przedwzmacniacz+wzmacniacz

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Zablokowany
Tomasz1

przedwzmacniacz+wzmacniacz

Post autor: Tomasz1 » 26 lut 2005, 19:36

WItam

Mam pewien problem. Mianowicie mam końcówkę mocy i przedwzmacniacz (projektowane osobno). Jak podlanczam wzmacniacz mocy miedzy źródło syganłu a głośnik to działa okej. Jak włacze przedwzmacniacz miedzy źródlo sygnału a głośnik to tez jest okej (tylko cieszej ale to normalne bo to przedwzmacnaicz wkoncu). Natomiast jak połącze odpowiednio:
źrodlo sygnalu->przedwzmacniacz->koncówka mocy->głośnik
to następuje straszny przydzwięk :| być moze potrzebny jest filtr RC miedzy preampem a amp'em w zasilaniu ale jak go obliczyć odpowiednio?? ma ktoś jakiś pomysł? lub wie jaka moze byc inna przyczyna? plis helllp
pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
Administrator

Re: przedwzmacniacz+wzmacniacz

Post autor: end » 28 lut 2005, 15:38

Tomasz1 pisze:WItam

Mam pewien problem. Mianowicie mam końcówkę mocy i przedwzmacniacz (projektowane osobno). Jak podlanczam wzmacniacz mocy miedzy źródło syganłu a głośnik to działa okej. Jak włacze przedwzmacniacz miedzy źródlo sygnału a głośnik to tez jest okej (tylko cieszej ale to normalne bo to przedwzmacnaicz wkoncu). Natomiast jak połącze odpowiednio:
to następuje straszny przydzwięk :| być moze potrzebny jest filtr RC miedzy preampem a amp'em w zasilaniu ale jak go obliczyć odpowiednio?? ma ktoś jakiś pomysł? lub wie jaka moze byc inna przyczyna? plis helllp
pozdrawiam
Kolego, możesz napisac to bardziej sensownie ?

Bo naprawde ciężko coś z tego zrozumieć :(
pozdrawiam
Tutaj wygląda na dobre połaczenie , ale problem może być z masą...
Złe prowadzenie masy, brak ekranowanych kabli sygłowych, zbyt dlugie przewody zasilające, nieodpowiedni zasilacz do przedwazmacniacza.
Napisz czym zasilasz preamp i czy jest jakis stabilizator, jaka filtracja.

kuczus
-
Kontakt:

Post autor: kuczus » 22 sie 2007, 19:13

Może to także brak potencjometrów ustalających poziom sygnału? i przedwzmacniacz za bardzo wzmacnia sygnał i stąd te ogromne szumy,brumy, zniekształcenia? Oczywiście także może to być problem z masą tak ja napisał przedmówca.Najlepiej wszystkie "sygnały*" wykonać przewodami ekranowanymi(*kable którymi podawany jest sygnał obojętnie czy z np. mp3 do przedwzmacniacza, czy przedwzmacniacza do końcówki mocy).

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 22 sie 2007, 20:37

Ostatnio na forum panuje plaga "reaktywowania" starych wątków...

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 22 sie 2007, 21:10

Guzer pisze:Ostatnio na forum panuje plaga "reaktywowania" starych wątków...
Ja bym powiedział bardzo strarych tematów ,
ale moim skromnym zdaniem , dzieje się tak bo często jest tak że ktoś zakłada temat :arrow: post z pytaniem :arrow: ludzie się głowią odpowiadaja , a autor milczy :neutral:

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 22 sie 2007, 21:40

timo66 pisze:ale moim skromnym zdaniem , dzieje się tak bo często jest tak że ktoś zakłada temat post z pytaniem ludzie się głowią odpowiadaja , a autor milczy
Dlatego wg mnie w takiej sytuacji moderatorzy powinni zamknąc temat (tak jak to robi ZbeeGin). Jeśli autor chciałby cos dodać może poprosić o odblokowanie.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 22 sie 2007, 23:29

I wszystko...

Może lepiej zgłaszajcie takie posty, bo w sumie to niepotrzebnie się rozwodzić nad tym...

Zablokowany