Doświadczenia fizyczne

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Doświadczenia fizyczne

Post autor: kaliska5 » 30 mar 2010, 19:41

Witam.Zbliża sie okres tzw dni otwartych w szkołach. Zostałem poproszony o przygotowanie jakiegoś doświadczenia z fizyki , niestety nie mam pomysłu na w miarę prosty i efektowne doświadczenie. Jak wiadomo sprzęt w szkołach nie należy do najmłodszych i stare oklepane przez lata doświadczenia już się dawno znudziły i nikogo to nie ciekawi.Jeśli ktoś ma pomysł na doświadczenie z dziedzin fizyka/elektronika niech się podzieli.

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 30 mar 2010, 21:02

Raczej odpada na przygotowanie mam tydzień czasu a tu jeszcze święta.

portalnaukowy
-
Kontakt:

Post autor: portalnaukowy » 31 mar 2010, 6:47

W tak krótkim czasie napewno będzie trudno coś ciekawego przygotować, wszystko zależy od tego jak dobrze wyposażona jest pracownia. To, że sprzęt jest stary nie ma najmniejszego znaczenia, zawsze coś ciekawego można w takiej szkolnej pracowni wykonać. Zajrzyj na moją stronkę, może znajdziesz coś ciekawego.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 31 mar 2010, 18:42

Może ciecz nieniutonowska.

Mieszanina wody z mąką ziemniaczaną (o ile czegoś nie pomyliłem) ma ciekawe właściwości.
Dużym siłą stawia zdecydowany opór, ale słabym prawie żadnego.
Jak rzucisz na podłogę kulkę uformowaną z czegoś takiego, to może pęknąć na kawałki, ale już po chwili te kawałki się ładnie rozpływają.
Poddana działaniu odpowiedniej częstotliwości (chyba poniżej 40hz) formuje się w coś jak robaki i rusza.

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 31 mar 2010, 20:03

Akurat bawiłem się wczoraj ta cieczą, fajna sprawa. Brakuje mi jeszcze 1 doświadczenia (jest nas 2).

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 31 mar 2010, 21:45

M@rek pisze:Mieszanina wody z mąką ziemniaczaną (o ile czegoś nie pomyliłem)
Wszędzie piszą raczej o kukurydzianej, ale może z ziemniaczaną też działa.

Co do doświadczeń - można wziąć magnes neodymowy i coś z aluminium, najlepiej dwie płyty albo bloki jak z radiatora. Bloki stawiamy pionowo równolegle do siebie i między nie wrzucamy magnes. Jego spadek jest spowolniony z powodu pola magnetycznego wytwarzanego przez zaindukowane w płytach prądy wirowe (w skutek poruszania się magnesu - zmiennego strumienia pola magnetycznego). Jeśli magnes jest silny i porusza się blisko płyt to spada na prawdę bardzo wolno, co daje interesujący efekt. Dla porównania możesz wrzucić cokolwiek innego między płyty - spadnie z normalnym przyspieszeniem.

_adam_
-

Post autor: _adam_ » 03 kwie 2010, 18:16

Ja proponuję takie doświadczenie: Bierzemy miedzianą lub aluminiową rurę o średnicy ok. 2,5cm i długości ok. 50cm i magnesy neodymowe które możemy wrzucać do rury i obserwować jak szybko spadają przez rurę, można łączyć kolejne magnesy...
Można jeszcze wziąć też drugą rurę ale rozciętą wzdłuż i porównać jak przez nią będą szybko spadać magnesy.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 03 kwie 2010, 22:41

Z rurką jest właśnie ten problem, że nie widać magnesów lak spadają. Z płytami efekt jest znacznie efektowniejszy niż z nawet przeciętą rurką.

ODPOWIEDZ