protel 99 problem z wydrukiem ścieżki

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
krzychu_kd
-
Kontakt:

protel 99 problem z wydrukiem ścieżki

Post autor: krzychu_kd » 09 kwie 2008, 18:38

hej mam mały problem nie wiem czy sie to da w tym protelu?? wymyslilem cos takiego, chce wydrukować sobie jedną ścieżkę "net" np. całą masę, ze schematu pcb daje podswietlenie jej i mam po lewej stronie w małym ekranie ja sama ale jak daje podglad wydruku to mi wywala cała płytkę
i nie wiem czy sie da ustawić tak aby wydrukowało tą jedna ścieżkę "płytka jest dwustronna i tu może być mały problem"

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 09 kwie 2008, 21:08

Nie jestem pewien czy będzie dało to się zrobić tak jak to sobie "wymyśliłeś". Podczas generowania podglądu Protel używa całych warstw a nie poszczególnych "nitek". Co prawda można jeszcze manipulować ustawieniami konkretnych warstw, ale nie w takim stopniu.
Zrób to z poziomu edytora PCB- usuń ręcznie wszystkie siatki i pozostaw tylko tą która Cię interesuje.

To że jest to płytka dwustronna nie ma znaczenia.

krzychu_kd
-
Kontakt:

Post autor: krzychu_kd » 09 kwie 2008, 21:59

wlaśnie tez tak myślę ze trzeba będzie to ręcznie pousuwać nio nic pogrzebiemy może sie uda

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 09 kwie 2008, 22:16

Proces usuwania zbędnych ścieżek można nieco przyspieszyć używając funkcji LOCKED. Klikasz na ścieżkę którą chcesz pozostawić i zaznaczasz właśnie tą opcję. Klikasz OK. Wydajesz polecenie T,U,A i na pytanie czy usunąć zablokowane scieżki odpowiadasz ze nie i gotowe.

ODPOWIEDZ