Instalacja powłoki graficznej dla Slackware 11
Co do dodatkowych efektów pulpitu to zainstalowałem sobie Mandriva Xtreme 2007 i tu za takie dodatkowe efekty odpowiedzialny jest programik o nazwie Karamba. Umożliwia on pobieranie różnych narzędzi, efektów, itd. i wyświetlanie ich na pulpicie Linuksa i to w zasadzie nie zależnie od jego dystrybucji. Można sobie w tej Karambie co nieco powybierać i pokonfigurować, tak że możemy mieć całkiem oryginalny pulpit naszego linuksa. Przykład można zobaczyć na tym obrazku:

- przemotronik
- Użytkownik
Pod tym adresem na samym dole strony można zobaczyć film pokazujący możliwości pulpitu 3D Beryl w Mandriva Xtreme (ta dystrybucja jest płatna, ale warta swojej niezbyt wysokiej ceny); A oto link do strony: http://www.mandrivastore.pl/?show=xtreme-1plus2
U mnie pulpit 3D Beryl nie działa bo mam starszą kartę graficzną ATI Radeon 9200. Jednak wina leży nie tyle po stronie samej karty co raczej braku linuksowych - komercyjnych sterowników do niej. Są sterowniki otwarte dla niej, ale one sobie z tym nie radzą. A karta jest na tyle stara, że ATI raczej nie wyda do niej komercyjnych sterowników i muszę pomyśleć o nowszej karcie graficznej. Z tego co się doszukałem na Forum Mandriwy to podobno mniejsze problemy są z kartami Nvidii i łatwiej na nich uruchomić Beryla. Podobno ATI też rozważa możliwość udostępnienia i otwarcia specyfikacji swoich kart graficznych - czyżby inżynierowie z ATI nie potrafili stworzyć dobrych sterowników do swoich kart pod Linuksa? Póki co w zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym pożyczę kartę graficzną i jak będzie Beryl działał poprawnie to ją zakupię. Jeśli nie to będę szukał dalej innej karty.
U mnie pulpit 3D Beryl nie działa bo mam starszą kartę graficzną ATI Radeon 9200. Jednak wina leży nie tyle po stronie samej karty co raczej braku linuksowych - komercyjnych sterowników do niej. Są sterowniki otwarte dla niej, ale one sobie z tym nie radzą. A karta jest na tyle stara, że ATI raczej nie wyda do niej komercyjnych sterowników i muszę pomyśleć o nowszej karcie graficznej. Z tego co się doszukałem na Forum Mandriwy to podobno mniejsze problemy są z kartami Nvidii i łatwiej na nich uruchomić Beryla. Podobno ATI też rozważa możliwość udostępnienia i otwarcia specyfikacji swoich kart graficznych - czyżby inżynierowie z ATI nie potrafili stworzyć dobrych sterowników do swoich kart pod Linuksa? Póki co w zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym pożyczę kartę graficzną i jak będzie Beryl działał poprawnie to ją zakupię. Jeśli nie to będę szukał dalej innej karty.
- przemotronik
- Użytkownik
KrzysiekK, wielkie dzięki za linka
Możliwości naprawdę imponujące. Najbardziej podoba mi się zachowanie okien przy przesuwaniu oraz ich "ściskanie" (to, które jest widoczne na początku filmu, gdzie użytkownik ciągnie kursorem pasek tytułu
).
Ciekawe, czy zadziałałoby to u mnie na komputerze z kilkudziesięcioma MB RAMu i prockiem Celeron 333.
Grafika już jest, ale nie wiem, jak sprawa ma się z nowszymi sterownikami-na razie nic jeszcze z moim Slack'iem nie zrobiłem
bo ciągle nie mam czasu 
Możliwości naprawdę imponujące. Najbardziej podoba mi się zachowanie okien przy przesuwaniu oraz ich "ściskanie" (to, które jest widoczne na początku filmu, gdzie użytkownik ciągnie kursorem pasek tytułu
Ciekawe, czy zadziałałoby to u mnie na komputerze z kilkudziesięcioma MB RAMu i prockiem Celeron 333.
