AVT2153 B (TDA7294) - pytanie o transoptor CNY17

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
emilb00
-

AVT2153 B (TDA7294) - pytanie o transoptor CNY17

Post autor: emilb00 » 13 sie 2009, 15:35

Witam jestem nowy i mam kilka pytań. Zakupiłem Kit AVT2153 B. Wszystko zmontowałem według opisu i tutaj napotkałem na pewną nie ścisłość (tak mi sie wydaje). Otóż chodzi o transoptor CNY17. W opisie układu napisane zostało aby w wersji podstawowej nie montować elementów L1, R7, D4, OPT. Zrobiłem według polecenia. Pominąłem te elementy lecz na ostatniej stronie opisu montażu i wykazie elementów jest wspomniane aby wlutować element OPT (transoptor CNY17). Teraz pytanie do osób które miały styczność z tym układem, jak mam postąpić gdyż nie chce nic spalić. Zamontować ten transoptor czy też nie. Potrzebuje jedynie prostego wzmacniacza. Czytałem wiele postów na tym forum i były przypadki że ludzie palili te układy dlatego wychodzę do Was z zapytaniem.

Kolejność lutowania:
Obrazek
Opis montażu:
Obrazek
Złożony układ z zamontowanym transoptor'em:
Obrazek

Z góry dziękuje i liczę na życzliwość

Pozdrawiam
Emil B.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 15 sie 2009, 9:26

Witam.

Nie montuj elementów: R3, D1, T1, T2, D3, D5, R10, D2, R7, R8, R9, OPT, D4, C10.

Za R3 daj zworę, bo na rezystory R2 i R4 musi dochodzić napięcie dodatniej połówki zasilania. Inaczej układ nie zadziała - obwód mute i st-by.

Pozdr.

ODPOWIEDZ