Problem z zadaniami

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Problem z zadaniami

Post autor: Luminofor » 02 cze 2008, 15:42

Witam.
Mam problem z paroma zadaniami z próbnego egzaminu na technika elektronika.

1. Który parametr odbiornika radiowego określa jego zdolność do odbioru sygnałów o określonym poziomie:
a) selektywność
b) czułość
c) intermodulacja
d) modulacja skrośna
Waham się między a i b.

2. Telewizja satelitarna działa w oparciu o :
a) satelity meteorologiczne
b) system naziemnych stacji retransmisyjnych
c) satelitarny system GSM
d) satelity geostacjonarne
Myślę że d ale nie jestem pewien.

3. Wzmocnienie 1000 razy to:
a) 20 dB
b) 100 dB
c) 60 dB
d) 1000 dB
Myślę że c (ze wzoru Ku=20log*U2/U1). Dobrze?

4. Są trzy kondensatory o pojemności C1=10nF, C2=47nF, C3=100nF, na którym kondensatorze wystąpi największy spadek napięcia jeżeli przyłączymy je do źródła napięcia szeregowo:
A) C1;
B) C2;
C) C3.
Myślę że na C3 bo ma największą pojemność. Dobrze?

5. W polu elektrycznym elektron porusza się:
a) od V+ do V-
b) od V- do V+
c) jest nieruchomy
Myślę że b. Dobrze?

Proszę o pomoc i wyjaśnienie dlaczego ta odpowiedź a nie inna.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 02 cze 2008, 15:57

Pytanie pierwsze oczywiście, że czułość, TO PRZECIERZ LOGICZNE !!
Pytanie drugie odpowiedź D, to też logiczne :twisted:

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 02 cze 2008, 16:20

c - 60dB
d - ja bym powiedział zę na najmniejszym, bo reaktancja pojemnościowa jest odwrotnie proporcjoinalna do pojemnosci Xc = 1/jwC , zakałdam źródło nap sinusoidalnego
e - od minusa do plusa, i niemcy też oznaczaja spadki napieć odrotnie niż my.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 02 cze 2008, 16:24

adi-niunio pisze:d - ja bym powiedział zę na najmniejszym, bo reaktancja pojemnościowa jest odwrotnie proporcjoinalna do pojemnosci Xc = 1/jwC , zakałdam źródło nap sinusoidalnego
No właśnie tu jest kruczek bo w zadaniu nie ma nic o źródle i jaki kształt sygnału tam płynie, jeżeli założymy że jest stały to reaktancja pojemnościowa Xc wyniesie ∞ więc nie wiem czy Twoja odpowiedź jest dobra...

Awatar użytkownika
szimon
-
Kontakt:

Post autor: szimon » 02 cze 2008, 17:41

Odnośnie pytania 4, nie chodzi tu może o napięcie na zaciskach po naładowaniu? Kondensatory połączone szeregowo ładują się tym samym ładunkiem. Wówczas największe napięcie wystąpiłoby na kondensatorze o najmniejszej pojemności ( z zależności U = Q/C).

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 02 cze 2008, 17:54

szimon pisze:Kondensatory połączone szeregowo ładują się tym samym ładunkiem.
No nie wiem, przecież jak przekształcimy wzór który podałeś to Q=U*C więc pojemność kondensatora ma też wpływ na ładunek do jakiego on się ładuję...
Chyba że źle myślę ale kompletnie nie rozumiem tego zadania.

Awatar użytkownika
szimon
-
Kontakt:

Post autor: szimon » 02 cze 2008, 18:08

Przy połączeniu szeregowym ładunki pojemności są jednakowe. Ładunki są równe, równy będzie więc iloczyn CU, zatem napięcie na zaciskach kondensatora będzie odwrotnie proporcjonalne do jego pojemności.

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 02 cze 2008, 21:04

szimon ma racje.

