Sposoby zarabiania

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
ghazi
-
Kontakt:

Post autor: ghazi » 26 sie 2008, 16:38

kamil_snk, sposób jest teoretycznie prosty:

1. Wypisz rzeczy w których jesteś dobry. Przykłady: znasz się na komputerach lub masz trochę "pary w łapach" i nie bosiz sie pracy fizycznej.

2. Zainteresuj się co możesz robić w tych dziedzinach. Komputerowiec może pisać odpłatne artykuły dla vortalów sprzętowych bądź softwaerowych. Ja w ten sposób dorabiam pare groszy co miesiąć (średnio 50zł, ale to zawsze coś).
Mówiłeś, że byłeś w sklepach pytać, czy nie potrzebują roznosicieli ulotek. Spróbuj z innej strony (dosłownie) i wczesnym rankiem (conajmniej godzinę przed otwarciem sklepu) spytaj na zapleczu, czy nie potrzebują kogoś do pomocy przy rozładunku. Mój ojciec prowadzi sklep i dodatkowa para rąk przy rozładunku to o pół godziny mniej roboty dla niego. Z pozoru drobna kwota np. 10zł za taką usługę trwającą ok. godziny, pomnożona razy np. 20 dni w miesiącu daje już 2 stówki.

3. Propozycja "z innej beczki" to tzw. dirty job, czyli brudna robota :D Daje sobię rękę uciąć, że w lokalnej gazecie ukazują się ogłoszenia firmy, która szuka niewykwalifkowanych pracowników do pracy typu "sprzątanie pomieszczeń biurowych". Mój kumpel pracuje tak przez 3 dni w tygodniu po 3-4 godzinki i wpada mu za to ok. 300zł.

Do pozostałych forumowiczów: nie róbcie chłopakowi wody z mózgu pisząc o jakichś podatkach, umowach, ZUSach i innych tego typu dziadostwach. Luminofor, masz w rodzinie pracowników skarbówki ? :lol: Nikt na 16latka nie wsadzi do więzienia za "nielegalne zamiatanie magazynu", zlituj się....

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 26 sie 2008, 16:41

ghazi pisze:Luminofor, masz jakąś manię prześladowczą :?: :lol: Nikt na 16latka nie wsadzi do więzienia za "nielegalne zamiatanie magazynu", zlituj się....
Skwituję to łacińskim przysłowiem:
Dura lex, sed lex.
A i jest coś takiego, jak PIP, która wyrywkowo odwiedza zakłady pracy i kontroluje.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 26 sie 2008, 16:57

Luminofor pisze:Nie wiadomo, lepiej żyć w strachu przed skarbówką i karami czy znaleźć legalną pracę? Odpowiedz sobie sam.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwota_wolna_od_podatku

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 26 sie 2008, 17:16

Luminofor pisze:Ja taką Unitrę rozebrałem - było z tego sporo elementów (trafo, cewki, kondensator powietrzny, kondy, itp), także polecam ten sposób.
Tyle, że tej unitry mi żal - kiedyś rozkręcałem, ale mały byłem i głupi.
A jakby "zagarnąć" takiego radka 51XX (co mi się jeszcze nie udało) - one chodzą na allegro po 500zł :shock: .
Jednak zatrzymał bym go dla siebie bo choruję na ten (nieosiągalny dla mnie) sprzęt.

[ Dodano: 2008-08-26, 18:22 ]
Drugim sposobem na zarobienie jest też kopiowanie komuś archiwalnych nagrań np. z kaset czy szpuli do postaci cyfrowych (CD, mp3).

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 sie 2008, 17:44

A i jest coś takiego, jak PIP, która wyrywkowo odwiedza zakłady pracy i kontroluje.
Zastanów się najpierw co piszesz... I odpowiedz sobie sam na pytanie: ile trzeba mieć lat żeby legalnie pracować?

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 26 sie 2008, 17:46

joon, a co, nie jest tak?
PIP to zmyślona instytucja, masz rację, ZUS też nie istnieje, a broń Boże NIK.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 sie 2008, 17:49

A tak na marginesie dodam że od 2004 roku pracuje (nie zawsze legalnie) i jakoś nigdy nikogo z PIPu nie widziałem. A w ubiegłym roku jak chciałem nasłać kontrolę na człowieka który oszukał mnie na wypłacie na prawie trzy tysiące, to powiedzieli że sami z siebie nie mogą sprawdzić jego firmy, nawet wtedy jak pokazałem całą dokumentację mojej pracy i oszustwo byłego szefa....

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 26 sie 2008, 17:49

PIP to zmyślona instytucja, masz rację, ZUS też nie istnieje, a broń Boże NIK.
NIK i ZUS to akurat czym innym się zajmują.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2008, 17:53 przez mathieiov, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 sie 2008, 17:53

Luminofor, odpowiedz na moje pytanie.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2008, 18:01 przez joon, łącznie zmieniany 1 raz.

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 26 sie 2008, 17:55

Luminofor, przecież nikt tu nie mówi o stałej pracy czy własnej firmie... .
Tu po prostu chodzi o "dorobienie się" np. przestrojenie sąsiadowi radia itp.
Przy tego typu pracach goście z PIP czepiać się nie będą.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 sie 2008, 17:56

elemaniac, dzięki, ty to rozumiesz.

------
Nie po to edytowałem posta by kolega nadal przywracał jego starszą wersję. ZbeeGin
Ostatnio zmieniony 26 sie 2008, 19:04 przez joon, łącznie zmieniany 3 razy.

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 26 sie 2008, 18:15

A można też zarabiać oddając metalowe części z demontażu urządzeń na skup złomu, ale nie bardzo się orientuję ile płacą.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 26 sie 2008, 19:05

Ponieważ rodzi się kłótnia pomiędzy kolegami Luminofor i joon - temat zamykam definitywnie. Żadnych odwołań nie będę respektował.

A panowie wymienieni otrzymują ostrzeżenia.

Zablokowany