ATtiny 2313 z baterii 9v
-
pawcioludek
- -
ATtiny 2313 z baterii 9v
Witam!
Mam pytanie: czy mogę zasilic procesor attiny 2313 z 9v baterii, jeżeli
zastosuję odpowiedni dzielnik napięcie?
Mam pytanie: czy mogę zasilic procesor attiny 2313 z 9v baterii, jeżeli
zastosuję odpowiedni dzielnik napięcie?
Proponuję 7805 - stabilizator napięcia 5v
Rozkład końcówek patrząc tak aby napis na obudowie był w "normalnej" stronie jest taki:
Rozkład końcówek patrząc tak aby napis na obudowie był w "normalnej" stronie jest taki:
Kod: Zaznacz cały
| | |
IN GND OUT- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Lepszym rozwiązaniem byłby stabilizator impulsowy np LM2575T 5.0, jego sprawnośc przekracza 75% , cena to ok 4zł a zbudujesz go korzystając z 4 dodatkowych elementów.
Jest to rozwiązanie bardziej energooszczędne, od zwykłych stabilizatorów, można je czasem znajeść w różnych przełącznikach np Intela (mam właśnie taki przed sobą).
Życzę miłej zabawy.
Jest to rozwiązanie bardziej energooszczędne, od zwykłych stabilizatorów, można je czasem znajeść w różnych przełącznikach np Intela (mam właśnie taki przed sobą).
Życzę miłej zabawy.
Hm może się myle ale jeśli tak to proszę mnie sprostować. Mianowicie nie wiem czy jest sens stosować tak drogi stabilizator. 7805 kosztuje około 0.80zł. a zapewnia dość dobrą stabilizację. Zaprojektowałem kilka układów z tym stabiliztorem i i nawet przy spadku napięcia zailania układu do 7V działały:)...co niektóre:). Zakres napięć zasilania tej kostki jest dość duży - www.elenota.pl a pobór prądu mały, więc stabilizator nagrzewa się znikomo. U mnie nie potrzeba było nawet radiatora. Myślę że taki stabilizator w zupełności wystarczy.
Pozdro dla wszystkich AVR-owców
Pozdro dla wszystkich AVR-owców
Prostuje Cie. Generalnie masz racje, z jednym malym, ale waznym ALE. Stabilizator 7805 potrafi brac do 10mA tylko za to, ze siedzi w ukladzie. Oznacza to, ze typowa baterie 9V rozladuje w ciagu doby (pojemnosc okolo 230mAh). Nie licze tu pradu pobieranego przez mikrokontroler i spolke. To jest urzadzenie bateryjne, wiec tak krotki czas dzialania jest nie do przyjecia.robson pisze:Hm może się myle ale jeśli tak to proszę mnie sprostować.
Ja osobiscie wstawilbym diode Zenera na napiecie okolo 4..5V szeregowo w obwod zasilania. Spadek na niej wyniesie te 4V, czyli na mikrokontrolerze bedzie 9V-4V=5V.