Wyłączanie sie wzmacniacza
Wyłączanie sie wzmacniacza
mam taki problem. Mam wzmacniacz techniksa od wiezy.. on ma 140W a ja podpialem do niego 4x40W jak mocniej podkrece to sie wylacza. Wiecie moze co zrobic zeby tak sie nie dzialo? Nie znam sie na srpzecie, byc moze to głupota.
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
-
Jsio
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
no to masz 2 wyjścia .... no więć przypuszczalnie dla 8 omów, jeśli wkłądasz do jednego gniazda wyjsciowego dwie kolumny 8omowe równolegle, to wówczas powstaje 4omowe obciążenie. Wzmacniacz moze sie zacząć przegrzewać i działąć zabezpieczenie termiczne.
a to że tak sie nie dzieje przy 3 kolumnach można tłumaczć, że w jednnym kanale to zabezpieczenie działą szybciej.... ????? alebo nie wiem czym, musiał byś opisać DOKŁĄDNIE sposób podłąnczania komulmn ( i jaki wtedy efekt) oraz tyop wzmaka nam podaj.
a to że tak sie nie dzieje przy 3 kolumnach można tłumaczć, że w jednnym kanale to zabezpieczenie działą szybciej.... ????? alebo nie wiem czym, musiał byś opisać DOKŁĄDNIE sposób podłąnczania komulmn ( i jaki wtedy efekt) oraz tyop wzmaka nam podaj.
Nie napisałeś czy ta moc wzmacniacza to ogólna moc , czy moc jednego kanału. Jeżeli 140W to ogólna moc wzmacniacza (po 70W na kanał) to podłączenie głośniczków o mocy 160W (4 * 40W) może powodować zadziałanie zabezpieczenia termicznego. Po odłączeniu jednego głośniczka jeden kanał jest nadmiernie obciążony, ale drugi kanał ma obciążenie mniejsze od maksymalnego co powoduje, że tylko jeden kanał nadmiernie się nagrzewa i radiator prawdopodobnie skutecznie rozprasza to nadmiarowe ciepło dlatego nie włącza się zabezpieczenie termiczne( w przypadku przegrzewania się dwóch kanałow radiator nie radzi sobie z nadmiarem ciepła) - pisząc to mam na myśli przypadek kiedy wszystkie tranzystory stopnia końcowego obu kanałow są na wspólnym radiatorze, lub zastosowano układ saclony - końcówę mocy.
-
Jasio`
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
aha, to to wiemy ......
ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie..... jak łączysz te kolumny ??? szeregowo czy równolegle, bo to ma duże znaczenia.
przy podanych przez ciebie wartościach powinieneś połączyć po 2 kolumny szeregowo dla każdego gniazda (zakłądam ze masz kolumny 8omowe - najpopularniejsze). , bo jesli je łączysz równolegle to chyba małokogo zdziwi że się sam wzmacniacz wyłancza.
ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie..... jak łączysz te kolumny ??? szeregowo czy równolegle, bo to ma duże znaczenia.
przy podanych przez ciebie wartościach powinieneś połączyć po 2 kolumny szeregowo dla każdego gniazda (zakłądam ze masz kolumny 8omowe - najpopularniejsze). , bo jesli je łączysz równolegle to chyba małokogo zdziwi że się sam wzmacniacz wyłancza.
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
-
gość
szeregowo-równolegle
Niektórzy mylą te pojęcia.
Szeregowo to znaczy plus z minusem obu kolumn zwarty i nie podłączony do wzmacniacza, natomiast pozostałe dwie końcówki przewodów (plus i minus) łączymy do wzmaka.
Szeregowo to znaczy plus z minusem obu kolumn zwarty i nie podłączony do wzmacniacza, natomiast pozostałe dwie końcówki przewodów (plus i minus) łączymy do wzmaka.