licznik < Gled Then Reset Gd Else Set Gd
wiem że pierwsza wersja działa na bank, bo skoro mam diody ze wspólną anodą to jeśli na procu mam stan aktywny niski to jasne że można sprawdzić czy działa. a jak to będzie działalo gdy stanem aktywnym będzie H?

przyzwyczaiłem się że stanem aktywnym na procu jest LOW i nie ma inaczej.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 29 paź 2010, 22:54

A co nie pasuje w tym schemacie do diod ze wspolna anoda? Przeciez masz tam wspolna anode.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 30 paź 2010, 5:34

A tak na marginesie. to większość twoich tematów Matrix jak mniemam jest związana z budową tego komputerka pokładowego do samochodu. Tylko problemem jest to że co chwila zmieniasz swoje predyspozycje co do procesora który chcesz zastosować, raz jest to ATMega32, potem pojawia się Mega 128, a po drodze chyba jeszcze coś było. Dobrze by było żebyś się zdecydował w końcu na jakiś konkretny model CPU, łatwiej było by ci doradzić w kwestii napisania programu, a i Hardweru też.
A tak to jest takie gdybanie w próżni, z którego niewiele wynika.
Bo po twoich tematach widzę że masz bardzo fajny pomysł/koncepcje, ale pewne braki w wiedzy powodują że nie potrafisz tego zebrać do kupy, i się miotasz zakładając coraz to nowe tematy.
Powiem tak określ się w następujących punktach:
1. Mam taki możliwości konstrukcyjne np. tylko montaż tradycyjny, bo SMD będzie dla mnie kłopotliwe. Chcę się zmieścić na PCB takich a takich wymiarów o takim koncepcyjnym kształcie.
2. Chciałbym mieć takie, a takie funkcje, w miarę możliwości wykorzystując już istniejące w samochodzie te, a te pokrętła czy przełączniki.
3. Posiadam takie, element np. ATMega32, LCD 196x64, pcf8574. czy to wystarczy do budowy bloku głównego? Ewentualnie co jeszcze potrzebuję ?
Po takim określeniu problemu można ci próbować pomóc, bo na razie to co robisz to strzyżenie trawnika z pęcetom w reku wyrywając chaotycznie źdźbła trawy oddalone od siebie o 1m.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 paź 2010, 9:32

c4r0 pisze:A co nie pasuje w tym schemacie do diod ze wspolna anoda? Przeciez masz tam wspolna anode.
ale katody muszą być rozdzielone, bo będą sterowane oddzielnie i to katody są sterowane sygnałem PWM.
kayron pisze:A tak na marginesie. to większość twoich tematów Matrix jak mniemam jest związana z budową tego komputerka pokładowego do samochodu.
zgadza się.
kayron pisze:Tylko problemem jest to że co chwila zmieniasz swoje predyspozycje co do procesora który chcesz zastosować, raz jest to ATMega32, potem pojawia się Mega 128, a po drodze chyba jeszcze coś było. Dobrze by było żebyś się zdecydował w końcu na jakiś konkretny model CPU
na początku miał to być jakiś procek w obudowie DIP, ale nie ma tak dużego z odpowiednią ilością wyprwadzeń. procki w DIP jeśli się nie mylę kończą się na 40 pinach? a to za mało. 64 piny atmega 128 to też trochę mało i przeraża mnie z deka obudowa TQFP, ale dam jakoś radę.
kayron pisze:Bo po twoich tematach widzę że masz bardzo fajny pomysł/koncepcje, ale pewne braki w wiedzy powodują że nie potrafisz tego zebrać do kupy, i się miotasz zakładając coraz to nowe tematy.
nie zakładam tematów bo się motam, tylko kolejne pomysły rozwiązuję jakby to nazwać, na raty. czyli pracę dzielę sobie na części. jeśli trafiam na jakąś przeszkodę to pytam na forum żeby zasięgnąć wiedzy ludzi mądrzejszych niż ja.
kayron pisze:na razie to co robisz to strzyżenie trawnika z pęcetom w reku wyrywając chaotycznie źdźbła trawy oddalone od siebie o 1m.
jak by źdźbła trawy były oddalone od siebie o 1m to nie było by takiego kłopotu ha ha.

