Kalkomania DIY

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
MarekK
Użytkownik

Kalkomania DIY

Post autor: MarekK » 03 lis 2008, 14:21

Nie wiem czy to dobry dział ale szukam informacji na temat własnoręcznego wykonywania kalkomanii. Ponoć z odpowiednim papierem jest to możliwe przy uzyciu drukarek atramentowych. Ktoś próbował?

Marek

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 04 lis 2008, 11:50

Są do tego specjalne papiery. Drukujesz i prasujesz na koszulce. O ile mnie pamięć nie myli to HP ma takie papiery w ofercie.

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 04 lis 2008, 14:25

No ja raczej myślę o kalkomanii na modele albo urządzenia elektroniczne. Szczególnie przy modelach plastikowych prasowanie żelazkiem byłoby niewskazane :mrgreen: . Wiem, że do tego są jakieś specjalne papiery i jakiś płyn. Myślę, że raczej przenosi się ta tak jak zwykłą kalkomanię - przy użyciu wody. Po wyschnięciu można to polakierować.
Modelarze powinni coś na ten temat wiedzieć.

EDIT: o tu jest opis czegoś takiego: http://www.mcgpaper.com/modeldecals.html

EDIT2: poza tym widzę, że ktoś mi przeniósł temat z działu modelarstwo do Hyde Park. A przecież to głównie dotyczy modeli samochodów i samolotów. Czyżby moderator nie wiedział do czego służy kalkomania w modelarstwie?

Marek

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 06 lis 2008, 19:51

No mnie też by to interesowało, szczególnie, jeśli dałoby się wydrukować takie coś na biało, można by wtedy robić profesjonalnie wyglądające nadruki na płytkach drukowanych (opis elementów). Kupuje do swojej drukarki tusz do zdjeć z zawartym białym kolorem (można taki :) ) i drukuje :mrgreen:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 06 lis 2008, 19:55

Z białym kolorem? Jest coś takiego?
:shock:

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 06 lis 2008, 21:07

Oczywiście, że jest. Wystarczy poczytać na takich stronach jak ta: http://www.decalpaper.com/category-s/2.htm . Ponieważ drukarka nie jest w stanie wydrukować białego koloru, aby go uzyskać firmy dają specjalny biały papier (ten zwykły jest chyba przeźroczysty). Taki papier jak się okazuje ma firma http://www.agawa.pl chociaż jak do nich zadzwoniłem, to sami nie mieli o tym pojęcia. Ale w ich sklepie internetowym można go znaleźć (nazywa się Waterslide). Tylko Polacy potrafią tak handlować :???: . Niestety cena jest ok. 10 zł za arkusz i nie wiem, czy ściągnięcie z Anglii nie będzie taniej. W Anglii to kosztuje około 1 Funta za arkusz.
Chociaż akurat napisy na płytkach drukowanych znacznie taniej i lepiej wyjdą po zaprojektowaniu płytki w Ki-CADzie i wykonaniu płytki w odpowiednim zakładzie. Wiem bo sprawdzałem. Natomiast napisy na fronty obudów i na modele (łącznie z grafiką) mogą wyjść doskonale. Na cytowanych stronach jest mnóstwo przykładów - sprawdźcie.

Marek

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 07 lis 2008, 1:28

A co do kalkomanii to zawsze jest sposób z laserówka: druk na zwykłym papierze (lustrzane odbicie) przyłożenie do jakiejkolwiek powierzchni i wcieranie tonera wacikiem nasączonym rozpuszczalnikiem.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 07 lis 2008, 15:50

Ale mi nie chodzi o specjalny papier. O ile dobrze pamietam z opisu mojej drukarki to można kupić specjalny pojemnik fotograficzny, który dla lepszej jakości zdjęć ma także kolor biały :mrgreen: Kwestia tylko, czy wyduszenie tego białego jest możliwe, czy jest on tylko automatycznym dodatkiem przy drukowaniu zdjęć... A co do tonera to pomysł good, ale toner jest czarny :] a nadruki na profesjonalnych płytkach zawsze białe :mrgreen:

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 08 lis 2008, 8:32

Nie zawsze. Częściej akurat czarne.

ODPOWIEDZ