Jak sformatować parycje ...z zainstalowanym systemem

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Jak sformatować parycje ...z zainstalowanym systemem

Post autor: timo66 » 21 sty 2008, 23:24

Witam
mam problem , a mianowicie

mam dysk twardy podzielony na 2 partycje na C i D. Na D mam zainstalowany system , który się sypie [ ale to mniejsza o to ] , a na C chce zainstalować na nowo system [co jest wykonywalne ], ale chciałem wcześniej sformatować tą partycje ponieważ kiedyś też tam był system operacyjny [ nie był potrzebny ], więc usunąłem zawartość "mechanicznie" [ prawy klawisz myszy , i usuń ] to podziałało , ale przy uruchamianiu kompa pojawia się okno z wyborem systemu , a ja tego chce sie pozbyć , bo jeden system " jest ślepy" [ ten usunięty ]. Wpadłem na pomysł ponownej instalacji systemu na C ale zamias usunięcia tego "starego" pojawił się trzeci ..... i niepotrafie [ niewiem jak] sformatować tej partycji . :oops:

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 22 sty 2008, 1:50

Nie napisales jaki miales zainstalowany system i jaki masz system plikow (FAT / NTFS).
W przypadku FAT32 wystarczy pozyczyc dyskietke startowa do WIN98, uruchomic komputer z niej i wydac polecenie
FORMAT C:
Nie zaszkodzi jeszcze
FDISK /mbr
Natomist jezeli instalujesz WIN XP to podczas instalacji jest mozliwosc wyboru szybkiego lub pelnego formatowania partycji, na ktorej instaluje sie system.

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 22 sty 2008, 1:53

Jeśli masz XP, to w BIOS-ie ustaw start z CD-ROM, Wystartuj kompa i wybierz partycję do instalacji systemu. Komputer się zapyta, czy formatować i wtedy potwierdź.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 22 sty 2008, 7:12

Jeśli chodzi o usunięcie wpisów na liście startowej to trzeba z poziomu WinXP uruchomić MSCONFIG, przełączyć się na zakładkę BOOT.INI i usunąć niepotrzebne wpisy w ostatniej sekcji.
Tylko nie usuń wszystkich bo nie uruchomisz żadnej kopii WinXP.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 22 sty 2008, 9:27

Koleszek pisze:Jeśli masz XP, to w BIOS-ie ustaw start z CD-ROM, Wystartuj kompa i wybierz partycję do instalacji systemu. Komputer się zapyta, czy formatować i wtedy potwierdź.

wlasnie tak robie , system sie zainstaluje , ale nieformatuje partycji
ZbeeGin pisze:Jeśli chodzi o usunięcie wpisów na liście startowej to trzeba z poziomu WinXP uruchomić MSCONFIG, przełączyć się na zakładkę BOOT.INI i usunąć niepotrzebne wpisy w ostatniej sekcji.
Tylko nie usuń wszystkich bo nie uruchomisz żadnej kopii WinXP.
i wszystko jasne

Dzieki za zainteresowanie :cool:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 22 sty 2008, 13:32

Jak chcesz jeszcze formatować partycje "na żywca" to dobrze sie nadaje do tego Paragon Partition Manager. Różne wersje tego są. Najlepiej nie kupować, tylko poszukać to sie dość czesto pokazuje w Komputer świat/Komputer Świat Ekspert. Jak sam swego czasu kupowałem te gazety to mam chyba ze 3 płyty w różnymi wersjami tego programu :) Kiedyś na Fat32 zmieniałem rozmiar partycji systemowej kosztem drugiej partycji, zajeło to z godzine czy wiecej (po zrestartowaniu kompa sie to zmieniało, na ntfs chyba nawet bez tego sie da i szybciej), ale chyba wszystko ok. Także ten program powinien sie nadawać do takich formatów jak chcesz robić :)

[ Dodano: 2008-01-22, 13:33 ]
Oczywiście na przyszłość bo z tego co zrozumiałem to już rozwiązałeś problem :mrgreen:

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 22 sty 2008, 17:32

Najlepiej znajdź na dysku C: ukryty plik systemowy BOOT.INI, otwórz go Notatnikiem i wyedytuj go wg swoich potrzeb.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 22 sty 2008, 17:57

Ja polecam sciągnięcie jakiegoś małego systemiku z rodziny linux. Tak właśnie linux. Nie przeszkadza że mialeś wina i będziesz go znowu instalował. Polecam puppylinuxa (do sciągnięcia ze strony projektu). Nie instaluje się go tylko uruchamia z płyty bez instalacji. W programach zawiera wspaniały Gparted za pomocą którego można sformatować dowolną partycję w dowolnym systemie plików. Błędy na dysku nie przeszkadzają. Spróbuj... Naprawdę wypróbowywałem wiele razy jak miałem jeszcze łiindołsa i polecam to każdemu.

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 22 sty 2008, 21:56

http://gparted.sourceforge.net/

GParted rulez!!!

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34 ... ja+systemu

Polecam obejrzeć, bo tam ładnie jest wyjaśnione jak spartycjonować, ze szczególnym naciskiem na linuxa.

Ale bez prezentacji też się obejdzie. Trzeba tylko nagrać obraz ISO na płytę (nagraj obraz dysku, nie jako plik!), restart, bootowanie płytki i gites :D

Jeżeli chce się formatować jedną tylko partcję to mówią żeby obie najpierw zdefragmentować. Dla pewności.

Pozdrawiam :wink:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 22 sty 2008, 22:27

Dyskietka startowa z win98
Format c:
Format d:
fdisk /mbr
scandisc all
Restart
Płyta instalacyjna z windowsem i tyle, pół godziny plus czas na instalacje sterów.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 23 sty 2008, 0:25

joon pisze:Format c:
Format d:
fdisk /mbr
A jak partycje spod XP będą w NTFS? Raczej najpierw trzeba je będzie usunąć FDISKiem i utworzyć podczas instalacji z bootowalnego CD Win XP nowe.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 23 sty 2008, 0:58

Jeżeli NTFS to FDISK i zabawa z usuwaniem i tworzeniem od nowa partycji, lub płytka LiveCD z Linuxem z programem do partycjonowania. polecam EduCD, ponieważ oprócz kompletnego systemu do nauki uruchamianego z płyty zawiera też garść narzędzi które czasem przydają się.

ODPOWIEDZ