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 02 cze 2008, 21:39

MichalKaszuba pisze:No właśnie tu jest kruczek bo w zadaniu nie ma nic o źródle i jaki kształt sygnału tam płynie, jeżeli założymy że jest stały to reaktancja pojemnościowa Xc wyniesie ∞ więc nie wiem czy Twoja odpowiedź jest dobra...
a jak masz źródło nap. stałego, jest tak jak pisze kolega:
szimon pisze:Kondensatory połączone szeregowo ładują się tym samym ładunkiem. Wówczas największe napięcie wystąpiłoby na kondensatorze o najmniejszej pojemności ( z zależności U = Q/C).
i też wychodzi na to samo, co u mnie, (wieksze nap dla mniejszej pojemnosci).

pozatym Spice też tak tak mi mówi że tak jest.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2008, 21:46 przez adi-niunio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 02 cze 2008, 21:52

A najlepiej do pytania 4 zrobię układ w CM 6 i przeprowadzę symulację. ;)

edit: w CM 6 symulacja nie chciała ruszyć więc przesiadłem się na EW 5.12 i oto rezultaty:

-dla napięcia stałego jak wiemy capacitor stanowi rozwarcie wiec spadek napięcia był tylko na pierwszej pojemności licząc od źródła

- dla napięcia zmiennego największy spadek jest na najmniejszej pojemności (wynika to ze wzoru na reaktancję pojemnościową dla przebiegów zmiennych - im C mniejsze tym Xc większe, więc spadek też większy).

W krokodylku to samo.

Co ciekawe, kiery te kondki podłączymy równolegle to spadki są jednakowe:
Screeny:
Załączniki
ca.jpg
Równolegle - równe spadki niezależnie od C
ca.jpg (9.85 KiB) Przejrzano 8906 razy
capac.jpg
Szeregowo - im mniejsze C tym większe Uc
capac.jpg (9.47 KiB) Przejrzano 8914 razy

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 02 cze 2008, 22:28

No i dobrze wychodzi. Największy spadek napięcia jest na najmniejszym kondensatorze który ma największą impedancję. To tak jak byś połączył szeregowo rezystory o różnych rezystancjach, największy spadek powstanie na największej rezystancji.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 02 cze 2008, 22:30

4 zadanie jest po prostu źle sformułowane, brakuje w nim zapisku że jest to obwód napięcia zmiennego.

Proszę o komentarz do pozostałych zadań, zwłaszcza do 1 i 3.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 02 cze 2008, 22:49

1. Selektywność to szerokość pasma odbieranego przez odbiornik (nie zakres regulacji, tylko to co odbiera w danej chwili), czyli w uproszczeniu przedział częstotliwości jaki odbiera dany odbiornik. Z poziomem sygnału nie ma zbyt wiele wspólnego. Modulacje też nie mają nic wspólnego z poziomem sygnału. Czułość, np. napięciowa, to najmniejsze napięcie jakie musi mieć sygnał żeby odebrać poprawnie przekaz. Dlatego odpowiedź to czułość.

3. Dobrze zrobiłeś. W skali dB gdzie mamy 20log wiemy że 20dB to 10x a każde podwojenie liczby dB powoduje 10-krotnie zwiększenie wartości mierzonej normalnie. Więc intuicyjnie 20dB->10x, 40dB->100x, 60dB->1000x. Można oczywiście też rozwiązać to na wzorach tak jak Ty to zrobiłeś.

4. Nie ma znaczenia czy napięcie jest stałe czy zmienne czy przemienne. Największe napięcie odłoży się na najmniejszej pojemności. Nawet jak podłączy się napięcie stałe to proces ładowania zatrzyma najmniejszy kondensator bo pierwszy się naładuje, czyli będzie na nim największe napięcie.

Można to sobie wyjaśnić w ciekawy sposób. Rysujemy model połączonych szeregowo kondensatorów, które są połączone okładkami. Kondensator o największej pojemności m najmniejszą odległość między okładkami. Nawet machnąłem w paincie rysuneczek :mrgreen:

Obrazek

Napięcie dzieli się tak jak narysowałem i z tego też wynika że jest ono największe dla najmniejszej pojemności. Trochę to może ściemnione ale zrozumieć może pomóc :)

5. Tak, ładunek elektronu jest ujemny, więc potencjał ujemny go odpycha a dodatni przyciąga. Można też narysować linie pole (strzałki od + do - potencjału) i stwierdzić, że na elektron działa siła w kierunku przeciwnym do linii pola z racji ujemnego ładunku.

A w ogóle to coś te pytania kiepskie :/ 1. i 3. są OK, ale reszta to chyba bardziej na test gimnazjalny...
Ostatnio zmieniony 02 cze 2008, 23:02 przez c4r0, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 02 cze 2008, 23:00

Przy stałym napięciu jest tak samo.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 03 cze 2008, 9:35

c4r0, dzięki za pomoc, ale wydaje mi się, że w zad. 4 przy stałym napięciu pierwszy kondensator licząc od źródła zrobi przerwę w obwodzie i na pozostałych nie odłoży się żadne napięcie. To prawda?

ODPOWIEDZ