Grafika już jest, ale nie wiem, jak sprawa ma się z nowszymi sterownikami-na razie nic jeszcze z moim Slack'iem nie zrobiłem
Niestety prawdopodobnie konfiguracja twojego komputera będzie za słaba. Może się okazać ze sam Linuks będzie wymagał 256 MB RAMu. Kiedy w pracy zainstalowałem Auroxa 12 to przy 128 MB RAMu nie chciał się uruchomić. Pomogło dopiero ujęcie 32 MB RAMu zintegrowanej karcie graficznej Tak się składa że nowe dystrybucje Linuksa mają tak samo duże wymagania sprzętowe jak i Windowsy. Może lepiej do czasu rozbudowania a w zasadzie wymiany komputera nie eksperymentować z Mandrivą 2007 Xteme i innymi nowymi dystrybucjami Linuksa bo może się okazać iż stracisz sporo czasu na instalację dystrybucji, która być może nawet się nie uruchomi na twoim komputerze, a potem znów trzeba będzie od nowa wgrać wcześniejszy system operacyjny. Choć jak pamiętam SUSE 10.0 udało się mi uruchomić na Celeronie 400 MHz ze 128 MB RAMu i starą kartą graficzną 3D z 4 MB RAMu - ale służył on jako maszyna do pisania bez zbędnych efektów graficznych. Mimo tego dość wolno działał. Kolejne wersje SUSE 10.1 i 10.2 wymagają już 256 MB RAMu. Jest co prawda Mandriva Xtreme uruchamiająca się z płyty DVD (wersja Live), ale to też raczej nie rozwiąże problemu słabej konfiguracji sprzętowej komputera. Może wystarczyło by pobrać i zainstalować na twoim komputerze sam program Karamba do wyświetlania rożnych dodatków na pulpicie Slackware bez przeinstalowywania go?
- przemotronik
- Użytkownik
Na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi. KDE i GNOME do dwa środowiska graficzne dla Linuksa podobnie jak Eksploratora dla Windowsa. Oprócz KDE i GNOME są inne środowiska mniej obciążające komputer, ale też o mniejszej funkcjonalności, mniej przyjazne użytkownikowi i nie tak efektowne graficznie. W dużej mierze wydajność systemu zależy od usług systemowych i programów pracujących w tle i zużywających głównie pamięć RAM komputera, a także pewien procent zasobów komputera. Jeśli takich pracujących usług i programów jest dużo uruchomionych to komputer zwalnia. Dotyczy to zarówno Linuksa jak i Windowsa.
KDE i Gnome to nie są tylko środowiska graficzne, to również serwery dźwięku i inne usługi, a także menedżer logowania i cała masa różnych aplikacji i właśnie to powoduje, że są takie zasobożerne. Do słabszego sprzętu polecam Enlightenmenta (chociaż to w sumie też kombajn jest, ale był tworzony z myślą o oszczędzaniu zasobów), XFCE i Fluxboxa - najlżejszy (i najszybszy) z tej trójki, chyba nawet mniej od 1MB zajmuje.
Z dystrybucji polecam Gentoo Linux , chociaż nie zdziwiłbym się gdyby wam się nie spodobał
Przede wszystkim jest to dystrybucja dla nieco bardziej zaawansowanych i na szybsze kompy, bo praktycznie wszystko co się instaluje jest kompilowane "na miejscu". Co prawda zdobyłem dość dużo doświadczenia instalując go na starym PC z prockiem 486 (gdzieś o tym sprzęcie już chyba na forum wspominałem), ale udało mi się to dopiero, kiedy przełożyłem HDD z niego do drugiego (znacznie szybszego) kompa i tam przeprowadziłem instalację
System nie do końca dokonfigurowany, no i powłokę graficzną sobie darowałem - w trybie tekstowym karta grafiki grzeje się wystarczająco
Teraz działa nawet nieźle i na pewno lepiej się nadaje do zastosowań elektronicznych niż obecny tam wcześniej Win95 (chociaż jak będę musiał mieć na prawdę realtime to uruchomię własny system, ale to już inna bajka
)
Na mocniejszych kompach mam KDE, ale na jednym sprawdzałem też lżejsze menedżery okienek, no i cóż... wróciłem do KDE właśnie dlatego, że jest taki "wypasiony" i nie muszę osobno doinstalowywać wielu potrzebnych programów.
Z dystrybucji polecam Gentoo Linux , chociaż nie zdziwiłbym się gdyby wam się nie spodobał
Na mocniejszych kompach mam KDE, ale na jednym sprawdzałem też lżejsze menedżery okienek, no i cóż... wróciłem do KDE właśnie dlatego, że jest taki "wypasiony" i nie muszę osobno doinstalowywać wielu potrzebnych programów.
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
Gentoo to rzeczywiście dystrybucja dla nieco bardziej zaawansowanych. Można zyskać wiele na wydajności, gdy się ją instaluje, ale początkującemu odradzam. Nie polecam również instalacji w komputerze, na którym jest już inny system i są partycje, na których mamy ważne dane. Pobawić się mozna jednak, gdy komputer jest zupełnie czysty.
