komputer sam sie wyłącza

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

komputer sam sie wyłącza

Post autor: Zenerek » 01 paź 2007, 20:23

Hmm... Nie zdarza się to regularnie i chyba nie ma w tym zasad. Po prostu nagle (czasem słychać przed tym lekkie bzyczenie, chyba w monitorze) komputer sie wyłącza, czasami zostaje zapalona zielona kontrolka na panelu komputera, ale nic nie chodzi. Monitor zachowuje się normalnie jak po wyłączeniu komputera. Po ponownym włączeniu kompa wszystko jest ok. Dzisiaj zdarzyło mi się to raz i na razie jest ok. Zdarzyło mi się to też jakiś tydzień temu, tyle że kilka razy pod rząd. Co to może oznaczać :?:

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 01 paź 2007, 20:45

U mnie komputer działa 24h/dobę. Kiedyś doświadczałem podobnych sytuacji a kilka tygodni później padł zasilacz ( 350W ). Kupiłem nowy - też 350W. Wsadziłem, odpaliłem, działa. działał przez 10 minut i padł. Stary zasilacz działał na 100% możliwości i wytrzymywał obciążenie. Nowy nie dał rady. Poszedłem do sklepu i kupiłem 450W. Działa do tej pory. Ok 2 miesiące temu znowu miałem zbliżone objawy - przychodzę do domu, a tu komputer zimny. Skorelowałem to z syfem nagromadzonym przez te 2 lata w zasilaczu oraz dogorywającym wentylatorem. Zasilacz przeczyściłem, wentylator wymieniłem i wszystko działa bez zarzutu. Nie wiem do końca czy to może być jakoś ze sobą powiązane, ale sądzę, ze istnieje związek bezpośredni pomiędzy przeciążonym/przegrzewanym zasilaczem a jego stabilnością. Nie wiem, czy czasem w pierwszym przypadku nie "pomogło" wysuszenie jakiegoś kondziorka. W końcu po coś one są, a wykorzystywanie ich non-stop w temperaturze wyższej niż normalna może przyczynić sie do przedwczesnego ich "zejścia".

ODPOWIEDZ