cewka i CircuitMaker

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
iggi

cewka i CircuitMaker

Post autor: iggi » 10 sty 2005, 20:09

znalazłem, schemat ideowy na jakieść stronie i jednym z elementów jest cewka 216, której nie można już dostać. I takie pytanie w związku z tym. Czy ktos może wie jaka jest indukcyjność tej cewki abym mógł zrobić zamiennik.

a drugim pytaniem jest: Czy jest możliwość dodania elementów których nie ma w CircuitMakerze?? Jeśli tak to jak?

z góry dzięki

b@p
Użytkownik

Post autor: b@p » 10 sty 2005, 20:38

Filtr 7x7 216 - ind. 2,07uH - uzw.gł 14zw - uzw.wt. 2zw. - poj.zewn. 100pF - f=10,7MHz
Ad2. nie wiem
Pozdrowka

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Re: cewka i CircuitMaker

Post autor: Wojtek » 10 sty 2005, 20:48

iggi pisze:a drugim pytaniem jest: Czy jest możliwość dodania elementów których nie ma w CircuitMakerze?? Jeśli tak to jak?

z góry dzięki
Jest taka możliwość, możesz skopiować z jakiejś innej biblioteki formatu CM lub wyedytować nowy element w swojej bibliotece. Co do pierwszej mozliwości to już natym forum opisałem jak to robić. Co do drugiej to użyj polecenia Macros --> New Macro --> w okienku które wyskoczy nadaj nazwę twojego elementu i pojawi Ci się ono edytora elementów a tam już jest sporo opcji ale jak znasz angielski to sobie poradzisz, a w razie czego pytaj ale może już we właściwym do tego miejscu :) czyli forum "programy wspomagające projektowanie"

iggi

Post autor: iggi » 11 sty 2005, 14:10

bardzo dziękuje za odpowiedż, juz chyba sobie poradze.

ODPOWIEDZ