Problem z kursem AVR i programem AVT Studio

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
younger0001
-
Kontakt:

Post autor: younger0001 » 02 wrz 2010, 15:22

wyglada na to że tylko fusy od zródła syganłu zegarowego się zmieniły.
c4v2, Już Ci napisał co trzeba zrobić.
Pomysł c4v2 jest moim zdaniem zły bo jest sprzeczny z ideą że cz. ISP < 1/4cz. zegara uC (wtedy częstotliwości będą takie same). z innym układem może być problem bo miałem z kitu AT.... (nie pamiętam reszty, na pewno nie mega i tiny jakieś cyferki) postaram się znaleść.
zresztą fuse bity musiałyby się przestawić na taktowanie układem RC:
Obrazek
swoje zmajstrowane LPT rozmontuje i użyje AVTPROGa.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 02 wrz 2010, 17:00

Z noty aplikacyjnej ATTiny2313 wynika że możliwe są następujące źródła sygnału taktującego:
Device Clocking Option CKSEL3..0
  • External Clock 0000
    Calibrated Internal RC Oscillator 4MHz 0010
    Calibrated internal RC Oscillator 8MHz 0100
    Watchdog Oscillator 128kHz 0110
    External Crystal/Ceramic Resonator 1000 - 1111
Reserved 0001/0011/0101/0111
Nie ma więc możliwości podłączenia zewnętrznego RC.
Fusebit'y mogły się przełączyć na zewnętrzny kwarc lub zewnętrzny generator a nie na zewnętrzny RC.
Próbował Pan z innym egzemplarzem procesora? Tego typu programatory oparte na samych rezystorach są stosunkowo awaryjne. Brak bufora pomiędzy (chociażby 74244) LPT a programowanym procesorem w przypadku pomyłki może skończyć się uszkodzeniem LPT. Z portem LPT należy bardzo ostrożnie się obchodzić "nic na gorąco".
SCK to nie to samo co CLK, jest to nazwa lini magistrali ISP.
Do programowanie równoległego trzeba mieć specjalny programator. Programator podłączany do portu równoległego komputera PC, zgodny z STK200 (czy oparty o same rezystory) umożliwia tylko programowanie szeregowe po ISP.

younger0001
-
Kontakt:

Post autor: younger0001 » 02 wrz 2010, 17:47

Nie ma więc możliwości podłączenia zewnętrznego RC.
to zdjęcie znalazłem w artykule o którym właśnie gadamy. mówi on że można taktować układ z wewnętrznego zegara (oscylatora) jak i na obrazku. nie wiem czy jest to możliwe na ATTINY2313 ale chyba tak.
Brak bufora pomiędzy (chociażby 74244) LPT a programowanym procesorem w przypadku pomyłki może skończyć się uszkodzeniem LPT. Z portem LPT należy bardzo ostrożnie się obchodzić "nic na gorąco".
swoje "druciki" LPT już rozmontowałem. zresztą jak mi wytłumaczysz że taki sam schemat znalazłem w książce "mikrokontrolery dla początkujących" pana Piotra Góreckiego.
Łączyłem się przez LPT 2 - 3 razy (bez skutku) a teraz będę korzystał z AVTPROG.

Układu chyba nie znajdę. Bardzo bym prosił aby ktoś obeznany w tym temacie napisał mi choćby najprostszy programik generujący sygnał o częstotliwości wspomnianej przez kolegę na dowolnym styku LPT lub COM. Będę bardzo wdzięczny za choćby najdrobniejszą pomoc!!!

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 02 wrz 2010, 20:07

Program miałby być pod XP?
Z LPT to będę miał problem bo trzeba dodatkowe sterowniki żeby odwołać się do LPT.
Od XP zaczęło się "zaspawywanie maski" w systemach z Reymond (samochód z zaspawaną maską).
Kiedyś było to proste PORT:=[ADRES+OFSET,DATA].
Jeżeli chodzi o RS to jest to proste, przykładowo cykliczne zmienianie stanu na lini DTR.
Potrzebna będzie do tego jednak część sprzętowa aby dostosować poziomy napięć RS<>ATTiny.
Na RS mogą być napięcia:
H -12V
L 12V
Wystarczy jeden tranzystor i dwa rezystory.
Czy nie prościej będzie zbudować generator na jakimkolwiek inwerterze (bramce) TTL?