Fluxbox... Szybki i może nieco odstraszać interfejs zaraz po instalacji, ale po pewnym wysiłku może wyglądać bardzo ciekawie i atrakcyjnie
Fluxbox... Szybki i może nieco odstraszać interfejs zaraz po instalacji, ale po pewnym wysiłku może wyglądać bardzo ciekawie i atrakcyjnie
Ja na swojej Mandriva Xtreme zainstalowałem nową kartę graficzną Nvidia FX 5500 i faktycznie wszystko działa jak na filmie w podanym wcześniej linku pomimo iż mam starszy komputer. Jednak nie ma róży bez kolców. Kiedy chciałem przetestować oprogramowanie Cedega (do uruchamiania gier z Windows) to doszło do jakiegoś konfliktu programowego pomiędzy Cedegą i Berylem (mój pulpit 3D) i nie możliwe było nawet uruchomienie menu start KDE. Mandriva się zawieszała bardziej niż Windows. Pomogła tylko ponowna instalacja Mandriva Xtreme. Zresztą na forach dyskusyjnych często można spotkać opisy różnych awarii pulpitów 3D - nie tylko Beryla przy korzystaniu z różnych aplikacji nawet tych typowo Linuksowych. Także nadmiar różnych efektów pulpitu 3D utrudnia korzystanie z komputera. Na razie więc Mandrive Xtreme mam na osobnym dysku i tam z z nią eksperymentuję. Mimo to moim zdaniem Mandriva Xtreme swoimi efektami 3D pulpitu przewyższa Windows Vista z Areo.
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
Widzę więc, że masz już sporo wprawy w Linuksie
Najwięcej problemow sprawiła mi kiedyś Fedora Core instalowana obok XP. Instalator stwierdził, że dysk jest uszkodzony i zaczął formatowanie (nie wiedział co to NTFS). Skończyło się na odzyskiwaniu danych z 80GB partycji, ale większość udało się uratować.
Wczoraj zrzuciłem Ubuntu i obok Mandrivy zainstalowałem Fedora Core 6. Trochę trzeba było kombinacji i edycji plików, by wszystko grało. I podobnie, jak kiedyś w systemie Aurox (zbudowanym na podstawie FC) trzeba było przeedytować pliki yum. Ale działa. Podczas instalacji wrzuciłem KDE i Gnome. Czasem można trafić na niespodzianki, ale one własnie pomagają zdobyć doświadczenie. Krótko mówiąc, jak nie popsujesz to się nie nauczysz
Wczoraj zrzuciłem Ubuntu i obok Mandrivy zainstalowałem Fedora Core 6. Trochę trzeba było kombinacji i edycji plików, by wszystko grało. I podobnie, jak kiedyś w systemie Aurox (zbudowanym na podstawie FC) trzeba było przeedytować pliki yum. Ale działa. Podczas instalacji wrzuciłem KDE i Gnome. Czasem można trafić na niespodzianki, ale one własnie pomagają zdobyć doświadczenie. Krótko mówiąc, jak nie popsujesz to się nie nauczysz
Jeśli jeszcze nie wykosiłeś Slack-a, to po uruchomieniu i zalogowaniu się wpisz w konsoli startx.
Uruchomi ci się tryb graficzny gdzie będziesz mógł wybrać menadżera okien np. KDE, GNOME, XFace lub inny (lżejszy). W Slack-u niestety powłoka graficzna (serwer X-ów + menadżer okien) nie jest uruchamiany automatycznie przy starcie, co nie znaczy że nie można tego zmienić - ale o tym jak, co i gdzie wpisać musisz poczyta sobie w necie. Jeśli zechcesz pozostać przy Slack-u polecam strony:
http://slackware.asmonet.net/
http://forum.slackware.pl/
http://www.slackware.pl/
http://newbie.linux.pl/
Pozdrawiam
phill
Z tego co wiem to po wpisaniu startx uruchamia się domyślna powłoka graficzna z zalogowanym użytkownikiem, który to polecenie uruchomił, a nie menedżer logowania (xdm, kdm, entrance, itp.) w którym można sobie wybrać rodzaj sesji itd. Jeżeli chcesz menedżer logowania to uruchom 'kdm' (jeżeli masz zaistalowane KDE) albo 'xdm', względnie jakiś inny (nie wiem jak się ten od gnome nazywa). Aha, no i dodawanie do autostartu, prawdopodobnie z użyciem rc-update.
Sagittarius, Gentoo ma właśnie taką zaletę, że nie ma instalatora
Poza tym to wykorzystałem wolne miejsce na HDD pozostałe po wykasowanym Auroksie, więc tak na prawdę ryzykowałem utratą danych kiedy jego instalowałem a to było czas jakiś temu (swoją drogą to wtedy miałem ciemne pojęcie o linuksach, dopiero przy instalacji Gentoo - czyli niecały rok temu - zacząłem wiedzę większą zdobywać) 
Btw. wiecie, że w jądrze linuksa jest obsługa SPI, I2C i 1-wire? Niestety dotyczy tylko czujników zlokalizowanych na płycie głównej/karcie graficznej, ale może gdyby ktoś znalazł odpowiednie ścieżki i się wpiął to kto wie...
Sagittarius, Gentoo ma właśnie taką zaletę, że nie ma instalatora
Btw. wiecie, że w jądrze linuksa jest obsługa SPI, I2C i 1-wire? Niestety dotyczy tylko czujników zlokalizowanych na płycie głównej/karcie graficznej, ale może gdyby ktoś znalazł odpowiednie ścieżki i się wpiął to kto wie...
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt: