Zabezpieczanie diod IRED przed uszkodzeniem

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Zabezpieczanie diod IRED przed uszkodzeniem

Post autor: mariusz_edw » 01 paź 2006, 16:05

Temat dosyć ciekawy, zwłaszcza gdy nadawcza dioda IRED sterowana jest za pośrednictwem programu wykonującego się w mikrokontrolerze. Program zawsze może ulec zawieszeniu, a przepływający w takiej sytuacji prąd stały o znacznej wartości uszkodzi strukturę diody IRED, doszczętnie ją niszcząc, lub nieodwracalnie psując jej parametry (zasięg).

Wydaje mi się, że istnieją przynajmniej dwa sposoby zabezpieczenia diody IRED na poziomie elektroniki (zyskujemy uniezależnienie się od poprawności działania programu i anomaliów na jego poziomie). Chciałbym jednak zaczerpnąć i skorzystać z Waszych doświadczeń w temacie.

Kto z Was lubi się bawić diodami podczerwonymi, i czuje że ma coś do powiedzenia w temacie? :?: :)

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 01 paź 2006, 16:28

Jednym ze sposobów zabezpieczenia diod ired to ograniczenie maksymalnego prądu jaki może przez nie przepłynąć. Tak jak to ma miejsce np. w pilotach zdalnego sterowania. Wystarczy jeden rezystor. Myślę że to dobry sposób i sprawdzony.

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 01 paź 2006, 18:38

kris74 pisze:Jednym ze sposobów zabezpieczenia diod ired to ograniczenie maksymalnego prądu jaki może przez nie przepłynąć. Tak jak to ma miejsce np. w pilotach zdalnego sterowania. Wystarczy jeden rezystor. Myślę że to dobry sposób i sprawdzony.
Jeżeli przejżysz uważnie notę katalogową popularnej diody IRED, np. LD271, zobaczysz, że dla uzyskania optymalnego zasięgu, należy załączać tę diodę dużym prądem np. 300mA, pod warunkiem pracy impulsowej dla 50% wypełnienia impulsu (przez połowę czasu dioda świeci, przez drugą połowę pozostaje wygaszona). Gdyby taki prąd (np. 300mA) płyną przez taką diodę w sposób ciągły, dioda uległaby zniszczeniu. I o tym pisałem w poprzednim poście. Chodzi o uniknięcie podobnej sytuacji.

ODPOWIEDZ