LED szeregowo

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
gregory667
-
Kontakt:

LED szeregowo

Post autor: gregory667 » 28 paź 2007, 14:30

Witam wszystkich!
Mam pewien dylemat. Otóż ostatnio miałem laboratorium na którym były pomiary różnych diód. I teraz gdy trzeba napisać wnioski do sprawozdania, mam problem co napisać, bo nigdy wcześniej nie miałem zbytniej praktyki z elektroniki.
Uściślając: dlaczego przy szeregowym połączeniu diód, gdzie czerwona jest pierwsza, jako pierwsza zaczyna świecić się niebieska? Czy nie powinno być tak, że najpierw się powinna zapalić czerwona, jako że ma niższe napięcie progowe??

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 28 paź 2007, 15:55

Z tego co myślę to niebieska potrzebuje mniejszego prądu do świecenia. Podłącz niebieską LED do baterii 9V w szeregu przez swój palec i zobaczysz ze się lekko świeci. Z czerwoną tego nie będzie.

gregory667
-
Kontakt:

Post autor: gregory667 » 28 paź 2007, 17:34

A czasami nie jest tak, że o świeceniu diody decyduje napięcie, a nie prąd?? Bo jeśli nie przyłożymy odpowiedniego napięcia (w przypadku niebieskiej ok 2,4 V) to prąd nie popłynie?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 28 paź 2007, 18:09

Jeżeli nie posiadamy odpowiedniego napięcia to nie osiągniemy odpowiedniego prądu dla diody. Uf=Uz+Ur Gdzie Uf napięcie przewodzenia diody, Uz napięcie zasilania, Ur spadek napięcia na rezystorze ograniczającym prąd If. Gdybyś posiadał diody o tych samych parametrach (minimalny prąd świecenia) to przy połączeniu diod o różnych kolorach świecenia dioda czerwona zaświeciła by pierwsza. Ponieważ jednak jest to w zasadzie niemożliwe widzisz diodę niebieską jako pierwsza która świeci prawdopodobnie z racji tego że jest to najmłodsza dioda w zestawie i ma najmniejszy minimalny prąd świecenia.

ODPOWIEDZ