Fotoelement - który wybrać?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Fotoelement - który wybrać?

Post autor: M@ciej » 03 paź 2007, 15:17

Witam serdecznie.

Zamierzam zbudować urządzenie mierzące rózne długości fal świetlnych z zakresu promieniowania widzialnego i mam dylemat, jakci czujnik wybrać? Fotorezystor, fototranzystor czy fotodiodę?

Element ma być w miarę tani i mieć jednakową czułość w calym zakresie mierzonego pasma. Zdaję sobie sprawę, że może być to niemożliwe, ale może jeden czujnik będzie miał lepsze parametry od innego?

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 03 paź 2007, 19:19

Wg. mnie ceną nie powinieneś się przejmować- każdy z wymienionych przez Ciebie elementów kupisz poniżej 10zł.
Nie ma rady musisz przeglądnąć dane katalogowe każdego z elementów- tam na pewno znajdziesz potrzebne wykresy.
Z tego co wiem to np. fotodioda (BPW34; cena 4zl) nie ma liniowej chrakterystyki w funkcji dlugości padającego swiatła.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 03 paź 2007, 19:44

O ile dobrze pamiętam, widziałem gdzieś specjalne czujniki przekształcające światło na napięcie. Może powinieneś się tym zainteresować, choć nie pamiętam zbyt dokładnie jaka była ich cena. Elementy te widziałem bodajże w Cyfronice lub TME. Poszukaj tam, przy okazji znajdziesz wiele fotoelementów, gdyby oczywiście poszukiwania ww. czujników nie powiodły się.
Pozdrawiam
Przemotronik

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 03 paź 2007, 21:00

Przejrzałem kilka ofert krajowych dostawców części elektronicznych i potwierdziły się moje przypuszczenia: żaden z typów elementów nie ma liniowej charakterystyki czułości w funkcji długości światła. Wykres przypomina raczej krzywą Gaussa, a nierzadko kilka nałożonych na siebie!

Tak więc pozostaje mi tylko rozwiązać programowo krzywą korekcyjną, coś w rodzaju LUT (LookUp Table) monitorów. Można jedynie wybrać element o najniższym piku, w tym celu trzeba patrzeć na skalę Y, w jakiej narysowany jest wykres, bo wszystkie charakterystyki fotoelementów są przedstawione w maksymalnej skali.

ODPOWIEDZ