Wskaźnik z diodą LED na 230VAC

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 15 maja 2010, 20:23

slawek55 pisze:To ja wam powinienem podziękować za takie podejście do sprawy, ja nie wiedziałem jak to rozwiąć to się nie wygłupiałem, ale spotkałem coś zupełnie przeciwnego, nazwałbym to żartowaniem sobie ze mnie
Z nikogo sobie nie żartuje. Bo jak widzisz praktycznie taki obwód działa i nic nie wybucha, ani dym z niczego się nie sączy. Zarówno rezystancji jak i diodzie LED o Ur = 5V krzywda się nie dzieje. Nanoampery albo też pikoampery w tym układzie można bezkarnie sprowadzić do zera.
Na http://www.edw.com.pl/ea/diody.html pisze:W przypadku gdy napięcie Uak<0 dioda jest spolaryzowana zaporowo i prąd przez nią nie płynie. Tak naprawdę to płynie tak zwany prąd wsteczny ale jest on zwykle o kilka rzędów mniejszy niż prąd przewodzenia dlatego przyjmuje się, że jest on równy zeru. Oczywiście tak jest do czasu gdy napięcie zaporowe nie przekroczy pewnej granicy tak zwanego napięcia przebicia, a wówczas popłynie prąd porównywalny z prądem w kierunku przewodzenia.
Tu w żadnym wypadku nie przekraczamy Ur=1000V.

[ Dodano: 2010-05-15, 21:30 ]
slawek55 pisze:że nie dokońca jest tak, że zerowa wartość prądu oznacza zerową wartość napięcia.
Prawo Ohma. I=U/R => U=I*R. R=const; zatem U=0*R, U=0. Proszę bardzo.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 15 maja 2010, 22:14

Nie no bez przesady. Dla przypomnienia powiem, przebicie diody niekoniecznie oznacza od razu jej zniszczenie. Zniszczenie nastąpi dopiero wtedy gdy zostanie przekroczona moc strat.
I gdy mamy układ bateria ----> włącznik i rezystor, to po rozwarciu włącznika całe napięcie baterii odkłada się jakby na otwartym włączniku.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 29 maja 2010, 13:59

Jony130 pisze:I gdy mamy układ bateria ----> włącznik i rezystor, to po rozwarciu włącznika całe napięcie baterii odkłada się jakby na otwartym włączniku.
I dopiero wpinając mu miernik o ustalonej wartości Rwe zrobimy pomiar napięcia.

ODPOWIEDZ