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 02 wrz 2010, 21:50

Robice problem z niczego.
Zamiast kupować części żeby zrobic generator kup nowy procek.
A wtedy sobie odblokujesz ten stary i bedziesz miał dwa.
Metoda która ci podałem rozblokpwałem swoje dwa atmega128 i jeden tiny2313.
Ale musisz mieć kod który jest w moim poscie powyżej, w AVR studio częstotliwość programatora ustawioną na najniższą możliwą.
Załączniki
programator.jpg

younger0001
-
Kontakt:

Post autor: younger0001 » 03 wrz 2010, 20:21

dla mnie bardziej opłaca się budować generator lub taktować z kompa. jeżeli chodzi o TTLe zastanawiałem się nad taktowaniem z układów CMOS bo mam w dyspozycji 2x 4017 i po jednym zestawie and, or i inwerter. wszystko z serii 40xx. nie chce kupować nowych części bo do najbliższego sklepu z takim asortymentem mam ok. 70 km od domu i nigdy nie ma okazji tam jechać. jednak jeszcze zobaczę...

co do programu spróbuje załatwić kompa z OSem 98 lub starszym ale nie wiem czy mi się to uda. z RS daj schemat tej przejściówki może będę miał odpowiednie części.
daj jeszcze schemat na wymienionych przeze mnie CMOSach (w ogóle jeśli możliwy).

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 05 wrz 2010, 14:37

Dwa generatory (CMOS) i konwerter poziomów RS<->TTL.
Zasilanie CMOS'ów +5V.
Jednak lepszym rozwiązaniem był by drugi mikroprocesor który pozwolił by na zweryfikowanie poprawności działania programatora oraz portu LPT.
Załączniki
GEN_NOT.png
GEN_NOT.png (5.17 KiB) Przejrzano 7474 razy
GEN_NAND.png
GEN_NAND.png (4.71 KiB) Przejrzano 7474 razy
GEN_RS.png
GEN_RS.png (5.66 KiB) Przejrzano 7474 razy

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 05 wrz 2010, 17:19

A ja trochę z innej beczki. Prawdopodobnie zablokowała mi się ATMega 644P i nie mam ją jak/czym odblokować, czy któryś z kolegów ma może zaplecze, aby ja odblokować, ewentualnie sprawdzić czy nie umarła ?

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 05 wrz 2010, 18:33

kayron, ale wiele to ty nie potrzebujesz do tej operacji.
No chyba ze masz zmieniony pin reset na wejście/wyjście to już nie jest takie proste.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 05 wrz 2010, 19:16

Tam się nie da zablokować pinu Reset, to procesor w obudowie DIL40, albo mi padł, albo wyłączył mi się SPI, ostatecznie zegar. Podczas programowania, nagle BASCOM sie zawiesił i procesor znikł nie można go wykryć.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 05 wrz 2010, 22:36

Czy inne procesory wykrywa?
Jaki posiada Pan programator?
Jaki system operacyjny?

younger0001
-
Kontakt:

Post autor: younger0001 » 06 wrz 2010, 13:11

Dzięki wielkie z odpowiedź. do układu zmieniającego napięcie na RS232 mam wszystkie części. do generatora na bramkach też mam części (nie mam NANDa ale można zrobić to ANDem i NOTem) oprócz kondensatora, więc użyje tego pierwszego. do sprawdzenia działania mam program generujący stan wysoki na DTR (był mi potrzebny do napięcia symetrycznego +/- 10V między DTR i RTS). tylko z tym programem:
jeżeli dasz konkretne polecenia będzie OK ale najlepiej będzie gdy dasz mi gotowy program. Jakby co "biegle" władam C++em i Basicem.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 wrz 2010, 15:52

Inne procesory wykrywa. Mam 2 programatory STK200+AVT-1552 i Wellon VCP290, ale ten niestety nie obsługuje Mega 644, ba nawet nie obsługuje ATTiny2313, ale za to obsługuje GALe i PICi.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 06 wrz 2010, 21:04

kayron, Właśnie patrze na PDF-a od tej twojej megi no racja w tym modelu pin reset nie ma przypisanej innej funkcji.
Jestem bardzo Ciekaw co się z nim stało.
Widziałem gdzieś na forum bardzo stary wątek Zbeegin się tam wypowiadał i tam była jakaś wzmianka ze ISP NIE można wyłączyć programując przez ISP dlatego w Fusach jest to zaznaczone na szaro z czerwonym znakiem zapytania. Ale czy tak jest w we wszystkich ate-megach czy tylko w niektórych egzemplarzach nie mam pojęcia.

Chciał bym aby się tu wypowiedział ktoś bardziej doświadczony w tej dziedzinie.
Więc może warto spróbować z zewnętrznym taktowaniem na Xtal1.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 07 wrz 2010, 14:09

Na płytce AVT-1452 jest zewnętrzny kwarc 8MHz, więc to nie to, A programując przez SPI da ie o wyłączyć, zważywszy że ATMega 644 może być dodatkowo programowane przez JTAG.

ODPOWIEDZ