więc jak poddałeś pomysł tak piszę:
1 - przewlekane idą mi naprawdę ok, smd się boję bo nigdy jeszcze nie robiłem i nie mam narzędzi
2 - funkcje jakie chcę mieć to:
a) temperatronik (odpowiednik climatronica) czyli dwa tryby pracy urządzenia
tryb auto i tryb manual.
b) wyświetlanie obrazka z autem z góry i pokazywanie niedomkniętych drzwi auta
c) potencjometr elektroniczny do subwoofera sterowany z panela i pilota
d) wyświetlanie trybu pracy skrzyni. mam automat więc wyświetlana powinna być jedna z liter P, R, N, D, 3, 2, 1 oraz tryb ECO/SPORT
przy okazji chcę poprawić podświetlanie pokręteł więc pokrętło ciepło zimno będzie podświetlane na trzy kolory zmieniające się płynnie. gdy ustawię max chłodnego powietrza będzie podświetlane na niebiesko, jak ustawię pokrętło pomiędzy ciepło a zimno to będzie podświetlać na zielono a jak ustawię pokrętło na max ciepło to podświetlanie zmieni się na czerwone z płynnym przechodzeniem pomiędzy kolorami.

3 - co do tego punktu to mam określone cele, ale niestety nie posiadam ani lcd ani procka, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie by w ich kierunku pracować.
według mnie to lepsze, bo może w pewnym momencie zmieni się koncepcja i jak już będę miał podzespoły a zmienią się na inne to pozamiatane, a tak do ostatniego momentu można się z kupnem wstrzymać i kupić to co już na pewno nie ulegnie zmianie.
przykład z tym lcd 192x64. byłby odpowiedni, ale zauważyłem że są kłopoty z obsługą bo zwykła inicjalizacja lcd już wywala błędy w kompilatorze.
na razie sprecyzowałem że chciałbym procesor atmega128 (jakoś dam radę z tym smd) i lcd 192x64, ewentualnie 128x64 a do tego potencjometr cyfrowy ds1267.

4 - wielkość płytki. mogę podać wymiary, ale i tak będzie drobny zgrzyt ponieważ w trzech miejscach na płytce będą potencjometry sprzężone z pokrętłami a pod potencjometrami będą otwory więc już tam nie mogą iść ścieżki a ni znajdować się elementy. i to tez te otwory nie będą na całej długości potencjometru tylko pod jego podstawą czyli tam gdzie ścieżka rezystancyjna.

5 - gdzieś tam w opcjach pojawiło się sterowanie z touch panela, ale to opcja
wolałbym touch panel bo wyeliminuje mi przyciski. sterowane byłyby tylko jakieś przyciski a nie cały touch panel, więc też może jakoś by poszło.

na chwilę obecną nie widzę jakiegoś wielkiego kłopotu z napisaniem softu na to wszystko. odczyt temp. z dwóch ds'ów przecież nie jest trudny, zresztą mam oparcie w Pikczu, obliczenia związane z samą temperaturą też nie są takie kłopotliwe, wyświetlanie niedomkniętych drzwi też kłopotu nie sprawią, obsługa potencjometru też jest mi znana, odbiór rc5 też opanowałem, rozwiązałem ostatnio też zmianę tych kolorów podświetlania tylko problemem stało się to że mam diody rgb ze wspólną anodą a sterowanie z proca odbywa się z logicznego zera i chciałem koniecznie wykorzystać w prosty sposób tranzystory PNP.

poza tym może opiszę samo działanie poszczególnych pokręteł w obu trybach.

tryb auto:
- pokrętło intensywności nadmuchu nie spełnia żadnej roli
- pokrętło ciepło/zimno ustawia żądaną temperaturę (między 15 a 25stC) do jakiej ma dążyć procek i podświetlane było by w tym przypadku w całym zakresie na biało.
- pokrętło kierunku nadmuchu spełnia swoją normalną rolę tylko podświetlane jest miejsce w którą stronę nadmuch został wybrany

tryb manual:
- pokrętło intensywności nadmuchu pełni swoją normalną rolę tylko już sterowane jest elektronicznie, czyli PWM ale w czterech krokach
- pokrętło ciepło/zimno pełni swoją normalną rolę tylko dodatkowo podświetlane kolorami jak pisałem wyżej
- pokrętło kierunku nadmuchu spełnia swoją normalną rolę tylko podświetlane jest miejsce w którą stronę nadmuch został wybrany
na wszystko to mam pomysł i wiem jak wykonać, tylko często pytam się żeby nie "targać drzewa do lasu". sterowanie diodami rgb też mogłem inaczej rozwiązać (za pomocą tranzystorów NPN) tylko mówię, przyzwyczaiłem się do tego że procesor wytawia logiczne zero i tym zerem "wszystko" jest sterowane.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 30 paź 2010, 11:57

