Do redakcji...

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
xaveri
-

Do redakcji...

Post autor: xaveri » 15 sie 2007, 20:48

Witam,
reorganizacja portalu trwa już 2 lata, a nadal nie ma najważniejszej rzeczy - ARCHIWUM, skąd tak jak w Elektronice Praktycznej można płacąć SMS'em ściągnąć potrzebny artykuł w formie PDF'a. Kiedy my czytelnicy EdW doczekamy się takich usprawnień ?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 15 sie 2007, 21:36

Problem udostępniania archiwalnych materiałów EdW i EP już się kilkakrotnie przewijał na tym Forum. Jednak jak do tej pory łatwiej te materiały znaleźć po "ciemnej" stronie internetu niż na oficjalnych stronach EdW i EP. Wiadomo iż zawsze znajdą się osoby, które wybiorą "darmochę", którą ktoś nielegalnie zamieścił w sieci, ale nie wszystko tam znajdziemy. Zapewne też wiele osób wolało by takie materiały otrzymać na CD np. jako prenumerator otrzymuję stosowne archiwum, lub też zakupić je po przystępnej cenie, niższej dla prenumeratorów do niby dla czego płacić dwa razy za to samo? Może w końcu Wydawnictwo AVT i redakcje EdW i EP dostrzegą ten problem. To że pewne materiały nie są dostępne oficjalnie bo chcą zarobić np. na sprzedaży archiwalnych wydań EdW i EP, itd., to nie znaczy że materiały te nie są dostępne w internecie. Kiedy AVT już zdecyduje się na ich udostępnienie to zainteresowanie będzie małe, bo kto będzie chciał to zdobędzie te archiwa z innych źródeł.

xaveri
-

Post autor: xaveri » 16 sie 2007, 21:45

Ja i zapewne wielu z kolegów elektroników rozumiemy chęć zysku autorów...
Jeżeli interesuje mnie jeden konkretny cykl artykułów z okresu 2 lat to musiałbym kupić numery archiwalne za około 200pln.
Dlaczego mam płacić za pozostałe 90% każdego egzemplarza i bujać się potem z makulaturą skoro interesuje mnie 1 art? Trochę racjonalnego podejścia nie zaszkodzi i ciągle wycinanym na papier lasom będzie lżej ;).

EDka
Administrator

Post autor: EDka » 10 wrz 2007, 20:10

Jeśli chodzi o udostępnianie archiwalnych materiałów z EdW to problemem nie jest, jak sugeruje xaveri, chęć zysku autorów, tylko kłopoty z wygenerowaniem archiwalnych PDF-ów z Quarka, ale nie będę się o tym szerzej rozwodzić...
Pragnę tylko poinformować zainteresowanych, że na razie udało się wrzucić na Portal PDF-y z artykułami z rocznika 2003.
Może kogoś ucieszy ten mały krok do przodu :smile: .
PDF-y są dostępne w dziale Download

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 11 wrz 2007, 7:46

Nie miałem styczności z Quarkiem, ale PDFy można by z niego "wydrukować" na dostępnym na licencji GPL programie PDFCreator. Ale jak nadmieniłem nie miałem styczności z Quarkiem więc trudno mi powiedzieć co w nim powoduje trudność w drukowaniu PDFów, a czasami niektóre programy mają "swoje humory" i coś w nich nie działa jak powinno. Co do udostępnionego rocznika 2003 "EdW" można by go spakować np. ZIPem, np. każdy miesiąc z osobna i było by do pobrania 12 plików, a tak jest kilkaset plików.

EDka
Administrator

Post autor: EDka » 11 wrz 2007, 12:10

Skład EdW robi się w Quarku i z Quarka trzeba wygenerowac PDF-y. Niestety Quark należy do tych programów, które "mają swoje humory", zwłaszcza jeśli chodzi o dzielenie wyrazów. A EdW w różnym czasie była składana na różnych egzemplarzach programu Quark, z rozmaitymi mechanizmami podziału wyrazów. Teraz otwarcie pliku quarkowego (.qxd) w innej wersji Quarka powoduje m.in. "rozsypanie" składu artykułu. I stąd te trudności.
Ale będziemy walczyć :grin: .
Na razie udało się zmóc rocznik 2003.
A co do pakowania PDF-ów to specjalenie zostały tak wrzucone, żeby każdy mógł pobrać to, co go akurat interesuje lub jest mu potrzebne i nie musiał pobierać kilkuset plików :wink: .

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 11 wrz 2007, 12:38

Może dało by się na jakimś osobnym komputerze zainstalować starszą wersję Quarka (tak aby nie pogryzł się z nową) i z niej wygenerować pliki PDF, żeby nie trzeba było raz jeszcze robić składu tekstu. Choć z tym może być problem jeśli "EdW" była składana w jakiejś zewnętrznej firmie i Redakcja "EdW" nie posiada Quarka. Co do sposobu zamieszczenia plików PDF z rocznikiem 2003 "EdW", wszystko zależy od odbiorcy. Jedni woleli by pobrać kilka większych plików z archiwum, inni (zwłaszcza łączący się z internetem poprzez modem) pojedyncze, potrzebne im pliki. Najważniejsze, że archiwum to zostało udostępnione.

EDka
Administrator

Post autor: EDka » 11 wrz 2007, 13:05

Jasne! Nigdy nie uda się zadowolić wszystkich.
Ale z tego co wiem o odwiedzających Elportal, i możliwościach ich sprzętu, to takie mniejsze pliki chyba dla większości będą lepsze. Zresztą to już drobiazgi, najważniejsze że są.
W zasadzie te pdfy zostały wrzucone tak trochę prowizorycznie, żeby jak najszybciej był do nich dostęp. A zawsze można coś ulepszyć. Może faktycznie przydałyby się także zipy, zawierające cały numer, tylko na razie nie było na to czasu.
A z tymi instalacjami, wersjami itp. to nie jest to takie proste jakby się wydawało.
Ale przekonać się o tym można dopiero jak się próbuje to zrobić. Ja miałam taką okazję :smile: .

ODPOWIEDZ