Zasilanie symetryczne
Zasilanie symetryczne
Witam!
Jak najprosciej ze zwykłego napięcia np. z jednej baterii 9V zrobic zasilanie symetryczne
+/- 4,5V...?? zastanawiałem się nad tym problemem i wymyśliłem że najlepszym rozwiązaniem będzie dzielnik napięcia... Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły jak zrobić napięcie symetryczne??
Jak najprosciej ze zwykłego napięcia np. z jednej baterii 9V zrobic zasilanie symetryczne
+/- 4,5V...?? zastanawiałem się nad tym problemem i wymyśliłem że najlepszym rozwiązaniem będzie dzielnik napięcia... Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły jak zrobić napięcie symetryczne??
- Załączniki
-
- croc1.PNG (459 Bajtów) Przejrzano 19074 razy
Możesz sie odwdzięczyć klikająć przycisk pomógł <lol2>grysek67 pisze:Kulpina, To jest dobry pomysł, bo tak moje urządzenie było testowane jedynym problemem są rozmiary owych baterii 4,5V
Ale nie no tak serio jak problemem są rozmiary baterii to ja radze dalej zastosowac np akumulatorki. Są takie aku nie wiem dokładnie jak sie nazywają, ale wyglądają jak kilka baterii połączonych i wsadzonych w koszulke termokurczliwą
Proszę bardzo o to kilka rozwiązań zasilania symetrycznego:
http://www.headphoneamp.co.kr/bbs/zboar ... asc&no=179
http://www.headphoneamp.co.kr/bbs/zboar ... asc&no=179
~grysek67
Schemat który podałeś w pierwszym poście to tworzenie tzw. sztucznej masy. W pewnych warunkach to rozwiązanie dobrze się sprawdza. Powinieneś jeszcze tylko tą sztuczną masę podać na wtórnik napięcia ze wzmacniacza operacyjnego, co zapobiegnie rozjeżdżaniu się napięć od obciążenia. Musisz tylko upewnić się, czy w twoim przypadku takie rozwiązanie się nadaje. Problem jest gdy Twoje urządzenie współpracuje z innymi zasilanymi z tego samego źródła. Wtedy masa to masa i nie można takich hocków klocków wyczyniać
Schemat który podałeś w pierwszym poście to tworzenie tzw. sztucznej masy. W pewnych warunkach to rozwiązanie dobrze się sprawdza. Powinieneś jeszcze tylko tą sztuczną masę podać na wtórnik napięcia ze wzmacniacza operacyjnego, co zapobiegnie rozjeżdżaniu się napięć od obciążenia. Musisz tylko upewnić się, czy w twoim przypadku takie rozwiązanie się nadaje. Problem jest gdy Twoje urządzenie współpracuje z innymi zasilanymi z tego samego źródła. Wtedy masa to masa i nie można takich hocków klocków wyczyniać
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
A nie lepiej zamiast tej baterii 9V podłączyć baterię 4,5V i małą przetwornicę DC/DC
Obecnie w sklepach elektronicznych jest tego mnóstwo i coraz mniej kosztuje. Jeżeli nie chcesz stosować przetwornicy to może ICL7660
Pomysłów na zasilanie symetryczne jest dużo trzeba tylko poszukać po różnych sklepach i zobaczyć co dostanie się w naszym kraju.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Z przetwornicami DC/DC jest problem kiedy chce się je wykorzystać w technice audio, wiem bo sam realizowałem kilka układów zasilania symetrycznego, układy nie zawsze chciały poprawnie działać, choć zasilanie było takie jak trzeba, ale na oscyloskopie było widać resztę.
Podałem wcześniej link do strony z kilkoma rozwiązaniami, sprawdzałem je i śmiało mogę powiedzieć, że w zależności do czego mają być zastosowane i jaki prąd chcemy uzyskać na pewno do zastosowań audio się nadają, najlepsze rezultaty w tworzeniu wirualnej masy zdały układy z buforami, a najlepszy rezultat uzyskałem na BUF634.
Podałem wcześniej link do strony z kilkoma rozwiązaniami, sprawdzałem je i śmiało mogę powiedzieć, że w zależności do czego mają być zastosowane i jaki prąd chcemy uzyskać na pewno do zastosowań audio się nadają, najlepsze rezultaty w tworzeniu wirualnej masy zdały układy z buforami, a najlepszy rezultat uzyskałem na BUF634.