Naprawa MP3

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Naprawa MP3

Post autor: robson » 17 kwie 2007, 14:09

Witam.

Miałem odtwarzacz MP3 firmy MATSUI o pojemności 2GB. Miałem, gdyż ostanio doznał on dziwnego wypadku i teraz nie działa. Podczas gdy zmieniałem baterię, nie zauważyłem, że właśnie ładuje utwory - na wyświetlaczu jest wtedy LOADING.... Od tamtej pory ani drgnie:(. Wyjąłem baterię, a nie zauważyłem, że przycisk ON był wciśnięty. Teraz, gdy tylko podłącze ją pod USB, komputer zawiesza się - nawet kursor myszki się zatrzymuje :???: .
Nie wiem, co jej się mogło stać i czy da się to naprawić. Oczywiście nie chce się nawet włączyć :???: Pomóżcie - z góry stokrotne dzięki :grin:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 17 kwie 2007, 14:14

Dziwne w sumie chyba nic nie powinno sie stać... Przynajmniej nic tak poważnego, żeby aż tak dziwnie sie zachowywał. A próbowałeś sformatować MP3? Nawet jeśli komp sie tnie i nie za bardzo możesz to spróbuj, może to coś da.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 17 kwie 2007, 16:04

No własnie to wydawało się jedynym ratunkiem, ale gdy tylko podepnę go do USB, to odrazu zawias. Nie da się włączyć nawet mój komputer, odrazu się zawiesza. :???:

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 17 kwie 2007, 16:39

Na początek sprawdź oprogramowanie, radze odinstalować stare i zainstalować jeszcze raz... Potem :arrow: Sprawdź czy nie ma zimnych lutów... często takie urządzenia posiadają mnóstwo zimnych lutów.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 17 kwie 2007, 16:50

Też miałem taką sytuację, nie dało się odtwarzacza włączyc. Na wyświetlaczu był tylko napis "starting" i tak na stałe. Przypuszczam że tak się dzieje z tanimi odtwarzaczami. Gdy jest w trakcie pracy i nagle zostaje przerwane zasilanie, jakieś dane czy coś źle się poustawiają i wpada w jakąś pętlę. Powinno dac się to naprawic, wątpię żeby było to trwałe uszkodzenie. Jednak co do tego to się nie znam. W każdym razie nie jest to jakiś wyjątkowy przypadek, no i zdarza się w najtańszych MP3.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 17 kwie 2007, 16:51

robson pisze:Miałem odtwarzacz MP3 firmy MATSUI o pojemności 2GB. Miałem, gdyż ostanio doznał (...)
Jeśli jest to popularny układ odtwarzacza MP3 na procesora ATC, to wiele wartościowych informacji znajdziesz na stronie: http://www.s1mp3.org/pl/ Jak się okazuje wiele z takich przypadków ma szanse na dalsze życie.
Aro pisze:Też miałem taką sytuację, nie dało się odtwarzacza włączyc. Na wyświetlaczu był tylko napis "starting" i tak na stałe.
W takim przypadku pomaga załadowanie na nowo firmware odtwarzacza. Linki jak wyżej.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 17 kwie 2007, 17:46

Dzięki za info, pogrzebię wieczorem po tych stronach, ale na razie jeszcze nie wiem jak wgrać mu nowe oprogramowanie, skoro odrazu po podłączeniu do USB, zawiesza komputer. Spokojnie, popróbuje coś zdziałać. :grin:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 17 kwie 2007, 19:43

Całe sedno w tym, by uruchomić odtwarzacz w trybie "Recovery Mode". Zostanie on wykryty jako nowe urządzenie i jedyną akcją będzie aktualizacja/przywrócenie oprogramowania. Właściwe oprogramowanie często znajduje się także na załączonej płytce CD.

Od razu muszę zauważyć, że takie operacje wykonuje się bez baterii - w przeciwnym wypadku procedura się nie powiedzie. W zasadzie możesz próbować teraz podłączyć go bez baterii, być może uda się go uruchomić tylko w trybie PenDrive i zaformatować z niskiego poziomu. Programik do tego celu powinien być na płytce CD dołączonej do odtwarzacza.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 18 kwie 2007, 20:01

Ani drgnie :???: Nawet bez baterii. Ciągle to samo - zawiesza się komputer. Spróbowałem na Windows XP Home i próbowałem go sformatować, co itak się nie powiodło - próbowałem kilka razy. Coś mi się wydaje, że nic już z niego nie będzie :cry:

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 18 kwie 2007, 22:19

byc moze zostal uszkodzony port USB w odtwarzaczu MP3 co by tlumaczylo zawieszanie sie komputera. W systemie Windows obsluga myszki podobnie jak obsluga portu USB znajduje sie na poziomie jądra i dlatego siada caly system.
A to jest calkiem prawdopodobne biorac pod uwage okolicznosci w jakich to sie stalo. Czesto w instrukcji obslugi telefonow pisze zeby nie podlaczac ladowarki kiedy w telefonie nie ma baterii a tutaj sytuacja jest podobna.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 19 kwie 2007, 12:22

Tak też mi się wydaje, że jest uszkodzony. :???: Ale czy dałoby się go jeszcze sprzedać? Czy ktoś by był zainteresowany takim czymś?? :razz:

Awatar użytkownika
kamil_snk
-

Post autor: kamil_snk » 19 kwie 2007, 14:37

Wszystko zależy od ceny za jaką masz zamiar sprzedawać.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 20 kwie 2007, 15:54

Heh a jednak nie. Spróbowałem na kompie kolegi i dało się formatować, po czym itak nie działał. Na pewnej stronce wyczytałem, że podczas formatowania, trzeba wyjąć baterię (w trakcie) a potem jeszcze raz to samo i powinno zadziałać. I zadziałało:) Dzięki wszystkim za podpowiedzi :wink:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 kwie 2007, 17:35

To ja jeszcze tak na zakonczenie zapytam: Dlaczego tak się stało?? przeciez nikt tu nie wgrywał nowego firmware itp., wiec skąd takie zachowanie ??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 20 kwie 2007, 17:57

To ja odpowiem, bo mam do czynienia z tym na codzień.
Firmware znajduje się również w pamięci NAND FLASH. Wystarczy impuls zakłócający by oprogramowanie zostało nadpisane lub co gorsza skasowane. Dzieje się tak także - ale sporadycznie - gdy pamięć danych zostanie przepełniona.
Każdy błąd pamięci także spowoduje zawieszenie odtwarzacza. Będzie to podczas startu (objaw: "Starting..." a zaraz potem "Good Bye"); bądź podczas odsłuchiwania utworu z uszkodzonego obszaru.

Myślę, że to tyle w tym temacie. Zamykam.

Zablokowany