Wytwornica fal na głośniczku

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GrzesiekG
Użytkownik
Kontakt:

Wytwornica fal na głośniczku

Post autor: GrzesiekG » 24 cze 2007, 9:34

Witam!
Chcę zrobić na fizykę na przyszły rok wytwornicę fal na wodzie. Będzie to sinusoida. wytworzona fala na wodzie (jako podłoże będzie szkło) będzie odbita przez zwierciadło i podana na ekran. Wszystko będzie widosze dzięki stroboskopowi o regulowanej częstotliwości. Cała elektronika jest pokazana w załaczniku 1 a wykonanie w załączniku 2 (oczywiście można jeszcze wykonać obudowę na część "wodną"). Dlaczego o tym piszę? Bo mam problem. cewka z głośnika ma 4-8Ω i nawet zastosowaniewtórnika napięciowego nie pomoże i sygnał będzie prawie niewykrywalny. prógowałem stworzyć wtórnik emiterowy, ale nie potrafię skonstruować takiego na sygnały ujenme (chyba że dam offset napięcia), rozważałem też możliwość zastosowania prostego wzmaka audio np. TDA7056, ale nie wiem jak sobie radzi z sygnałem poniżej 20Hz (mój układ ma zakres 1,1Hz - 120Hz). Proszę o rady i pomoc.

THX

PS. Wartości elementów są jeszcze "ogólnikowe" i jestem otwarty na wszelkie propozycje i wartości.
PS2. Mimo iż pomysł jest mój większość z tego schematu elektronicznego to aplikacje OPAMP'ów z książki pana P. Góreckiego Wzmacniacze operacyjne.
Załączniki
wytwornica_fal.JPG
wytwornica_fal2.JPG

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 24 cze 2007, 10:21

Jeśli chodzi o wzmacniacz to sobie poradzi z taka częstotliwością. Warunkiem jest zastosowanie kondensatorów o odpowiednio dużej pojemności. Jeśli zrobisz na napięcie symetryczne, to wogóle nie dawaj kodndensatorów separujących.

Awatar użytkownika
GrzesiekG
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GrzesiekG » 25 cze 2007, 9:12

czy sygnał powinien mieć amplitudę do 100mV czy może mieć większę (jak na razie to jest 5V i chyba to troche za dużo jak na wejście adio amp'a)?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 25 cze 2007, 13:39

zawsze możez dorobic dzielnik rezystorowy albo potencjometr. Sygnał doprowadzony bezpośrednio do wzmacniacza o dużym z reguły wzmocnieniu napewno go przesteruje. Czyli albo dzielnik, albo małe wzmocnienie.

ODPOWIEDZ