Układy logiczne, czy mikroprocesory

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Układy logiczne, czy mikroprocesory

Post autor: Kulpina » 31 lip 2009, 18:59

Czy ogólnie FPGA mają jakaś lepsza przyszłość? Jak narazie zaczynam kurs cpld i podoba mi się to znacząco bardziej niż programowanie, jednak czy na fpga można zrealizować takie zadania jakim podołają mikroprocesory? chociażby arm... szczególnie, że ceny układó programowalnych są niezbyt zachęcające. co o tym sądzicie? :mrgreen:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 31 lip 2009, 19:28

Na FPGA można nawet zrobić procesor, więc wszystko się da :)

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 31 lip 2009, 20:30

No można, można wiem ;D ale co jest dzisiaj częściej wykorzystywane? Czym warto się zająć i co w przyszłości będzie bardziej przydatne :mrgreen:

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 31 lip 2009, 23:01

Kulpina pisze:Czym warto się zająć i co w przyszłości będzie bardziej przydatne :mrgreen:
Heh, zabawa w proroka? FPGA oferuje ogromna wydajnosc, mozna na nim zrobic praktycznie wszystko, ale:
- cena jest znaczaco wyzsza
- opracowanie projektu zajmuje wiecej czasu
- zuzycie pradu jest nieporownywalne wieksze
- znacznie wieksze wymiary obudow
Te czynniki praktyczni dyskwalifikuja FPGA z wielu zastosowan, jak chocby proste sterowniki, zabawki, czujniki pomiarowe, etc. Moim zdaniem oba rozwiazania beda mialy swoje obszary zastosowan. Chyba, ze producenci wymysla sposob na zlikwidowanie wszystkich wad, wtedy FPGA moga zdominowac rynek.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 01 sie 2009, 7:49

Najlepsze połączenie to jaki lepszy AVR + chipset zrobiony na FPGA/CPLD i masz spory komputer na 2-3 scalakach.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 01 sie 2009, 8:41

FPGA są już bardzo popularne w większych projektach. Poza tym, jeśli planowana jest produkcja choć w pewnym stopniu masowa, to stosuje się układy ASIC czyli scalaki produkowane na zamówienie, ale to co mają w środku jest opisane verilogiem lub HDL-em czyli "programem" z FPGA (scalak FPGA jest stosowany w prototypie). Bardzo dużo firm zatrudnia teraz ludzi do programowania FPGA. Nie wiem jak wygląda daleka przyszłość tych układów ale obecnie zastosowań jest bez liku i te układy są bardzo popularne i chyba coraz popularniejsze.

A odpowiadając na pytanie:
czy na fpga można zrealizować takie zadania jakim podołają mikroprocesory?
Może nie wszystkie zadania ale w większości przypadków odpowiedź brzmi TAK.

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 01 sie 2009, 15:38

Szkoda że nie będzie kursu fpga :cry:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 01 sie 2009, 19:40

Będzie tylko pewnie później. Natomiast problem takiego kursu to platforma, taka żeby nie była za droga, bo kto da np. 390zł za płytkę startową?? A no i takie układy będą tylko w SMD co dla nie których może być barierą nie do przebicia w przypadku zestawów do samodzielnego montażu. Taka obudowa TFQP z ponad 200 końcówkami to raczej przyjemna w montażu na domowym sprzęcie nie jest

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 01 sie 2009, 19:43

Już widzę te zegarki i zasilacze na elektrodzie na FPGA :lol: Jedyna zaleta że nie da się w Bascomie ich programować to trochę nawiedzonych ludzi odpadnie ;)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 01 sie 2009, 19:49

Dlaczego BASCOM dla nawiedzonych ludzi :?: Jak ktoś nie ma pojęcia o programowaniu to nawet BASCOM go pokona przy paru pierwszych podejściach. Ogólnie to dziś trochę już takie zaniedbane środowisko, szczególnie dla 51, ale AVR wcale lepiej nie wygląda (co prawda rozwijany, ale raczej przypomina dziś wielki "Bajezel Fandejszyn Klap" :wink:, kompatybilność z nowszymi prockami jest tragiczna, właściwie i tak sie pisze w ASM ), lecz jak ktoś zna sie na podstawach programowania, to i na BASCOMie stworzy cuda. Choć wymaga to majstersztyku. Natomiast programowanie procesorów, a FPGA to raczej 2 różne bajki.
FPGA raczej bliżej do sterowników PLC, jak by tak porównać języki programowania i ich składnie niż do procesorów.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 01 sie 2009, 20:09

Ja pisałem to w sensie tych zegarków że nawiedzeni ;)

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 01 sie 2009, 20:49

No szczerze mówiac bascoma nie lubie :mrgreen:
Długo w tym programowałem, a właściwie próbowałem i nici. A C ledwo co zacząłem i nawet pierwszy własny program odpalił. Przepisany z wczesniejszego bascomowego, ale jak dla mnie i tak sukces ze odpalił :mrgreen:

A ja na kurs fpga licze ;) tylko jescze trzeba cpld skonczyc. Srodowisko xilinxa do rysowania schematów jest chyba pisane specjalnie w celu zmuszenia ludzi do nauki języka. Nie chciałem się niczego uczyc, ale ten schematic jest tak niedopracowany, że zmieniłem zdanie :mrgreen:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 01 sie 2009, 21:31

Bascom jest strasznie lipny jeśli ktoś już bardziej wie co robi, chce mieć większą kontrolę nad programem i interesują go takie rzeczy jak oszczędność pamięci czy szybkość wykonywania programu. Każdy kto robił w bascomie a potem zaczął coś kombinować w C chyba to potwierdzi. Ja przesiadłem się z Bascoma na C w kwestii AVRów już praktycznie całkowicie, w programowaniu na kompa przesiadłem się z visual basica na c++ buildera, podobna sytuacja. Dodatkowym atutem jest to, że do C jest milion razy więcej przykładów i gotowych rozwiązań do znalezienia w internecie.

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 01 sie 2009, 22:19

Ja mam za sobą już pierwszy własny projekt na CPLD - zegarek oczywiście ;)
I muszę przyznać że VHDL wbrew pozorom nie jest aż taki prosty jak mi się na początku wydawało - niektórych warningów i errorów w żaden sposób nie potrafiłem zrozumieć mimo że pewne rozwiązania wydawały mi się oczywiste i zgodne z prostym cyfrowym rozumowaniem.
Z drugiej strony nie potrafię też zrozumieć np. jak przy budowie licznika modulo 10 licznik może sam się zresetować przy pomocy jednej bramki and żeby nie było problemów z opóźnieniami i różnym czasem wyłączania bramek.
Może kiedyś się przyzwyczaję do sposobu myślenia VHDLa...
Kurs FPGA z pewnością by pomógł jeśli byłby równie dobry jak CPLD.
Układy programowalne lubię za to że nie lubię procesorów : :razz: i na FPGA chętnie bym zrobił jakiś zasilacz :D Od czegoś trzeba zacząć ;)

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 01 sie 2009, 22:57

kayron pisze:Będzie tylko pewnie później. Natomiast problem takiego kursu to platforma, taka żeby nie była za droga, bo kto da np. 390zł za płytkę startową?? A no i takie układy będą tylko w SMD co dla nie których może być barierą nie do przebicia w przypadku zestawów do samodzielnego montażu. Taka obudowa TFQP z ponad 200 końcówkami to raczej przyjemna w montażu na domowym sprzęcie nie jest
390PLN za przyzwoitą płytkę nie jest dużo. Sam osobiście posiadam takie coś: http://www.xilinx.com/products/devkits/ ... -UNI-G.htm

ODPOWIEDZ