Przejście z 5V na 3,3V
Przejście z 5V na 3,3V
Witam.
Robię pewien układ oparty o mikrokontroler AVR. Chcę w nim zastosować moduł radiowy CC1000PP, który wymaga zasilania 3,3V. Chciałem wszystko zasilać z 5V, ale CC1000 nie wytrzyma takiego woltażu, wiec muszę przeprojektować szyny zasilania na 3,3V. Wiem, że mikrokontroler można swobodnie zasilać z 3,3V, natomiast nie mam pewności, jak przy takim napięciu poradziłby sobie układ MAX232, który również mam w układzie, albo układ CMOS 4094?
Robię pewien układ oparty o mikrokontroler AVR. Chcę w nim zastosować moduł radiowy CC1000PP, który wymaga zasilania 3,3V. Chciałem wszystko zasilać z 5V, ale CC1000 nie wytrzyma takiego woltażu, wiec muszę przeprojektować szyny zasilania na 3,3V. Wiem, że mikrokontroler można swobodnie zasilać z 3,3V, natomiast nie mam pewności, jak przy takim napięciu poradziłby sobie układ MAX232, który również mam w układzie, albo układ CMOS 4094?
Myślałem nad tym, ale co z kompatybilnością poziomów logicznych AVR <-> CC1000PP? Jak znamy kierunek portów CC1000, to można zastosować diody Zenera, ale linia DIO w CC1000 jest najprawdopodobniej 2-kierunkowa i nie wiem jak tutaj dogadać stany logiczne?
Myślałem jeszcze nad takim rozwiązaniem, by wszystko zasilać z 3,3V, a zamiast MAX232 użyć tranzystorów, tak jak to jest zrobione w AVT3500, chociaż to rozwiązanie nieeleganckie.
Myślałem jeszcze nad takim rozwiązaniem, by wszystko zasilać z 3,3V, a zamiast MAX232 użyć tranzystorów, tak jak to jest zrobione w AVT3500, chociaż to rozwiązanie nieeleganckie.
No tak o tym zapomniałem.M@ciej pisze:Myślałem nad tym, ale co z kompatybilnością poziomów logicznych AVR <-> CC1000PP? Jak znamy kierunek portów CC1000, to można zastosować diody Zenera, ale linia DIO w CC1000 jest najprawdopodobniej 2-kierunkowa i nie wiem jak tutaj dogadać stany logiczne?
To może coś takiego
http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.p ... _szukaj%3D+
M@ciej pisze:Myślałem nad tym, ale co z kompatybilnością poziomów logicznych AVR <-> CC1000PP
To może zrobić to w taki sposób, jaki jest wykorzystany w AVT3505? A dokładniej w module wyświetlaczy - patrz połączenia LCD od Nokii na tejże płytce...M@ciej pisze:tak jak to jest zrobione w AVT3500
A co do zasilania napięciem 3.3V - jest przecież MAX3232, CMOS 4094 też takie napięcie toleruje... nie ma więc większego problemu z zastosowaniem niższego napięcia.
To sobie zastosuj MAXa na 3,3V. Ma on inny co prawda symbol ale za to pracuje na 3,3V, ma wejście power down które pozawala go uśpić. Jak go znajdę to ci podam symbol bo nie pamiętam, ale w domu go mam. No i jest chyba w DIL18 a nie DIL 16. Ostatecznie zamiast MAXia 2x PC816 (transoptory) i masz galwanicznie separowane łącze, z jednej strony zasilane 3,3V, a z zewnątrz 5V.
Czyli Kolega chce oprócz MAX3232 zaproponować inny układ? Jeśli chodzi o transoptory, to też jest niezła myśl, ale wtedy to bym z poziomów 0-3,3V przeszedł od razu na -15 - +15V RS232, przy czym użył bym PC817, bo mam ich full z zasilaczy komputerowych. Poproszę jednak Kolegę o info o tej drugiej kostce. Płytka jest dopiero w fazie projektu, więc można wszystko zmienić.
