Maksymalne napięcie kolektora

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Quentin
Użytkownik

Maksymalne napięcie kolektora

Post autor: Quentin » 22 maja 2008, 19:21

Cześć :-)

Czytam dalej ten artykuł https://elportal.pl/pdf/k01/28_13.pdf i jak zwykle mam nieszczęsne pytanie :roll:
Musisz pamiętać, że każdy tranzystor ma określone przez producenta, maksymalne napięcie kolektora. W katalogu znajdziesz je jako parametr Uce0, bądź jako Uces. Końcówka oznaczenia 0 (zero albo open – otwarty) wskazuje, że dotyczy to sytuacji, gdy baza jest niepodłączona, a napięcie testowe podawane jest między kolektor i emiter. Literka S w oznaczeniu (short – zwarty) informuje, że podczas testu baza jest zwarta z emiterem.
Skoro to jest maksymalne Uc, to po co jest oznaczane Uce0 :?: Przecież wtedy mierzy się napięcie kolektor-emiter przy nie podłączonej bazie. Chyba najistotniejsze jest Uc wtedy, kiedy podłączana jest baza i wzmacniany jest prąd - czyż nie :?: :???:

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 22 maja 2008, 20:13

Niby tak, ale tranzystor to "bestia na trzech łapach" która ma dosyć dziwne zachowanie.
I napięcie przebicia zależy od tego czy baza jest podłączona czy też nie.
I akurat tak sie składa, ze najniższe maksymalne napięcie kolektora występuje przy bazie niepodłączonej. Czyli właśnie Uce0 jest najniższym z tych napięć (Uces, Ucb0) np.
BC639 ma Uce0=80V a Ucb0=100V.
Dlatego ze względów bezpieczeństwa jako maksymalne napięcie kolektor-emiter (Uce) przyjmujemy Uce0.
Chodź są sposoby sterowania by tranzystor wytrzymał te 100V (Ucb0)

Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: wojtusp » 22 maja 2008, 20:16

Poprawcie mnie jeśli żle mowie
emiter i kolektor nie przewodzi prądu bez spolaryzowania odpowiednim prądem bazy
jeżeli przewodzi to znaczy że tranzystor jest zepsuty
emiter -baza , baza- kolektor stanowi diodę półprzewodnikowa
czyli dwie diody odpowiednio połączone stanowią tranzystor
Max napięcie kolektora oznacza max napięcie na kolektorze zatkanym lub zwarty
Niekiedy potrzebne jest podanie max napięcia bez spolaryzowania bazy np. jeżeli stosuje sie jako przerwe w obwodzie i wtedy trzeba wiedzieć
Ciekawy link
http://liza.umcs.lublin.pl/~wbronisz/dug/klucz.pdf

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 22 maja 2008, 20:32

Ja mam tylko zastrzeżenie co do tego
wojtusp pisze:dwie diody odpowiednio połączone stanowią tranzystor
Tranzystor nie jest równoważy dwóm diodą.
Przecież nie da sie z dwóch diod zrobić tranzystora

ODPOWIEDZ