Pomoc w budowie układu sterujacego tyrystorami
Napisałem w poprzednim poście, że układ nie działa. W przyszłym tygodniu planuję wymienić licznik i bramki, gdyż nie dają znaku życia. Może to wina zasilania? Testowałem na zasilaczu USB i baterii 9V. Po wymianie 4017 i 40106 podłącze wszystko do molexa 5V z zasilacza komputerowego, co chyba będzie lepszym rozwiązaniem?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wątpię by to była przyczyna.MaxSmift pisze:Może to wina zasilania? Testowałem na zasilaczu USB i baterii 9V
MaxSmift pisze:podłącze wszystko do molexa 5V z zasilacza komputerowego, co chyba będzie lepszym rozwiązaniem?
Może być nawet 12V, ale wtedy trzeba rezystory do diod po 1K.
Jak drugi układ nie zadziała to daj mi znać na forum a wtedy ja też wykonam ten układ w celu potwierdzenia działania.
PS. No i z nudów przeanalizowałem twoją płytkę i widzę sporo błędów montażowych.
Licznik 4017 w ogóle nie ma prawa zliczać. Katody diod (D1 , D2) podłączone masz do nóżki 12, zamiast 14 licznika 4017.
I pamiętaj, że nóżki 16 (4017) i 14 (40106) muszą być podłączone do plusa a 8 (4017) i 7 (40106) do GND.
Dziękuję. Myślę, że w środę uda mi się poprawić i ponownie przetestować układ. Rezultaty oczywiście przedstawię w temacie.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-09-02, 19:19 ]
Witam.
Po ponownym zlutowaniu, wymianie przełącznika i zmianie źródła zasilania na 5V z zasilacza komputerowego, udało mi się uruchomić układ. Zdjęcia chyba nie są potrzebne. Dziękuje za pomoc i cierpliwość
.
Mam jeszcze pytanie. Czy ten układ będzie w stanie przełączyć napięcia na wyjściach w czasie zbliżonym do 5 ms?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-09-02, 19:19 ]
Witam.
Po ponownym zlutowaniu, wymianie przełącznika i zmianie źródła zasilania na 5V z zasilacza komputerowego, udało mi się uruchomić układ. Zdjęcia chyba nie są potrzebne. Dziękuje za pomoc i cierpliwość
Mam jeszcze pytanie. Czy ten układ będzie w stanie przełączyć napięcia na wyjściach w czasie zbliżonym do 5 ms?
Pozdrawiam
1. Światło włączone, nic się nie dzieje.
2. Światło wyłączone, włącza się T1.
3. Światło znów jest włączone, uruchamia się T2, brak napięcia na T1.
Odstęp czasowy między punktem 2. (światło wyłączone), a punktem 3. (światło włączone) będzie zbliżony do 5ms.
Chodzi mi o to, czy cały układ zareaguje tak szybko i przełączy napięcia.
Pozdrawiam
2. Światło wyłączone, włącza się T1.
3. Światło znów jest włączone, uruchamia się T2, brak napięcia na T1.
Odstęp czasowy między punktem 2. (światło wyłączone), a punktem 3. (światło włączone) będzie zbliżony do 5ms.
Chodzi mi o to, czy cały układ zareaguje tak szybko i przełączy napięcia.
Pozdrawiam