Co do stanów logicznych to sprawdź czy nie zadziała robiąc zasilanie 3,3V jedynie dla transcivera (zamiast LM'a wystarczy zrobić stabilizator na diodzie zenera - w końcu niecałe 30mA bierze ten moduł). Z noty wynika że stan wysoki zaczyna się w AVR od 0,6*VCC (w najgorszym przypadku 0,7*Vcc) więc możliwe że ci tak zadziała.
Ten mój układ to MAX3222CPN jest w DIL18, różnica jest taka że ma on przetwornicę indukcyjną (dławik) a nie pojemnościową.
Natomiast wracając do PC816, to jak robisz na MAXie to nie potrzebujesz PC816 i na odwrót. Natomiast w zupełności powinno ci wystarczyć jakie najprostsze rozwiązanie np. AVT3500 na tranzystorach i 5V, chyba że planujesz transmisje na odległości 10m i szybkością 1Mb, wtedy poziomy napięć i konstrukcja portu, oraz kabla nabiera znaczenia, ale ja nie znam nawet fabrycznego urządzenia które wytrzymuje więcej niż 128Kb/s, bo w PC można spokojnie ustawić 1Mb/s.
Natomiast wracając do PC816, to jak robisz na MAXie to nie potrzebujesz PC816 i na odwrót. Natomiast w zupełności powinno ci wystarczyć jakie najprostsze rozwiązanie np. AVT3500 na tranzystorach i 5V, chyba że planujesz transmisje na odległości 10m i szybkością 1Mb, wtedy poziomy napięć i konstrukcja portu, oraz kabla nabiera znaczenia, ale ja nie znam nawet fabrycznego urządzenia które wytrzymuje więcej niż 128Kb/s, bo w PC można spokojnie ustawić 1Mb/s.
Dzięki za info n/t MAX3222, zajrzę jutro do notki tej kostki. Bardzo zaciekawił mnie sposób z transoptorami. Separacja galwaniczna byłaby tutaj atutem, a 2 niewielkie transoptorki, nawet SFH615 (DIL-4) zajęły by mniej miejsca od MAXa (DIL-16/SO-16) z 3-4 kondensatorami. Trzeba będzie pomyśleć nad jakimś schematem takiego transoptorowego konwertera.
To żaden problem przerób sobie tylko fragment schematu z płytki "Mikroprocesorowej oślej łączki" (chyba AVT3500) zastępując tranzystory PC816 i masz gotowy układ. Zresztą ja nawet też gdzieś kiedyś miałem coś takiego nakreślone ? Poszukam.
PS. Zamiast dwóch 816 można użyć jednej 817 która zawiera w sobie 2 transoptory.
PS. Zamiast dwóch 816 można użyć jednej 817 która zawiera w sobie 2 transoptory.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2010, 14:56 przez kayron, łącznie zmieniany 2 razy.
Tylko że 817 ma tylko jedną jednostkę transoptorową. 817 ma jedną, 827 ma dwie, 837 ma 3 a 847 ma 4, sprawdziłem w notce. W TME 827 jest i to wystarczy.
Tak patrze się na ten schemacik zapodany przez Kayrona i nie rozumiem jednego: Jak zasilany ma być tranzystor na Tx? Z 5v zrezygnowałem, jeśli te +5V wezmę z płytki, to utracę separację galwaniczną. NIe dałoby się podpiąć kolektor tranzystora Tx pod Rx? Nie jestem jednak pewien, czy podczas nadawania do kompa, na Rx jest akurat +15V, a jeśli jest to co z "0" dla Tx, które musi się zawierać od -3,3V ± -15V?
Tak patrze się na ten schemacik zapodany przez Kayrona i nie rozumiem jednego: Jak zasilany ma być tranzystor na Tx? Z 5v zrezygnowałem, jeśli te +5V wezmę z płytki, to utracę separację galwaniczną. NIe dałoby się podpiąć kolektor tranzystora Tx pod Rx? Nie jestem jednak pewien, czy podczas nadawania do kompa, na Rx jest akurat +15V, a jeśli jest to co z "0" dla Tx, które musi się zawierać od -3,3V ± -15V?