Woda = wodór + tlen

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 25 paź 2006, 17:24

Tranzystor pisze:do wody dys.
Destylowanej? Przecież to izolator ;) Źródlana jest najlepsza.
Proponuje zainteresowanym tematem elektrolizy poczytać to : http://www.dami.pl/~chemia/liceum/liceu ... hemia6.htm

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 25 paź 2006, 17:25

..ja p... a może chlorem a nie tlenem?? :!: :!:

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 25 paź 2006, 17:27

:arrow: seg, rozumiem Cię ale wyluzuj i nie daj sie zdenerwować
:arrow: Tranzystor, czytaj uważnie co mądrzejsi piszą i wyciagaj wnioski, no i tez trzymaj nerwy na wodzy. Twój temat nie nadaje sie kompletnie do techniki wysokich napięć (więc go przesuwam) a czy tak czasami nie masz juz lekcji chemii?

A tak wogóle to sie trochę ubawiłem - te "bańki" są wspaniałe :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 25 paź 2006, 17:51 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 25 paź 2006, 17:29

Tylko nie jestem pewien czy w mineralnej nie bedzie innych pierwiastków. Ostatnio zrobiłem coś podobnego ze zwykłą wodą i wedłu pani z chemii, wyszedł siarczan miedzi :D stopiło mi cały przewód miedziany. No dobra, spróbuje tak jak mówisz. Zobaczymy co wyjdzie.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 25 paź 2006, 17:31

dobra ale nie kłócąc sie jeszcze takie pytanie czy zwykła woda zacznie się zmieniać w wodór i tlen tylko dlatgo że będzie przez nią płynął prąd ? czy tu jest wszystko OK?

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 25 paź 2006, 17:31

Otóż nieprawda, to jest jakiś totalny zabobon i przesąd szerzony w gimnazjum. Nie tworzy się żaden sód, nawet na mikrosekundę, po prostu redukuje się woda lub jony H+ w niej zawarte:
2 H2O +2e- -> H2 + 2 OH- lub
2H+ + 2e- -> H2
Sód nie może powstawać, bo ma znacznie wyższy potencjał redukcji.
Na anodzie wydzielił się chlor, który w reakcji z wodą o zasadowym odczynie (bo poprzez redukcję wody na katodzie zwiększa się odczyn roztworu) dał podchloryny; są to związki silnie utleniające i spowowoały utlenienie materiału elektrod. Oprócz tego sama anoda się utleniła:
Fe -> Fe3+ + 3e-
a powstałe jony Fe3+ zareaowały z jonami OH- tworząc tak zwaną rdzę. Zielony kolor powstał najprawdopodobniej na skutek utlenienia chromu lub miedzi zawartego w stali, z której zrobiony był nóż. Czarna powierzchnia noża może być sygnałem obecności miedzi w nożu (tworzy się czarny CuO)
To napisał TWEENK na innym forum i niech żaden laik w to nie wątpi :!:

nie wiem, czy mogę podać link??

a macie http://forum.chemik.vitnet.pl/viewtopic ... lektrolizahttp://forum.chemik.vitnet.pl/viewtopic ... lektroliza

Dziękuję Wojtku za zrozumienie, zaręczam, że trudno mnie wyprowadzić z równowagi - panuję nad sobą tylko chciałem PONOWNE TŁUMACZENIA nacechować emocjonalnie :)

..a bąbelki są świetne
Ostatnio zmieniony 25 paź 2006, 17:36 przez seg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 25 paź 2006, 17:32

Wojtek pisze::arrow: seg, rozumiem Cię ale wyluzuj i nie daj sie zdenerwować
:arrow: Tranzystor, czytaj uważnie co mądrzejsi piszą i wyciagaj wnioski, nie i tez trzymaj nerwy na wodzy. Twój temat nie nadaje sie kompletnie do techniki wysokich napięć (więc go przesuwam) a czy tak czasami nie masz juz lekcji chemii?

A tak wogóle to sie trochę ubawiłem - te "bańki" są wspaniałe :mrgreen:
Lekcje z chemii mam, ale jeszcze nie jestem na takim etapie. Zrozum, że to tylko gimnazjum.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 25 paź 2006, 17:34

Tranzystor pisze:stopiło mi cały przewód miedziany
Z całą pewnością nie stopiło.
http://eduseek.interklasa.pl/sciaga/praca.php?idp=2103

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 25 paź 2006, 17:38

radzio pisze:Z całą pewnością nie stopiło.
Czyli zaszła korozja? Tylko w przyśpieszonym tępie? Czyli jak bym dał jakiś metal szlachetny to było by ok?

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 25 paź 2006, 17:47

tak z 10dag platyny na elektrode - inaczej nici z elektrolizy hehe. A może tak graficik jakiś? ..a co do "pani z chemii" i siarczanu miedzi, to już Ci się nie dziwie, że tak ciężko pewne sprawy przełykasz.. ps to jedna z tych babek "Kolumb był Polakiem"?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 paź 2006, 18:14

Ja się bawiłem w elektrolizę kiedyś z użyciem elektrod aluminiowych. Udało mi się wyprodukować 200ml wodoru, który ładnie się spalił. Też podpalałem piankę która powstawała przy wydostawaniu się gazu na powierzchnię wody. Niestety szczegółów nie podam bo nie pamiętam, ale jak widać da się zrobić ;)

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 25 paź 2006, 18:16

c4r0 pisze:Ja się bawiłem w elektrolizę kiedyś z użyciem elektrod aluminiowych. Udało mi się wyprodukować 200ml wodoru, który ładnie się spalił. Też podpalałem piankę która powstawała przy wydostawaniu się gazu na powierzchnię wody. Niestety szczegółów nie podam bo nie pamiętam, ale jak widać da się zrobić ;)
A ile czasu zajeło Ci otrzymanie 200ml wodoru? Mniej więcej.

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 25 paź 2006, 18:51

..zrób sobie roztwór NaOH /to białe w "krecie"/ nawrzucaj ścinków aluminium /glinu jakby co/ i masz dużo i szybko.. i żrąco :twisted: . No tak, ale ty chcesz to gotować prądem..

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 25 paź 2006, 19:01

Jeżeli można to nazwać gotowaniem to tak, chce to gotować prądem :D Tylko powiedz mi o co chodzi z tym NaOH jak zrobie ten roztwór to będe miał tak duży prąd, że szybko mi wyładuje baterie. I gdzie się osiądzie Na?

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 25 paź 2006, 19:10

Opisanym przeze mnie sposobem robi się wodór BEZ ELEKTROLIZY. Wrzycasz aluminium i masz wodór - tylko proponuję odczekać, aż zacznie ulatywać sam wodór /niech wyprze najpierw powietrze z naczynia/ bo inaczej bum. A sód nie powstanie nigdzie. Czy naprawde tego nie wiesz? Sód gwatownie reaguje z wodą ale to mniej ważne, a poza tym wkleiłem jakiś czas temu wycinek z innego forum i tam było wszystko opisane - to jest priorytet. Dziękuję wszystkim za w sumie zabawną konfrontację. Więcej grzechów nie pamiętam :)

PS a to, że nazwałem ten proces gotowaniem.. hmm - przesadziłem trochę, ale jak przejdziesz z teorii elektrolizy do praktyki to zrozumiesz co miałem na myśli.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2006, 19:13 przez seg, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