Udostępnienie internetu sferia
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Udostępnienie internetu sferia
Witam. Taki problem mam. Posiadam internet w SFERIA (modem CDMA pod USB) posiadam kartę WiFi RaLinka z funkcją Ap. I wszystko by było fajnie gdyby nie to że nie mogę korzystać z internetu na telefonie (nokia n95). Sieć jest wykrywana na telefonie lecz pokazuje się komunikat "brak odpowiedzi bramy sieciowej". Na innym komputerze też sieć jest widziana lecz nie można uzyskać połączenia. Zna może ktoś rozwiązanie tego problemu?
A wysyła i odbiera pakiety? Wpisywałeś "na sztywno" w telefonie IP, maska, brama?
Zobacz jeszcze to, może coś się przyda:
http://www.wifi-live.pl/node/166
Zobacz jeszcze to, może coś się przyda:
http://www.wifi-live.pl/node/166
Te adresy trzeba ustawić na "sztywno".. i można zapewne zrobić to tak:
W telefonie:
IP: 192.168.0.2
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1
DNS: 192.168.0.1
DNS Alternatywny - zostaw puste pola
W komputerze (host) ustaw w karcie Wi-Fi adresy tak:
IP: 192.168.0.1
Brama - puste pole
DNS - puste pole
DNS Alternatywny - puste pole
Oczywiście jeśli udostępniasz internet w ten sposób musisz w połączeniu z internetem ustawić opcję udostępniania tegoż połączenia, bo inaczej nie będzie to działało.
Tzn. wchodzisz we właściwości połączenia modemowego i tam we właściwościach ustawiasz w zakładce udostępnianie.
Rozumiem, że mowa o XP? Niestety nie pamiętam dokładnie jak to tam w zakładce "Udostępnianie" było, bo mam Windowsa w wersji ENG, ale na pewno tam trzeba to zrobić.
A jeszcze łatwiej kupić router Wi-Fi ;)
W telefonie:
IP: 192.168.0.2
Brama: 192.168.0.1
DNS: 192.168.0.1
DNS Alternatywny - zostaw puste pola
W komputerze (host) ustaw w karcie Wi-Fi adresy tak:
IP: 192.168.0.1
Brama - puste pole
DNS - puste pole
DNS Alternatywny - puste pole
Oczywiście jeśli udostępniasz internet w ten sposób musisz w połączeniu z internetem ustawić opcję udostępniania tegoż połączenia, bo inaczej nie będzie to działało.
Tzn. wchodzisz we właściwości połączenia modemowego i tam we właściwościach ustawiasz w zakładce udostępnianie.
Rozumiem, że mowa o XP? Niestety nie pamiętam dokładnie jak to tam w zakładce "Udostępnianie" było, bo mam Windowsa w wersji ENG, ale na pewno tam trzeba to zrobić.
A jeszcze łatwiej kupić router Wi-Fi ;)