Witam,
No to tak na początek małe marudzenie:
Przeglądam Forum EdW codziennie a im dłużej to robię tym jest mi bardziej przykro z powodu nieumiejętnego nazywania tematów typu: "układ" (co to za układ o co tu chodzi i co ma robic) czy "do taszy" (takie sprawy powinno się załatwiac poprzez PW lub e-mail) oraz mnóstwo innych przykładów, które powodują bałagan na forum. Dobrze nazwany temat porządkuje zawarte w nim informacje ukierunkowując się tylko na jeden problem, poza tym jest wizytówką tego co znajdziemy w środku.
Ale do rzeczy.
Z pewnością wielu z użytkowników miało okazję przeglądac forum dyskusyjne Ubuntu.pl.
Panuje tam taka tradycja, że gdy temat zostanie rozwiązany dodaje się do tematu wątku znacznik [solved]. Informuje to pośrednie osoby chętne do pomagania, że nie powinni czytac całego wątku z 5 stronami bo temat już dawno już jest rozwiązany i szkoda ich cennego czasu.
Taka tradycja panuje tam od dawien dawna i świetnie sprawdza się w praktyce.
By może i na tym forum owa tradycja się przyjmie. Pomoże te uporządkowac zawarte w bazie wątki i ogólny ład na forum.
Co wy na to?
Pozdrawiam.
Propozycja wprowadzenia zmiany...
Bardzo dobry pomysł.
Już raz miałem wpadkę z niedoczytanym tematem, w którym nie zauważyłem, że to druga strona - dyskusja była o 4017, a ogólny temat o NE 555 no i się grzecznie spytałem czemu tak jest, okazało się, że już na 1 stronie zaszła zmiana planu
.
Pytanie jest takie : z jakiego skryptu korzysta forum ubuntu.pl bo się może okazać, że wprowadzenie czegoś takiego w phpBB modified by przemo jest niemożliwe.
Ze swojej strony dodał bym jeszcze możliwość dodawania podpisu pod avatarem od samego początku bo ta liczba 300 postów może niektórych do wyścigu nakłaniać - nie chodzi o ilość tylko o jakość, wiadomo.
Już raz miałem wpadkę z niedoczytanym tematem, w którym nie zauważyłem, że to druga strona - dyskusja była o 4017, a ogólny temat o NE 555 no i się grzecznie spytałem czemu tak jest, okazało się, że już na 1 stronie zaszła zmiana planu
Pytanie jest takie : z jakiego skryptu korzysta forum ubuntu.pl bo się może okazać, że wprowadzenie czegoś takiego w phpBB modified by przemo jest niemożliwe.
Ze swojej strony dodał bym jeszcze możliwość dodawania podpisu pod avatarem od samego początku bo ta liczba 300 postów może niektórych do wyścigu nakłaniać - nie chodzi o ilość tylko o jakość, wiadomo.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2008, 14:40 przez elemaniac, łącznie zmieniany 2 razy.
Z jednej strony racja...z drugiej - a jeżeli ktoś ma problem bliźniaczo podobny,Spark89 pisze:Panuje tam taka tradycja, że gdy temat zostanie rozwiązany dodaje się do tematu wątku znacznik [solved]
nie identyczny, ale podobny....co wtenczas?
Być może warto kontynuować poprzednią dyskusję, ale to oczywiście kwestia wyczucia
autora wiadomości...
Oj, raptem ze trzy temu podobne były - choć nie ukrywam - tytuł rzeczywiście "od czapki",Spark89 pisze:czy "do taszy"
to się po prostu ignoruje Darku. I tyle.
[ Dodano: 2008-09-01, 14:39 ]
Natomiast zmianę regulaminową o nieużywaniu animowano-migająco-kicających awatarów
to ja bym poparła całym sercem (i oczami też).
Widać, że i na Forum przenosi się mania "błyskania" wszystkim, czym się da...tasza pisze:Natomiast zmianę regulaminową o nieużywaniu animowano-migająco-kicających awatarów
Co do głównego pytania - dochodzi jeszcze kwestia kto miałby to robić... autor często zadaje pytanie, a później "zapomina" o temacie.
Moderator zawsze ma możliwość zamknięcia całego wątku - jednak zgodzę się z Taszą, że może się pojawić podobny problem u innego użytkownika. I wtedy co? Łączyć dwa tematy, pozwolić by pojawił się kolejny podobny - ciężka sprawa... z pewnością będzie też płacz (użytkowników) i zgrzytanie zębów (moderatorów).
Osobiście uważam jednak, że pomysł jest dobry - ciężko będzie z realizacją.
Dwa wyjścia:tasza pisze:Z jednej strony racja...z drugiej - a jeżeli ktoś ma problem bliźniaczo podobny,
nie identyczny, ale podobny....co wtenczas?
Primo - Dopisując się do istniejącego wątku, wtenczas przy opcji "Zobacz posty nieczytane" lub "Zobacz posty od ostatniej wizyty" przy wątku ze znacznikiem [solved] pojawia się koperta (znaczek) informujący o nowej wiadomości co automatycznie w głowie zaświeca światełko "nie halo", ktoś kontynuuje temat i ma podobny problem. Mimo iż sam kłopot autora stwórcy wątku jest rozwiązany widocznie ktoś postępując podobnie ma nieco inne perypetie.
I takie rozwiązanie też sprawdza się na wspomnianym forum. Czasami nawet dopisuje się do wątku już nie [solved] a [update]. (robi to albo moderator albo sam autor wątku, w końcu jest jakaś tam opcja o informowaniu autora o nowej odp. w swoim temacie)
Owa praktyka powoduje powstawanie "kumulacji problemowej" kto jakie miał problemy do czego doszedł, i co zrobił żeby zadziałało... tworzy się taka mała skarbnica wiedzy na jeden konkretny temat. Bardzo podoba mi się z tego względu temat na forum o tworzeniu płytek drukowanych domowym sposobem... wszystko znajduje się praktycznie w jednym miejscu.
Duo (simple) - założy nowy temat. Ponieważ przemawia za tym dużo wad niż zalet - odradzam...
może i tak, ale z tego co pamiętam to nie był pierwszy raz, poza tym...tasza pisze:to się po prostu ignoruje Darku. I tyle.
to tylko na ten przykład Taszo...
rękoma i nogami się pod tym podpisuje... trochę to mały offtop ale już się tak czepiac nie będziemy...tasza pisze:Natomiast zmianę regulaminową o nieużywaniu animowano-migająco-kicających awatarów
prawda?
Dodanie do opisu tematu hasła typu [solved] dokonuje się poprzez edytowanie postu głównego. W tym phpBB takie coś jest. Co do avatarów, to wystarczy wyciąć supportowanie gifów ( nie pamiętam jak to tam w kodzie wygląda, w każdym bądź razie w najgorszym przypadku sprawdza się 3 ostatnie litery w nazwie pliku albo rozszerzenie - dawno się nie bawiłem w php i musiał bym zerknąć do helpa ). Co do zmian i kodowania, to jeśli da się to zakodować w php to i w phpBB też się da...