Indukcyjność doprowadzeń kondensatora

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Quentin
Użytkownik

Indukcyjność doprowadzeń kondensatora

Post autor: Quentin » 12 cze 2008, 10:29

Witam :-)

Czytam aktualnie artykuł o kondensatorach https://elportal.pl/pdf/k01/04_08.pdf i na ostatniej stronie jest napisane coś o indukcyjności doprowadzeń kondensatora. Wiem oczywiście co to jest indukcyjność - zdolność przeciwstawiania się zmianom prądu. Jednak nie wiem co to jest indukcyjność doprowadzeń - niekoniecznie kondensatora. Wychodzi na to, że te srebrne nóżki (czyli bieguny) co ma kondensator posiadają jakąś indukcyjność, czyli przeciwstawiają się zmianom prądu, ale to przecież dziwne - jak zwykły "kabelek" może mieć taką zdolność - przecież nie ma na to żadnego wpływu i sam tego prądu nie "pohamuje"... Więc o co tu dokładnie chodzi :?: - wytłumaczcie mi to tak w skrócie :-) Pewnie polecicie mi przeczytać te artykuły "Elementy indukcyjne", ale powiem tak: nie będę tak czytał na przemian to o cewkach, to o kondensatorach bo mi się to wszystko pomiesza, a i tak mam już wystarczający mętlik - nawet zapisuję podstawowe informacje o kondensatorach - zajęło mi to ok. 15 stron A4...

Aha i wytłumaczcie mi przy okazji dlaczego:
W przypadku kondensatorów elektrolitycznych nie mówi się o indukcyjności doprowadzeń, bowiem z innych względów stosowane są one przy częstotliwościach rzędu co najwyżej setek kiloherców i indukcyjność doprowadzeń nie ma wtedy znaczenia.
Poszukałem w internecie informacji na ten temat ale nie ma tam szczegółowych informacji na ten temat...

Z góry dzięki za pomoc ;-)
Ostatnio zmieniony 12 cze 2008, 15:00 przez Quentin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 12 cze 2008, 10:36

Quentin pisze:Jednak nie wiem co to jest indukcyjność doprowadzeń - niekoniecznie kondensatora. Wychodzi na to, że te srebrne nóżki (czyli bieguny) co ma kondensator posiadają jakąś indukcyjność, czyli przeciwstawiają się zmianom prądu, ale to przecież dziwne - jak zwykły "kabelek" może mieć taką zdolność - przecież nie ma na to żadnego wpływu i sam tego prądu nie "pohamuje"... Więc o co tu dokładnie chodzi :?: - wytłumaczcie mi to tak w skrócie :-)
W książkach są omówione elementy idealne, w rzeczywistości mamy elementy rzeczywiste gdzie doprowadzenia mają pewną rezystancję, pojemność, indukcyjność, poszukaj sobie schematu zastępczego kondensatora rzeczywistego to zrozumiesz.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 12 cze 2008, 10:36

Quentin pisze:wytłumaczcie mi to tak w skrócie
Tak w skrócie - przy naprawdę wysokich częstotliwościach (rzędu setek MHz lub wręcz GHz)
z reguły operujemy bardzo małymi pojemnościami (nF, pF lub wręcz tego ułamki)
Kondensator to element z dwoma wyprowadzeniami - drutami - i taki drucik
przy odpowiednio wysokich f. oprócz rezystancji (w której gra już rolę zjawisko naskórkowości)
ma też indukcyjność... czy to własną (względem samego siebie) czy wzajemną (oddziaływuje
z innymi drucikami/wyprowadzeniami) tworząc sprzężenie indukcyjne.

Jako ciekawostka - popatrz jak w środku jest zrobiona głowica TV, widziałam już taką konstrukcję
gdzie transformatorem b.w.cz były dwa kawałki srebrzanki złożone obok siebie
w takie U....

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 12 cze 2008, 14:05

Każdy element (nawet prosty drut) ma każdą z tych własności (rezystancja, impedancja, pojemność). Element zwany kondensatorem to element, w którym przewagę ma pojemność. Jednak każdy kondensator ma tzw. własności pasożytnicze, czyli właśnie indukcyjność i rezystancję, które są jednak tak małe, że w większości zastosowań można je pominąć. Może też zdziwi Cię fakt, że każdy kondensator czy cewka ma sam z siebie częstotliwość rezonansową, a to właśnie z powodu występujących własności pasożytniczych dołączonych zarówno szeregowo jak i równolegle.

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 12 cze 2008, 17:20

Quentin pisze:Aha i wytłumaczcie mi przy okazji dlaczego:

Cytat:
W przypadku kondensatorów elektrolitycznych nie mówi się o indukcyjności doprowadzeń, bowiem z innych względów stosowane są one przy częstotliwościach rzędu co najwyżej setek kiloherców i indukcyjność doprowadzeń nie ma wtedy znaczenia.
Tak jak Tasza powiedziała - problem dotyczy tylko wielkich częstoptliwości - bowiem w tych układach biorą udział małe pojemności i małe indukcyjności. Przy częstotliwościach rzędu kiloherców tak małe pojemności i indukcyjności są do pominięcia. Nie wpływają na układ.
Zobacz wzór na częstotliwość w układzie LC.

ODPOWIEDZ