Oberwana taśma panelu dotykowego.
-
K_o_n_r_a_d
- Użytkownik
Oberwana taśma panelu dotykowego.
Witam!
Czy ktoś wie, albo ma pomysł jak naprawic/przylutować lub co kolwiek z tym zrobić, aby móc dalej używać?
Jest to oberwna taśma do której nie da się normalnymi sposobami przylutować przewodu.
Ma ktoś pomysł jak to naprawić?
Pozdrawiam, Konrad.
Czy ktoś wie, albo ma pomysł jak naprawic/przylutować lub co kolwiek z tym zrobić, aby móc dalej używać?
Jest to oberwna taśma do której nie da się normalnymi sposobami przylutować przewodu.
Ma ktoś pomysł jak to naprawić?
Pozdrawiam, Konrad.
Takie same taśmy były przy silniczkach krokowych w stacjach dyskietek. Wylutowałem kiedyś taką taśmę z silniczkiem i przylutowałem do tego normalnie bez żadnych problemów kabelek zacynowany. Tylko raz lutowałem do takiej taśmy ale problemów nie miałem.
A jaki macie problem? Nie chce się kabelek trzymać czy jak?
A jaki macie problem? Nie chce się kabelek trzymać czy jak?
-
K_o_n_r_a_d
- Użytkownik
Kabelek nie będzie się tego trzymał w normalny sposób ponieważ nie ma już w tej taśmie specjalnych miejsc lutowniczych - oderwały się. To co widać to jest rozdwojona taśma i te czarne paski to tak jakby napylona na taśmę substancja przewodząca - nie ma możliwości przylutowania :/
Mam jeszcze pomysł zeby całkowicie usunąć taśmę, ale wątpię czy do samego szkła/miejsc stykowych taśmy ze szkłem da się przylutować.
Mam jeszcze pomysł zeby całkowicie usunąć taśmę, ale wątpię czy do samego szkła/miejsc stykowych taśmy ze szkłem da się przylutować.
-
ZbeeGin
Jakbyś tą końcówkę taśmy usztywnił to mógłbyś delikatnie zdrapać wierzchnią część lakieru - od tej strony gdzie widać złote ścieżki - i odsłonił te połączenia. Jeśli starczyłoby taśmy to można ją wpiąć tak w gniazdo i spróbować. Jeśli nie starczyłoby to można do tych odsłoniętych pól coś przylutować - ale nie grzejąc zbytnio.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Taką taśmę papierem ściernym rysujemy do gołego metalu a później kalafonia z cyną i da rady wszystko zlutować choć nieco brzydko wygląda... Jeden wyjątek miałem w lapku gdzie taśma z klawiatury miała jakiś śmieszny metal i cyna z kalafonią nie chwytały, wtedy kwas solny zrobił swoje ale chwile później trzeba lutować póki działa 
-
K_o_n_r_a_d
- Użytkownik
Dzięki Wam!
Rzeczywiście zdrapałem i udało się. Wcześniej zacząłem nie z tej strony i dlatego tak wyszło.
Drapałem na początku delikatnie, ale to chyba tydzień musiałbym, później wziąłem wiertarkę z kamieniem szlifierskim i dopiero wtedy (delikatnie używając) udało się
Dodatkowo po wszystkim usztywniłem i przymocowałem do płytki - teraz już na pewno nie odpadnie.
Dzięki, pozdrawiam,
Konrad
Rzeczywiście zdrapałem i udało się. Wcześniej zacząłem nie z tej strony i dlatego tak wyszło.
Drapałem na początku delikatnie, ale to chyba tydzień musiałbym, później wziąłem wiertarkę z kamieniem szlifierskim i dopiero wtedy (delikatnie używając) udało się
Dodatkowo po wszystkim usztywniłem i przymocowałem do płytki - teraz już na pewno nie odpadnie.
Dzięki, pozdrawiam,
Konrad
Też tak naprawiałem taśmę łączącą laser odtwarzacza CD Technics, z tym że miała ona około dwadzieścia ścieżek, z których połowa została przerwana. Spód taśmy w miejscu zerwania podkleiłem płytką z tworzywa dopasowaną do szerokości taśmy, aby usztywnić co miejsce. Po przeciwnej stronie taśmy usunąłem warstwę izolacyjną i przerwane ścieżki połączyłem odcinakami przewodu nawojowego DNE Φ 0,2 mm i całość zaizolowałem zwykłą taśmą stosowaną w elektrotechnice. Odtwarzacz po takiej naprawie i zestrojeniu ruszył, a jego naprawa w serwisie była nieopłacalna i przewyższała jego ówczesną wartość (oczywiście jako sprzętu używanego).