dopiero zaczynam swoją przygodę z elektroniką i pierwszą rzeczą jaką chciałbym sobie zmontować jest zasilacz 5 V, ale problem jest taki, że nigdzie nie mogę znaleźć dobrego schematu
Zasilacz 5V
-
elvismichal
- -
Zasilacz 5V
Witam,
dopiero zaczynam swoją przygodę z elektroniką i pierwszą rzeczą jaką chciałbym sobie zmontować jest zasilacz 5 V, ale problem jest taki, że nigdzie nie mogę znaleźć dobrego schematu
. Ma ktoś może jakiś gotowy przepis, żeby coś takiego złożyć ? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Witam
Prościej się chyba nie da... pomijam kwestię zasilania z transformatora sieciowego ze względu na wysokie napięcia!!!
A z 230V nie ma żartów.
pozdrawiam.
Prościej się chyba nie da... pomijam kwestię zasilania z transformatora sieciowego ze względu na wysokie napięcia!!!
A z 230V nie ma żartów.
pozdrawiam.
- Załączniki
-
- 5V.GIF
- prosty zasilacz 5V
- (7.1 KiB) Pobrany 4654 razy
-
elvismichal
- -
To jest układ 7805, tak jak pisze na schemacie. Stabilizator napięcie 5V. http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/F ... lm7805.pdf - tu jest nota katalogowa.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Ale z potencjometrem mamy możliwość ustawiani napięcia wyjściowego w szerokim zakresie. A po za tym czy znajdziesz tak dobrane fizycznie rezystory aby uzyskać napięcie wyjściowe np. 5V z tolerancją 5%? Dlatego właśnie stosuje sie stabilizatory o napięciu ustalonym które wymagają jedynie kondensatorów które chronią nam zasilacz przed wzbudzeniem.