Co myślicie o takim projekcie wzmacniacza?
Co myślicie o takim projekcie wzmacniacza?
Witam.
Na początek chciałbym powiedzieć że jestem laikiem w świecie elektroniki i chciałbym zbudować swój pierwszy wzmacniacz, chodziło mi oto aby miał jak najprostszą budowę, do rzeczy zdobyłem projekt ze strony w internecie i nie za bardzo rozumiem jak i gdzie mama podłączyć te potencjometry(a najlepiej by było żeby ktoś wzioł w painta ten obrazek i naniósł poprawki) i czy rezystory R1 i R2 o mocy 0,25W nie będą za małe, czy ten napis przy C12,C13- 1nF perełkowy że (można ich nie stosować) to rzeczywiście prawda i czy wpłynie to na jakość wzmacniacza jeżeli ich nie będzie i co to są te kondensatory "perełkowe".Proszę pomóżcie
Na początek chciałbym powiedzieć że jestem laikiem w świecie elektroniki i chciałbym zbudować swój pierwszy wzmacniacz, chodziło mi oto aby miał jak najprostszą budowę, do rzeczy zdobyłem projekt ze strony w internecie i nie za bardzo rozumiem jak i gdzie mama podłączyć te potencjometry(a najlepiej by było żeby ktoś wzioł w painta ten obrazek i naniósł poprawki) i czy rezystory R1 i R2 o mocy 0,25W nie będą za małe, czy ten napis przy C12,C13- 1nF perełkowy że (można ich nie stosować) to rzeczywiście prawda i czy wpłynie to na jakość wzmacniacza jeżeli ich nie będzie i co to są te kondensatory "perełkowe".Proszę pomóżcie
- Załączniki
-
- KIA6283.gif
- Schemat ideowy tegórz wzmacniacza.
- (11.54 KiB) Pobrany 15317 razy
odp.
To bedzie tak jak w załączniku po prostu sygnał jest dzielony przez stosynek wartosci rezystancji miedzy zaciskami 1 i 2 a 2 i 3 potencjometru .Musisz wiedziec ze potencjometr to dwa rezystory połączone ze sobą które sie zmieniają tak ze gdy jeden rosnie to drugi maleje a ich suma jes zawsze taka sama.Rezystancja miedzy zaciskiem 1 a 3 (zaciski skrajne ) jest więc zawsze taka sama Rezystancja miedzy zaciskami 1 i 2 oraz 2 i 3 zmienia sie wraz z połozeniem slizgacza (suwaka) który cały czas jes połaczony z zaciskiem 2.Potencjometr jest więc Dzielnikiem Napięcia.Dlatego możesz na nim zmniejszac napiecie sygnału .Warto bys wiedział jak on wygląda w srodku.
Często oznacza sie zaciski potencjometra w następujący sposób: A-zacisk poczatkowy, S -zacisk slizgacza , E -zacisk koncowy.
P.S. Analogicznie podłącz drugi potencjometr do drugiego kanału.Powodzenia.
Często oznacza sie zaciski potencjometra w następujący sposób: A-zacisk poczatkowy, S -zacisk slizgacza , E -zacisk koncowy.
P.S. Analogicznie podłącz drugi potencjometr do drugiego kanału.Powodzenia.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja osobiście nie lubię wzmacniaczy na scalakach... Mają duże pasmo przenoszenia, ale ludzie to nie nietoperze. Osobiście wolę wzmacniacz klasy A lub AB, są równie proste jak wzmacniacze na scalakach, a do tego mają dobre brzmienie. Scalak jest pozbawiony tych cech. Zazwyczaj ma dużą skuteczność, wzmacniacze klasy A lub AB nie mają aż tak dużej skuteczności, ale nie takie stoi przed nimi zadanie. Jeżeli słuchasz techna to w twoim przypadku będzie Cię zachwycał scalak, jednak jak nie zostałeś jeszcze ogłuszony to polecam zrobić proste wzmacniacze na tranzystorach, najlepiej klasy A, AB lub B. Tyle myślę o tym wzmacniaczu...
Może jesteś początkujący, ale radzę zacząć od tranzystorów, jak robisz wzmacniacz na scalaku to niczego się nie nauczysz, każdy potrafi podłączyć kilka kondesatorów i rezystorów według noty katalogowej.
Wzmacniacze klasy A są najprostsze w budowie, z tym że najmniej sprawne... Do budowy wzmacniacza klasy A wystarczą 2 MOSFETy i kilka innych elementów.
Pozdrawiam
Może jesteś początkujący, ale radzę zacząć od tranzystorów, jak robisz wzmacniacz na scalaku to niczego się nie nauczysz, każdy potrafi podłączyć kilka kondesatorów i rezystorów według noty katalogowej.
Wzmacniacze klasy A są najprostsze w budowie, z tym że najmniej sprawne... Do budowy wzmacniacza klasy A wystarczą 2 MOSFETy i kilka innych elementów.
Pozdrawiam
-
000andrzej
- Użytkownik
tranzystor - a czy wiesz, że wzmacniacze zbudowane na scalakach to prawie taki sam układ jak wzmacniacz AB zbudowany na elementach dyskretnych?
Jakbyś zobaczył bebechy to wypisz-wymaluj schemat wzmacniacza klasy A, AB lub B (przeważnie AB). Tylko wszystko na jednej płytce, rozbudowane o różne rozbudowane układy pomocnicze typu źródła, lustra prądowe itp..., które polepszają parametry wzmacniacza. Do scalaków podłącza się tylko te elementy, które nie możesz, bądź trudno zastąpić odpowiednikiem zbudowanym na tranzystorach (pojemności, indukcyjności, rezystancje).
