W jaki sposób podłączyć mysz komputerową do ATmega8

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Awatar użytkownika
malcik
-
Kontakt:

Post autor: malcik » 25 mar 2008, 17:51

Pewnie ze można. Chodzi nam głownie o realizację protokołu by Twój attiny2313 wiedział, że np. poruszyłeś myszką w lewo. Można zastosować dowolny procesor, sęk w tym, by umiejętnie go oprogramować.

Pozdrawiam
malcik

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 26 mar 2008, 17:49

Czy jest biblioteka do BASCOMa umożliwiająca odczyt danych z myszy :?:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 26 mar 2008, 18:15

muster pisze:Czy jest biblioteka do BASCOMa umożliwiająca odczyt danych z myszy :?:
Jakby kolega przeczytał wypowiedź kol. Tranzystor na poprzedniej stronie to by nie zadawał tego pytania. A tak musimy się powtarzać. Owszem jest taka biblioteka i jest ona płatna.
Proszę zajrzeć także do Bascom-owego Help-a.

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 26 mar 2008, 20:11

malcik pisze:
No więc, żeby obsługiwać mysz PS/2, czyli komputerową w BASCOMie potrzebna nam biblioteka, niestety jest ona płatna.
Chodzi zapewne o bibliotekę PS2MOUSE_EMULATOR jest to emulator myszki. Myślę, że dało by się coś naskrobać by obsługiwać myszkę.
Jest to biblioteka do emulowania myszy, a nie do odczyt z myszy, a poza tym pytam się też czy słyszał ktoś o darmowym odpowiedniku :?:

Awatar użytkownika
mictronic
-
Kontakt:

Post autor: mictronic » 26 mar 2008, 20:21

Nie,nie ma takiego.Ja myślę ze zamiast męczyć sie z obsługa standardu PS/2 ,podepnijmy sie pod enkodery w myszce kulkowej.Umieścilibyśmy tam mały uc przetwarzający impulsy który wysyłał by dane X,Y np po RS'ie.Myślę ze to najprostsze rozwiązanie jeśli ktoś uparcie potrzebuje wykorzystać myszkę do określania położenia...

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 26 mar 2008, 20:21

muster pisze:Jest to biblioteka do emulowania myszy, a nie do odczyt z myszy, a poza tym pytam się też czy słyszał ktoś o darmowym odpowiedniku :?:
W sumie racja. Jeśli chodzi o odczyt to nie czytacie ludzie książek. "(...) ATTiny w praktyce" R. Baranowskiego, Rozdział 5.7. Programy są na stronie btc.pl

Co z tego, że w asemblerze...

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 26 mar 2008, 20:47

W kodzie źródłowym programie z książki " Mikrokontrolery ATtiny w praktyce" znalazłem obsługę myszy
PROCEDURA SPRAWDZAJĄCA AKTUALNĄ POZYCJĘ I STAN MYSZY
;
; Wartości wyjściowe:
; R16 - wartość przesunięcia względnego w osi Y
; R17 - wartość przesunięcia względnego w osi X
; R18 - stan klawiszy (b2 - środkowy; b1 - prawy; b0 - lewy)
; T (SREG) - znacznik błędu (T=1 => błąd)
;
Cały kod można wkleić w BASCOM, ale mam pytanie jak odczytać te zmienne (R16, R17, R18, w BASCOMie :?:

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 27 mar 2008, 1:01

muster pisze:Cały kod można wkleić w BASCOM, ale mam pytanie jak odczytać te zmienne (R16, R17, R18, w BASCOMie :?:
To są rejestry robocze. Na nich wykonuje się wszelkie obliczenia. Rejestry te mają bezpośredni dostęp do ALU procesora; dlatego też aby przykładowo zmienić zawartość zmiennej w pamięci SRAM, trzeba ściągnąć tą zawartość do jednego z rejestrów roboczych, poddać obróbce a następnie spowrotem zapisać do SRAM.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 27 mar 2008, 19:49

muster pisze:Cały kod można wkleić w BASCOM, ale mam pytanie jak odczytać te zmienne (R16, R17, R18, w BASCOMie :?:
Poczytaj helpa z rodziału "Wstawki asemblerowe" (polski), "Mixing asm and basic" (angielski).

ODPOWIEDZ