Pewnie ze można. Chodzi nam głownie o realizację protokołu by Twój attiny2313 wiedział, że np. poruszyłeś myszką w lewo. Można zastosować dowolny procesor, sęk w tym, by umiejętnie go oprogramować.
Pozdrawiam
malcik
W jaki sposób podłączyć mysz komputerową do ATmega8
-
ZbeeGin
Jakby kolega przeczytał wypowiedź kol. Tranzystor na poprzedniej stronie to by nie zadawał tego pytania. A tak musimy się powtarzać. Owszem jest taka biblioteka i jest ona płatna.muster pisze:Czy jest biblioteka do BASCOMa umożliwiająca odczyt danych z myszy
Proszę zajrzeć także do Bascom-owego Help-a.
Jest to biblioteka do emulowania myszy, a nie do odczyt z myszy, a poza tym pytam się też czy słyszał ktoś o darmowym odpowiednikumalcik pisze:Chodzi zapewne o bibliotekę PS2MOUSE_EMULATOR jest to emulator myszki. Myślę, że dało by się coś naskrobać by obsługiwać myszkę.No więc, żeby obsługiwać mysz PS/2, czyli komputerową w BASCOMie potrzebna nam biblioteka, niestety jest ona płatna.
Nie,nie ma takiego.Ja myślę ze zamiast męczyć sie z obsługa standardu PS/2 ,podepnijmy sie pod enkodery w myszce kulkowej.Umieścilibyśmy tam mały uc przetwarzający impulsy który wysyłał by dane X,Y np po RS'ie.Myślę ze to najprostsze rozwiązanie jeśli ktoś uparcie potrzebuje wykorzystać myszkę do określania położenia...
-
ZbeeGin
W sumie racja. Jeśli chodzi o odczyt to nie czytacie ludzie książek. "(...) ATTiny w praktyce" R. Baranowskiego, Rozdział 5.7. Programy są na stronie btc.plmuster pisze:Jest to biblioteka do emulowania myszy, a nie do odczyt z myszy, a poza tym pytam się też czy słyszał ktoś o darmowym odpowiedniku
Co z tego, że w asemblerze...
W kodzie źródłowym programie z książki " Mikrokontrolery ATtiny w praktyce" znalazłem obsługę myszy

Cały kod można wkleić w BASCOM, ale mam pytanie jak odczytać te zmienne (R16, R17, R18, w BASCOMiePROCEDURA SPRAWDZAJĄCA AKTUALNĄ POZYCJĘ I STAN MYSZY
;
; Wartości wyjściowe:
; R16 - wartość przesunięcia względnego w osi Y
; R17 - wartość przesunięcia względnego w osi X
; R18 - stan klawiszy (b2 - środkowy; b1 - prawy; b0 - lewy)
; T (SREG) - znacznik błędu (T=1 => błąd)
;
To są rejestry robocze. Na nich wykonuje się wszelkie obliczenia. Rejestry te mają bezpośredni dostęp do ALU procesora; dlatego też aby przykładowo zmienić zawartość zmiennej w pamięci SRAM, trzeba ściągnąć tą zawartość do jednego z rejestrów roboczych, poddać obróbce a następnie spowrotem zapisać do SRAM.muster pisze:Cały kod można wkleić w BASCOM, ale mam pytanie jak odczytać te zmienne (R16, R17, R18, w BASCOMie
-
ZbeeGin