zasilacz od kompa atx
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
zasilacz od kompa atx
witam. mam wolny zasilacz od kompa 200 wat. wcześniej miałem uszkodzony 350 ale po drobnych naprawach zamieniłem koledze. otóż po ręcznym odpaleniu tzn. włączeniu rezystora 10 kohma między zielony (on ps) a masę przetwornica zaczyna łapać ale... nwet jest napięcie dobre tylko bez obciążenia jest ją bardzo trudno włączyć. a po dolutowaniu rezystora wogóle nie chodzi. wcześniej takiego problemu nie miałem chodziło wszystko normalnie. co to może być? mógł pójść układ kluczujący? bo dziwnie tak piszczy na chodzie???
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
-
ZbeeGin
A po co? Przecież te zasilacze nie są zaprojektowane do chodzenia bez obciążenia. W kompie zawsze jest coś podłączone, nie?Brzozza93 pisze:...A producenci zasilaczy nie byliby na tyle mądrzy, żeby takie obciążenie wbudować??marcing pisze:Czym obciążasz zasilacz? Podejrzewam, że brak jakiegokolwiek obciążenia - a co za tym idzie przetwornica startuje nieprawidłowo...
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
Pozwolę sobie na mały off-topic:
Kulpina - przecież ZbeeGin wyraźnie napisał "starego"
Sam mam przed sobą dysk 850MB Maxtora - przy 5V bierze 1,1A, przy dwunastu 1,7A.
Razem daje to prawie 3A - nieprawdaż?
Co do piszczenia - jest to efekt źle wysterowanej przetwornicy. Piszczą uzwojenia cewki (ZbeeGin - popraw mnie, jeśli się mylę
)
Sam mam przed sobą dysk 850MB Maxtora - przy 5V bierze 1,1A, przy dwunastu 1,7A.
Razem daje to prawie 3A - nieprawdaż?
Co do piszczenia - jest to efekt źle wysterowanej przetwornicy. Piszczą uzwojenia cewki (ZbeeGin - popraw mnie, jeśli się mylę
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
-
piotrek7700
- Użytkownik
- Kontakt:
chcesz powiedzieć że ten scalak jest zasilany z zasilacza beztransformatorowego? zę na elementach połączonych z nim występuję napięcie siec?a ja tam grzebałem... na oczach mamy...przecież prędzej Ona by mnie zabiła za brak ostrożności niż prąd...
możliwe jest zasialnie atx napięciem stałym? kolo 250 V? mi się wydaje żę tak analizując połączenia od strony sieci. ale jakim cudem nie zobaczyłem tego zasialcza beztransf.
pozdrawiam
możliwe jest zasialnie atx napięciem stałym? kolo 250 V? mi się wydaje żę tak analizując połączenia od strony sieci. ale jakim cudem nie zobaczyłem tego zasialcza beztransf.
pozdrawiam