To co piszesz o parmetrach jest tylko w części prawdą. Zależy jaki układ sobie wybierzesz i jakie elementy sobie dobierzesz.
Jak ktoś chce zacząć przygodę od zmontowania wzmacniacza na kości - niech sobie zmontuje. Na początek będzie łatwiej. Potem można się będzie można pokusić o budowanie innych układów.
R1i R2 w zupełności 0,25W wystarczy. Tam nie ma dużych prądów.
Jakbyś zobaczył bebechy to wypisz-wymaluj schemat wzmacniacza klasy A, AB lub B (przeważnie AB). Tylko wszystko na jednej płytce, rozbudowane o różne rozbudowane układy pomocnicze typu źródła, lustra prądowe itp..., które polepszają parametry wzmacniacza. Do scalaków podłącza się tylko te elementy, które nie możesz, bądź trudno zastąpić odpowiednikiem zbudowanym na tranzystorach (pojemności, indukcyjności, rezystancje).
To co piszesz o parmetrach jest tylko w części prawdą. Zależy jaki układ sobie wybierzesz i jakie elementy sobie dobierzesz.
Jak ktoś chce zacząć przygodę od zmontowania wzmacniacza na kości - niech sobie zmontuje. Na początek będzie łatwiej. Potem można się będzie można pokusić o budowanie innych układów.
R1i R2 w zupełności 0,25W wystarczy. Tam nie ma dużych prądów.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Sorry mały offtopic: zbudowałem kiedyś wzmacniacz lampowy bardzo małej mocy który w późniejszym czasie służył mi jako wejście do końcówki 250W na TDA w mostku. I krótka historyjka: większość ludzi wyczuwała brzmienie lampy w tym potworze ale zdarzyły się też przypadki ludzi którzy ewidentnie nie słyszeli różnicy z włączoną lampą na wejściu i bez...
Dlatego myślę że zarówno rozmowy o klasie, jak i wykonaniu są bez sensu jeśli ktoś kocha tranzystor to będzie się przy tym trzymał jak ktoś inny nie to nie i nic tego nie zmieni...
Sorki jeszcze raz za ten offtopic ale to tak jak rozmowa który język programowania jest lepszy...
Dlatego myślę że zarówno rozmowy o klasie, jak i wykonaniu są bez sensu jeśli ktoś kocha tranzystor to będzie się przy tym trzymał jak ktoś inny nie to nie i nic tego nie zmieni...
Sorki jeszcze raz za ten offtopic ale to tak jak rozmowa który język programowania jest lepszy...
-
000andrzej
- Użytkownik
Podłączenie
witam.
Zmontowałem wczoraj wzmacniacz i podłaczyłem pod gnd (-) z zasilacza i (-) z urządzenia audio, pod In1 i In2 (+) z urządzenia audio a pod (+Zas) dałem + z zasilacza i niewiem jakim cudem nie działa sprawdzałem wszystko niema przebicia ani spiecia a te dwa małe kondensatory (C12) i (C13) tak jak było napisane na stronie że można ich nie montować to ich nie zamontowałem.
Proszę kogoś aby sprawdził w jakimś programie czy cos takiego może wogóle działać.
Dziękuje za pomoc.
Zmontowałem wczoraj wzmacniacz i podłaczyłem pod gnd (-) z zasilacza i (-) z urządzenia audio, pod In1 i In2 (+) z urządzenia audio a pod (+Zas) dałem + z zasilacza i niewiem jakim cudem nie działa sprawdzałem wszystko niema przebicia ani spiecia a te dwa małe kondensatory (C12) i (C13) tak jak było napisane na stronie że można ich nie montować to ich nie zamontowałem.
Proszę kogoś aby sprawdził w jakimś programie czy cos takiego może wogóle działać.
Dziękuje za pomoc.
-
000andrzej
- Użytkownik
Czy w głośnikach coś słyszysz?
Odłącz na razie źródło sygnału. Podłącz samo zasilanie i oczywiście kolumny. Teraz zobacz na nóżce 12 jakie masz napięcie. Jeśli masz takie jak na zasilaczu to dotknij śrubokrętem wejście In prawy i In lewy (Twoje ciało będzie działało jako źródło sygnału
). Jeśli w głośnikach masz charakterystyczny brum znaczy że wzmacniacz chodzi, jk nie to musisz szukać co jest źle. Jeśli na nóżce 12 nie będziesz miał pełnego zasilania - być może msz źle podłączoną kostkę lub kostka jest uwalona. Nie chce mi się w tej chwili szukać datasheetu więc nic więcej doradzić nie mogę. Porównaj ten Twój schemat ze standardową aplikacją w datashecie. Może tu jakieś przekłamanie, które na pierwsy rzut oka nie wyłapaliśmy?
Odłącz na razie źródło sygnału. Podłącz samo zasilanie i oczywiście kolumny. Teraz zobacz na nóżce 12 jakie masz napięcie. Jeśli masz takie jak na zasilaczu to dotknij śrubokrętem wejście In prawy i In lewy (Twoje ciało będzie działało jako źródło sygnału
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie chodziło mi o to, że scalak to nie wzmacniacz klasy A, AB czy B. Tylko o to co sam powiedziałeś, uczy projektować urządzenia elektroniczne. Na scalaku to nic trudnego, bierzesz notę katalogową, w której jest cały przykładowy schemat i budujesz. Nauczysz się czegoś000andrzej pisze:... a przy okazji uczy...
Fajny wzmacniacz słuchawkowy klasy A zrobił kiedyś Redaktor Naczelny naszego pisemka
Pozdrawiam
-
ZbeeGin