Nadajnik i odbiornik

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Kamilek
-

Nadajnik i odbiornik

Post autor: Kamilek » 02 paź 2009, 15:09

Jako że to mój pierwszy post na tym forum chciałbym wszystkich serdecznie powitać.
:mrgreen:

Jako że z elektroniki znam podstawy zwracam się z następująca prośbą,
otóż czy znalazłby się ktoś kto pomógłby mi w zaprojektowaniu pewnego układu.

Opisze może jak wygląda sytuacja, jest włącznik światła (niestabilny) zamiast którego potrzebuje układ elektroniczny (tytułowy odbiornik). I do tego nadajnik który będzie tym sterował. Zasięg nie musi być duży, w ostateczności wystarczy nawet coś około 2 metrów.

Odbiornik musi być za to małych wymiarów (musi się to to zmieścić w puszcze podtyknowej) i podobnie z nadajnikiem.
Czy znajdzie się ktoś chętny do pomocy ?

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 02 paź 2009, 15:55

Witam można skrobnąć program w bascomie jakiś procek avr attiny plus parę drobnych elementów. Sterowanie kodem RC5 (pilotem np od tv) największe rozmiary będzie miał w tym wypadku tylko transformator zasilający.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 02 paź 2009, 17:27

Pikczu pisze:można skrobnąć program w bascomie jakiś procek avr attiny plus parę drobnych elementów. Sterowanie kodem RC5 (pilotem np od tv) największe rozmiary będzie miał w tym wypadku tylko transformator zasilający.
Pikczu, po co tak kombinować? w avt gdzies yl taki układ z odbiornikiem RC5, prostym licznikiem i zasilaniem beztransformatorowym. jak znajdę to zapodam link.

Artizzz
-

Post autor: Artizzz » 02 paź 2009, 17:29

Pikczu, przecież Kolega pisał że zna tylko podstawy elektroniki, programowanie pewnie dla niego to magia :/

Ja polecam taki układ : http://www.edw.com.pl/pdf/k07/64_013.pdf lub przejrzyj sobie dział Kopalnia Skarbów -> Dla domu -> Zdalne sterowanie. Na pewno coś wyszukasz. Pozdo ;)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 02 paź 2009, 17:31

a jeśli nawet już nie ma, to coś na szybko można zmontować na moim ulubionym CD4017 i sterować go bezpośrednio przez tranzystor pnp z odbiornika rc5. dobrać zasilacz beztransformatorowy, dać przekaźnik i po sprawie.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 02 paź 2009, 17:40

kit z avt był ale to było lata temu.
Wydaje mi się ze dla początkującego to chyba największe szanse zadziałania będzie miał układ z prockiem. No i małe rozmiary.
Druga sprawa jestem wielkim przeciwnikiem zasilania bez pośrednio z sieci jakichkolwiek urządzeń elektronicznych.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 02 paź 2009, 17:45

Pikczu pisze:Druga sprawa jestem wielkim przeciwnikiem zasilania bez pośrednio z sieci jakichkolwiek urządzeń elektronicznych.
też, ale tego nie będzie nikt dotykał. to będzie sterowane przez pilota.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 02 paź 2009, 18:03

On to będzie dotykał. w momencie testowania itp.
Z doświadczenia wiem ile razy robiłem coś z układami zasilanymi z sieci tyle razy mnie prąd pier.....
A ostatnio wymieniałem diody które podświetlały wyświetlacz lcd w pralce hoover-a i ciesze się że nadal żyje.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 02 paź 2009, 19:02

Pikczu pisze:On to będzie dotykał. w momencie testowania itp.
a po co w czasie testowania? chyba raczej w czasie montazu? co ja i tak robiłbym przy wyłączonych bezpiecznikach.
(nie testował - montował)
Pikczu pisze:Z doświadczenia wiem ile razy robiłem coś z układami zasilanymi z sieci tyle razy mnie prąd pier.....
wyłączaj bezpieczniki bo życie jest jedno.
Pikczu pisze:A ostatnio wymieniałem diody które podświetlały wyświetlacz lcd w pralce hoover-a i ciesze się że nadal żyje.
czemu pralki z prądu nie wyłączyłeś?

wracając do tematu. ja jednakoż zrobił bym jak powiedziałem. dobry zasilacz beztransformatorowy, licznik CD4017, odbiornik RC5 i tranzystor pnp, i mały przekaźnik.
to główne elementy i powinno śmigać na kazdego pilota.

Kamilek
-

Post autor: Kamilek » 02 paź 2009, 19:19

Na wstępie ciesze się ze tyle odpowiedzi :razz:

Na początek co do ochrony przed porażeniem - spokojnie, jak napisałem z elektroniki znam podstawy, ale z wykształcenia jestem elektryk (spec. elektroenergetyka) więc prądy i napięcia nie są mi obce. Jak kogoś też interesuje SEP-a mam :mrgreen: a całe urządzenie będzie w puszcze podtynkowej schowane więc sprawę ochrony p.porażeniem uważam za zamkniętą.
Artizzz pisze: Ja polecam taki układ : http://www.edw.com.pl/pdf/k07/64_013.pdf lub przejrzyj sobie dział Kopalnia Skarbów -> Dla domu -> Zdalne sterowanie. Na pewno coś wyszukasz. Pozdo ;)
Przeglądem, ale tam są już "cuda" 4 kanałowe, a mi potrzebny jeden jedyny kanał - wystarczy nawet 1 sek impuls. Poza tym wymiary płytek są zbyt duże, a tu się liczy wielkość (a raczej małość) :wink:
Pikczu pisze:Sterowanie kodem RC5 (pilotem np od tv) n
Odpada, to będzie "schowane" więc w grę wchodzą tylko fale radiowe.

Aaa i co do "programowania" fakt nie robiłem tego nigdy, ale człowiek się uczy cały czas, a i Ja chętnie w razie czego nabędę nowych umiejętności.

PS. Przepraszam jeśli niezbyt jasno wyraziłem się w pierwszym poście.

[ Dodano: 2009-10-04, 23:47 ]
Bump :razz:
I co da rade, znajdą się chętni do pomocy ?

ODPOWIEDZ