Oberwana taśma panelu dotykowego.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
K_o_n_r_a_d
Użytkownik

Oberwana taśma panelu dotykowego.

Post autor: K_o_n_r_a_d » 10 paź 2007, 15:42

Witam!
Czy ktoś wie, albo ma pomysł jak naprawic/przylutować lub co kolwiek z tym zrobić, aby móc dalej używać?
Jest to oberwna taśma do której nie da się normalnymi sposobami przylutować przewodu.
Ma ktoś pomysł jak to naprawić?
Pozdrawiam, Konrad.
Załączniki
IMG_1510.JPG
IMG_1517.JPG

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 10 paź 2007, 17:29

To samo mi sie zrobiło w laptopie. Również bardzo proszę o info, jeśli ktos coś wie...

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 10 paź 2007, 18:20

Takie same taśmy były przy silniczkach krokowych w stacjach dyskietek. Wylutowałem kiedyś taką taśmę z silniczkiem i przylutowałem do tego normalnie bez żadnych problemów kabelek zacynowany. Tylko raz lutowałem do takiej taśmy ale problemów nie miałem.
A jaki macie problem? Nie chce się kabelek trzymać czy jak?

K_o_n_r_a_d
Użytkownik

Post autor: K_o_n_r_a_d » 10 paź 2007, 20:49

Kabelek nie będzie się tego trzymał w normalny sposób ponieważ nie ma już w tej taśmie specjalnych miejsc lutowniczych - oderwały się. To co widać to jest rozdwojona taśma i te czarne paski to tak jakby napylona na taśmę substancja przewodząca - nie ma możliwości przylutowania :/
Mam jeszcze pomysł zeby całkowicie usunąć taśmę, ale wątpię czy do samego szkła/miejsc stykowych taśmy ze szkłem da się przylutować.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 10 paź 2007, 20:59

Jakbyś tą końcówkę taśmy usztywnił to mógłbyś delikatnie zdrapać wierzchnią część lakieru - od tej strony gdzie widać złote ścieżki - i odsłonił te połączenia. Jeśli starczyłoby taśmy to można ją wpiąć tak w gniazdo i spróbować. Jeśli nie starczyłoby to można do tych odsłoniętych pól coś przylutować - ale nie grzejąc zbytnio.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 10 paź 2007, 22:22

Taką taśmę papierem ściernym rysujemy do gołego metalu a później kalafonia z cyną i da rady wszystko zlutować choć nieco brzydko wygląda... Jeden wyjątek miałem w lapku gdzie taśma z klawiatury miała jakiś śmieszny metal i cyna z kalafonią nie chwytały, wtedy kwas solny zrobił swoje ale chwile później trzeba lutować póki działa :D

K_o_n_r_a_d
Użytkownik

Post autor: K_o_n_r_a_d » 11 paź 2007, 13:43

Dzięki Wam!

Rzeczywiście zdrapałem i udało się. Wcześniej zacząłem nie z tej strony i dlatego tak wyszło.
Drapałem na początku delikatnie, ale to chyba tydzień musiałbym, później wziąłem wiertarkę z kamieniem szlifierskim i dopiero wtedy (delikatnie używając) udało się :)

Dodatkowo po wszystkim usztywniłem i przymocowałem do płytki - teraz już na pewno nie odpadnie.

Dzięki, pozdrawiam,
Konrad

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 11 paź 2007, 14:31

Pomaluj na wszelki wypadek połączenie lakierem aby przypadkiem nie korodowało pod wpływem warunków atmosferycznych, zwłaszcza odizolowany odcinek taśmy.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 11 paź 2007, 21:14

Też tak naprawiałem taśmę łączącą laser odtwarzacza CD Technics, z tym że miała ona około dwadzieścia ścieżek, z których połowa została przerwana. Spód taśmy w miejscu zerwania podkleiłem płytką z tworzywa dopasowaną do szerokości taśmy, aby usztywnić co miejsce. Po przeciwnej stronie taśmy usunąłem warstwę izolacyjną i przerwane ścieżki połączyłem odcinakami przewodu nawojowego DNE Φ 0,2 mm i całość zaizolowałem zwykłą taśmą stosowaną w elektrotechnice. Odtwarzacz po takiej naprawie i zestrojeniu ruszył, a jego naprawa w serwisie była nieopłacalna i przewyższała jego ówczesną wartość (oczywiście jako sprzętu używanego).

ODPOWIEDZ