IMPULSATOR - rozpoznawanie kierunku obrotu

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Zybi_S
-

IMPULSATOR - rozpoznawanie kierunku obrotu

Post autor: Zybi_S » 18 sty 2009, 20:32

Witam

Poszukuję układu mogącego zastąpić sterowanie 2 przyciskami (głośniej/ciszej) - oryginalnie są to 2 mechaniczne przyciski.
Chciałbym zastosować zamiast tych przycisków impulsator. I tu problem - układ musi rozpoznawać kierunek obrotów impulsatora.
Impulsator posiada 2 styki na których pojawiają się dwa sygnały przesunięte względem siebie.

Czy jest szansa na w miarę prosty układ (do wykonania) nie kombinując z mikroprocesorami ??

Pozdrawiam
Załączniki
impulsator_przebieg.gif
(3.4 KiB) Pobrany 3943 razy

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 18 sty 2009, 20:46

Nie dalej jak kilka dni temu założony był taki sam temat, a kolejny post w tym temacie pojawił się nawet dzisiaj. Zajrzyj sobie tam!
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT5027.pdf

Zybi_S
-

Post autor: Zybi_S » 18 sty 2009, 21:03

Dzięki za odpowiedź.

Interesuje mnie wyłącznie sam układ z zastosowaniem impulsatora mogący zastąpić istniejące w oryginale 2 przyciski sterujące.
Układ ma sterować gotowym, istniejącym wzmacniaczem w którym w roli potencjometru cyfrowego zastosowany jest DS1802.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 20 sty 2009, 21:21

A skąd mam wiedzieć jaki kod jest na wyjściu impulsatora?
Przykład. na sklep.avt.pl jest mpulsator. W opisie jest ze daje kod BCD a w dołączonym pdf ze kod 2-bitowy

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 21 sty 2009, 11:45

Impulsatory dają na wyjściu sygnał (kod) dwubitowy- zwany też czasami ( np. w TME) dwubitowym kodem Gray'a. Przesunięcie tych sygnałów w fazie pozwala na rozpoznanie kierunku obrotu osi przetwornika. Szczerze mówiąc nie słyszałem o impulsatorach dających na wyjściu kod BCD :???:

ODPOWIEDZ