Czy generator ma wejście?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Czy generator ma wejście?

Post autor: Luminofor » 12 cze 2008, 21:47

Czy generator przebiegów (sin/prostokąt/piła) ma wejście?
Chodzi mi o schemat blokowy jak rysować.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 12 cze 2008, 22:06

Genearatory moga nie miec wejsc. Po prostu "produkuja" przebieg o zadanych parametrach (amplituda, offset, czestotliwosc, ksztalt).
Moze sie jednak zdarzyc, ze generator ma wejscia sterujace okreslajace np. czestotliwosc pracy, patrz konwertef U/f (uklad zamieniajacy napiecie na odpowiadajaca mu czestotliwosc, zmiana napiecia powoduje zmiane czestotliwosci, a uklad taki jest generatorem). Sa rowniez generatory VCO (gen. przestrajany napieciem), ktorych czestotliwosc wyjsciowa jest zalezna od podanego na wejscie napiecia.
Odpowiadajac na Twoje pytanie: zalezy co rysujesz :wink: Jezeli jest to np. generator kwarcowy to nie ma wejscia albo uklad elektroniczny o stalych parametrach.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 12 cze 2008, 22:08

Ale chodzi mi o to czy ma wejście zasilające ~230V/50Hz i na schemacie blokowym

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 12 cze 2008, 22:25

Na schemacie blokowym raczej nie rysuje sie zasilania. Jest to oczywiste, ze kazdy uklad musi byc zasilany, a po co dodatkowo zaciemniac rysunek? Na schematach blokowych nie rysuje sie zasilania przy wzm. op., bramkach logicznych, uK, wiec po co przy generatorze?

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 12 cze 2008, 22:27

Wiem ale chodzi mi o schematy blokowe (układy pomiarowe) na egzaminie zawodowym na technika elektronika etap praktyczny. Rysować wejście zasilające do generatora w takim przypadku?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 12 cze 2008, 22:53

Jeśli jest to sam schemat generatora to można by narysować strzałkę wchodzącą do bloku "zasilacz" podpisaną 230V. Ale jeśli generator to jeden z bloków większego urządzenia to raczej nie.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 13 cze 2008, 22:45

Czyli układ badania generatora np oscyloskopem to wtedy generator nie ma wejścia zasilającego (nie rysujemy go) ?

To jak w końcu: rysuje się na schematach blokowych pomiarów generatora wejście zasilające na generatorze czy nie?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 14 cze 2008, 8:16

A są w ogóle do tego jakieś standardy? Myślę że jedni rysują a drudzy nie, warto też wziąć pod uwagę czy odbiorcę rysunku interesuje takie wejście. Tylko że na egzaminie jest zupełnie inaczej...

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 14 cze 2008, 11:33

Dlatego generator jest generatorem bo NIE MA wejscia sygnałowego. Jakby gtenerator miał wejście sygnalowe to by był np. wzmacniaczem. A zę w przyrodzie nie ma nic za darmo (oprócz powietrza -> najtańszego gazu, wykluczajac kurorty wczasowe), to musi być jakieś zasilanie, no ale NIE JEST to wejscie generatora, i jak koledzy piszą wyżej nie trzeba to rysować na schematach blokowych, a tymbardziej nie powinno się ich rysować poziomo względem bloku, tylko pionowo (w górę +, w dół -).

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 14 cze 2008, 12:32

Czyli coś w tym stylu: ?

Dobrze ten schemat narysowałem?
Załączniki
gen.jpg
gen.jpg (7.45 KiB) Przejrzano 7491 razy

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 15 cze 2008, 11:26

ładnie, widze ze działasz na zasilaniu różnicowym :) zamiast -9 można dać mase. ALe i to i to słuszne.

Dla formalnosci w generatorze powinna być informacja o kształcie generowanym , amplitudzie i czestotliwości.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 19 cze 2008, 22:40

No i na zawodowym trafił się equalizer selektywny na wejście którego podany był właśnie gienek. ;)
Dałem +Uzas od góry i masę od dołu, tak jak pisze adi-niunio. Narysowałem blok i napisałem w nim "generator funkcyjny". Dobrze?

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 20 cze 2008, 8:51

ja bym zaliczył

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 20 cze 2008, 15:21

W schematach blokowych nie stosuje się wejść/wyjść "oczywistych". Dlaczego? Ano dlatego, żeby było czytelniej. W końcu jest to schemat blokowy a nie elektryczny. Wyobraź sobie sytuację, w której chciałbyś zaprezentować pod postacią takiego schematu coś bardziej skomplikowanego niż aplikację generator -> oscyloskop. Przykładowo aplikację procesora audio. Ja bym najprosciej narysował go tak:
Generator -> ADC -> DSP -> DAC -> Głośnik / Nadajnik. Generator działa na 230V, ADC na 3,3V, procesor ma 3 napięcia 1,2V, 2,5V i 3,3V, natomiast DAC jest zasilany poprzez 3,3V ale daje max 2V. Po jakiego grzyba całkowicie niepotrzebne połączenia? Musisz liczyć na to, że ten kto to będzie oglądał wie o tym, że urządzenia elektryczne podłączone do prądu działają lepiej. Jeśli tego ktoś nie wie, to raczej i ze schematu ( choćby nie wiem jak był opisany ) nic nie zrozumie...

ODPOWIEDZ