Witam wszystkich, mam taki problem:
Zamierzam kupić drukarkę laserową, zdecydowałem już się wybrać spośród dwóch modeli: Xeroxa 3117 lub samsunga ml-2010PR.
Z czego ta pierwsza wychodzi taniej o 70 zeta w kupnie (dla biednego studenta to duzo) tzn samsung ok 240 zeta a xerox 170
http://www.allegro.pl/item461985774_xer ... 24mce.html
http://www.allegro.pl/item462449274_las ... _1640.html
Jest między nimi taka róznica że Xerox drukuje w rozdzielczości 600x600 dpi a Samsung 1200x600 dpi no i stąd moje pytanie - w jakim stopniu ta różnica dpi wpływa na jakość wykonanego wydruku, czy wogóle bedzie zauważalna przez zwykłego śmiertelnika. Mam zamiar drukować też czasami z programów cad - czy jakaś różnica w ciągłości linii bedzie występowała?
Ogólnie czy warto dołożyc te 70 zeta?
Prosze pomóżcie !!!
Pomocy w zrozumieniu drukarki !!!
Lepiej wybierz xerox, ponieważ na jedną i drugą jest już chętny, a xeroxa są 2 sztuki.
Rozdzielczość 600x600 czy 1200x600 jest rozdzielczością maksymalną, i prawie zawsze idzie ustawić niższą rozdzielczość, a wszystkie różnice będą kompensowane i nie zauważysz żadnej różnicy.
DPI to skrót oznaczający ilość kropek na cal, co w przypadku 600dpi daje rozdzielczość 625 (25 na 25) punktów w obszarze 1 na 1mm, co jest ilością wystarczającą do drukowania tekstu i schematów.
Dla porównania monitor 17' przy rozdzielczości 1280x 1024 ma 96dpi (4 punkty /mm).
Nie można jednak zapomnieć o tym, że punkt jest czarny lub biały, więc szary będzie uzyskiwany poprzez gęstsze lub rzadsze zaczernienie tych punktów.
Rozdzielczość 600x600 czy 1200x600 jest rozdzielczością maksymalną, i prawie zawsze idzie ustawić niższą rozdzielczość, a wszystkie różnice będą kompensowane i nie zauważysz żadnej różnicy.
DPI to skrót oznaczający ilość kropek na cal, co w przypadku 600dpi daje rozdzielczość 625 (25 na 25) punktów w obszarze 1 na 1mm, co jest ilością wystarczającą do drukowania tekstu i schematów.
Dla porównania monitor 17' przy rozdzielczości 1280x 1024 ma 96dpi (4 punkty /mm).
Nie można jednak zapomnieć o tym, że punkt jest czarny lub biały, więc szary będzie uzyskiwany poprzez gęstsze lub rzadsze zaczernienie tych punktów.
Jeśli zależy ci na oszczędnościach, to najpierw zobacz ile kosztuje/wystarcza pełen pojemnik tonera i czy trzeba wymieniać bęben światłoczuły. Dostałem ostatnio zużytą drukarkę OKI page 14ex i poszła na części, ponieważ 900zł za bęben i 200zł za toner to stanowczo za dużo. Jakość druku między szarymi plamami była b.dobra przy 300x300dpi.70 zeta w kupnie (dla biednego studenta to duzo)