Wielokanałowe zdalne sterowanie

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Wielokanałowe zdalne sterowanie

Post autor: Kulpina » 08 mar 2007, 16:16

Jak działają urządzenia służące do wielokanałowego zdalnego sterowania?? Czy używa się tu różnych częstotliwości na każdy kanał, czy realizuje się to w inny sposób? Chodzi mi tu nie tylko o sterowanie radiowe, ale takżena podczerwien itd.

P.S. Nie wiem czy temat umieściłem tam gdzie trzeba, bo nie mogłem znaleźć odpowiedniego działu.

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 08 mar 2007, 17:00

Witam.
Te urządzenia z którymi ja się zetknąłem działały poprostu na różnych częstotliwościach.
Pozdrawiam.

P.S.
Zobacz na przykład na to :arrow: http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2482.pdf

ArchitekT
-

Post autor: ArchitekT » 04 kwie 2007, 22:35

A ja słyszałem, że nośną z nadajnika moduluje się różymi częstotliwościami akustycznymi w zależności od kanału. Przy podczerwieni również stosuje się nośną(zazwyczaj 36kHz) modulowaną odpowiednim przebiegiem cyfrowym.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 05 kwie 2007, 9:23

Możesz zrobić to tak jak mówią koledzy, albo jeżeli jest to urządzenie cyfrowe "adresem". Napewno wiesz jak działa magistrala I²C. Jest bit startujący, a po nim adres układu, tu jest podobnie ;) Posyłasz bit startu i numerek, który przypisałeś któremuś portowi mikroprocesora.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