3 - co do tego punktu to mam określone cele, ale niestety nie posiadam ani lcd ani procka, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie by w ich kierunku pracować.
według mnie to lepsze, bo może w pewnym momencie zmieni się koncepcja i jak już będę miał podzespoły a zmienią się na inne to pozamiatane, a tak do ostatniego momentu można się z kupnem wstrzymać i kupić to co już na pewno nie ulegnie zmianie.
przykład z tym lcd 192x64. byłby odpowiedni, ale zauważyłem że są kłopoty z obsługą bo zwykła inicjalizacja lcd już wywala błędy w kompilatorze.
na razie sprecyzowałem że chciałbym procesor atmega128 (jakoś dam radę z tym smd) i lcd 192x64, ewentualnie 128x64 a do tego potencjometr cyfrowy ds1267.
Nie zgodzę się z tobą teoria teorią a życie swoje tak gdybać to możesz do przyszłego roku i próbować pisać fragmenty różnych kodów to na rc5 to na PWM dla diod to dla ds-ów ale to nie znaczy ze będzie działać wszytko do kupy.
Musisz zapanować nad przerwaniami, timerami itp. przepełnieniem stosu i choler jeszcze wie co.

Nie obejdzie się bez sprzętu musisz mieć już procesor i wyświetlacz i możliwie jak najwięcej innych gratów bo jak na razie kręcisz się w kółko żadnego kroku naprzód.
Niestety prototypy wymagają zwykle większego nakładu kasy i czasu.
Nie obejdzie się tez bez pomyłek awarii itp.
Jak na razie wygląda to jak ucieranie tyłka szkłem.
Spamujesz tylko forum jak kulpina przed laty.
Gdy byś miał już wszystkie graty zapewne było by o 80% mniej pytań na forum

Może się okazać ze będziesz musiał zrobić coś na zasadzie modelu samochodu z 5 przełącznikami jako drzwi itp te twoje pokrętła itd.
I kup w końcu tą lutownice do SMD.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 paź 2010, 13:01

Pikczu pisze:Niestety prototypy wymagają zwykle większego nakładu kasy i czasu.
Nie obejdzie się tez bez pomyłek awarii itp.
tu się mylisz. wykonałem już kilka prototypów różnych urządzeń i działały bez pomyłek w płytce czy schemacie. wystarczyło pozmieniać trochę soft.
Pikczu pisze:Spamujesz tylko forum jak kulpina przed laty.
więc już spamował nie będę. taki mały foch.
proszę szanowną administrację o usunięcie ponizszych tematów:

https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=10141

https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=10193

https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=10170

https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=10147

https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=10142

dziękuję serdecznie.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 30 paź 2010, 15:11

Chodziło nam o to że lepszy by był jeden temat dla całego urządzenia niż 6 dla każdej jego części z osobna.
na początku miał to być jakiś procek w obudowie DIP, ale nie ma tak dużego z odpowiednią ilością wyprwadzeń. procki w DIP jeśli się nie mylę kończą się na 40 pinach? a to za mało. 64 piny atmega 128 to też trochę mało i przeraża mnie z deka obudowa TQFP, ale dam jakoś radę.
I tu też się nie zgodzę z kolegą, otóż mamy coś takiego jak I2C i SPI na które jest masa peryferii jak przetworniki A/C-C/A, układy 8 i 16bit I/O jak PCF8574(8bit), układy RTC, całe sterowane przedwzmacniacze Audio 2, 4 i 6 kanałowe jaki komu pasuje, potencjometry cyfrowe itd.
A sam na pewno przyznasz że łatwiej pociągnąć po płytce 3 ścieżki niż cały 8 bitowy port. Więc nie trzeba tu brnąc wcale w procesor w obudowie TQFP64.
Ogólnie zawsze najpierw buduje się sprzęt a, potem go programuje, a nie robi to równocześnie.
Oczywiście można budować sprzęt pod predyspozycje programisty, czyli pod kontem bibliotek BASCOM AVR, no ale wtedy właśnie szybko cie braknie z końcówkami procesora.
Co do idei systemu uniwersalnego to owszem da się to zrobić, ale będzie to przypominać bardziej konstrukcją PC niż jedno płytowy układ, i w tej materii łatwiej wykorzystać gotowy system jak np. AVT3505/2 i obudować to sobie peryferiami w postaci kart rozszerzeń połączonych kablem ze zwykłego HDD.
A jeszcze proście zbudować system wieloprocesorowy, z głównym procesorem do LCD i bardziej wymagających funkcji, jak Mega32 i jakim małym TINY czy Mega do sterowania takimi pierdołami jak diody RGB<>podświetlanie, czy inne pierdołki.

ODPOWIEDZ