Witam.
Cały czas robiłem układy z kwarcem 8 MHz, korzystając z adaptera AVT-1452. Wszystko ładnie szło, gdyż na adapterze jest taki sam kwarc stosowany podczas programowania. Ale właśnie skończyły mi się kwarce "ósemki", a mam sporo "dwunastek" i "czwórek". Zmontowałem układ na 4 MHz rezonatorze i nie chodził jak trzeba. Czy częstotliwość pracy urządzenia po zaprogramowaniu na jednym kwarcu wpływa na pracę przy innym?
Programowanie procesorów AVR
Nie ma to zadnego znaczenia. Jednakze wstawiajac 4MHz zamiast 8MHz znacznie ograniczyles szybkosc pracy procesora, ktory moze teraz sie nie "wyrabiac" i stad problemy. Sprobuj podmienic na 12MHz. Zmiana kwarcu pociaga za soba rowniez koniecznosc rekonfiguracji portu szeregowego i czasem innych ukladow peryferyjnych.Michał P. pisze:Czy częstotliwość pracy urządzenia po zaprogramowaniu na jednym kwarcu wpływa na pracę przy innym?
Oczywiście w Bascomie piszę
Nie chodzi o szybkość, wiem, że zmiana kwarcu wpłynie na szybkość pracy, ale czy będzie mi poprawnie działało?, np. wspiszę
Czy to nie będzie w praktyce 200 ms?
Kod: Zaznacz cały
$crystal = 4000000Kod: Zaznacz cały
Waitms 100Generalnie powinno poprawnie dzialac. Jezeli jednak sugerujesz, ze po zmianie kwarcu program sie sypal, to pozostaje sprawdzenie ustawien lub eksperyment - wymiana na 12MHz i sprawdzenie, czy wtedy bedzie poprawnie dzialac. Oczywiscie fusy ustawiles na taktowanie zewnetrznym kwarcem?Michał P. pisze:ale czy będzie mi poprawnie działało?